Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!

Проф. Димитров: Няма съгласие за личността на Гоце Делчев
14 сеп 2019 18:06, Елка Василева
132
Скопие отрича всичко, свързано с България, на тяхна територия!
Драги Георгиев и Ангел Димитров. Снимка: БТА

Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София.

След края му снощи съпредседателите на комисията Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обясниха, че дискусиите са били много емоционални, но без постигането на конкретен резултат.

Пред БНР проф. Димитров коментира, че „за да има мост, трябва да има здрави основи“.

Още по темата

„В нашата работа не трябва да мислим за компромиси и преговори – тези думи употребяват нашите колеги, а за сериозна научна дискусия, в която решенията се вземат на базата на научните факти, на сериозната научна документация и изследвания. Само така може да изградим онези основи, по които да градим моста на приятелството и добросъседството“, каза Ангел Домитров.

Според него „нашите колеги се придържат към едни постулати на интерпретация, която е идеологически мотивирана и толкова упорито се опитват да защитават тези позиции, че нещата започват да приличат на изразяване на една негативна енергия“.

„Казах им вчера, че проявяват една логика на отрицанието на всичко, свързано с България и българско, което да бъде на територията, някога на Македония, сега на Северна Македония“, отбеляза проф. Ангел Димитров.

Той допусна обаче, че теоретично дори и нещо погрешно или конфликтно може да бъде основа за по-нататъшно развитие в добра посока: „Само че аз съм твърде умерен оптимист“.

„След 3-месечна пауза нашата 7-ма среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща. Очаквахме след тази дълга пауза една позитивна енергия от колегите. Енергия имаше, но в обратната посока…Нашите колеги са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото“, посочи съпредседателят на българо-македонската смесена комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетата са наследници на Савската царица МАКЕДА от Етиопия, имала романс с еврейския Цар Соломон. Световния ред винаги ще подкрепя Макетата и тяхната идеология заради Савската царица МАКЕДА и Еврейския цар Соломон. Макета, Гърци и Изрелци са братовчеди.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комисията да започне преговори директно с албанците.те знаят историческата истина.след20 години територията на северна македониея ще се казва източна албания
118
1
 
12
 
! Отговори
айде пак преди 4 години
А бе оставете ги тия,бе!Престанете да се занимавате с тях!Заради тях си унищожихме държавата!Много добре се знае кой какъв е!Утре като ги натиснат албанците,и са свършени!И ще има писъци,ама ще е късно!И в Косово така започна!Аман!
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради името на Македонците толкива шум вдигнаха тия патриоти от ВМРО сега се крият като мишки типично за шкембе чорбата Каракачанов.
116
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионери преди 4 години
ВМРО продават адреси за пари ,а патриотизъм е само заблуждение на обествотоВМРО трябва да бъде забранена и заличеноТе са ще бъдат виновни ,ако възникне конфликт между двете. Държави
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов да каже нали ВМ РО им раздаваше Български документи,че и историк ми се пише.
114
4
 
5
 
! Отговори
СВАБОДА от ТИРАНИЯ преди 4 години
до левски софия"ЕДИН НАРОД РАЗДЕЛЕН В ДВЕ ДЪРЖАВИ!!!" няма нищто... искат да живеят сами,като ние сме-хохлите!
113
0
 
6
 
! Отговори
македохохол преди 4 години
кой не скочи той е моск..опс...българин!
112
8
 
24
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Това ни донесе червената армия. Българи да се противопоставят на българи. Долу ***!
111
6
 
22
 
! Отговори
ЛЕВСКИ СОФИЯ преди 4 години
ЕДИН НАРОД РАЗДЕЛЕН В ДВЕ ДЪРЖАВИ!!!
110
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонизмът е антибългарски в самата си същност.Затова яростно се отрича всичко свързано с България.Примерно на цар Самуил му се вменява арменски произход ,който е недоказан, на Райко Жинзифов му приписват влашки произход,който самия той отрича.За фиромските теории не е проблем ,че Питу Гули е влах,проблем е ако някой е българин, защото така пропадат теориите на македонизма.Затова македонизмът не може да съществува без антибългарска основа.
109
2
 
38
 
! Отговори
точка преди 4 години
Като Скопие отрича всичко свързано с България,така много скоро ще припознава всичко свързано с Албания.Който каквото сам си направи,никой друг не може да му го направи.Такава е участта на предателите.
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
промит мозък.
107
35
 
8
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ преди 4 години
Изобщо,Българите имат ли някаква история всичко е измислица,хан,после кан само лъжи хан е турска титла не знаят даже ,къде е погребан и един владетел.
106
4
 
37
 
! Отговори
......па преди 4 години
Няма държава Македония,няма македонски народ.Всичко това е фалшификат на Комунистиоческия интернациоал-Коминтерна.
105
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическият им елит лъже народа за да има власт.
104
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставайте ги тези макета да си чукат коравите глави по чукарите, стига ни занимавайте с тях само проблеми и глупости оставайте ги да се чувстват каквито си искат, и да си измислят каквата си искат история вече отдавна са смешни !!!
103
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само документи до 1944г. са валидни за историята на БГ в Македония!Всички след това са фалшификации на сръбски и македонски комунисти!Е и Вожда е в този батак!Документи за българската история он лайн и срещите на комисията публични!Те първо трябва да признаят причините за смяната на идентичността след ПСВ,репресиите срещу българите,забраната на езика,т.е всичко довело до тази измама!Нека покажат как е създаден " македонския" език в който за съжаление участват и българи по поръчка на Г.Димитров
102
57
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако македонците бяха българи Александър щеше да е български, а не Македонски. Не знам защо българите искат да експоприират македонската история. Явно е малоценностен комплекс.
101
3
 
49
 
! Отговори
Дедо от Кюстендил преди 4 години
За вас незнам, ама аз до ден днешен свестен северомакедонец не съм видял! Само глупости блещотят, Гоце бил македонец, който се борел бил срещу бугарската окупация, Паисий бил македонец, който бил писал македонска литература, братя Миладинови били македонски стручняци и писали македонски песни, и т.н.! Нищо не става от тех загубена клауза са.