Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!

Премиерът на Северна Македония призова да се продължи по европейския път
Обновена: 19 окт 2019 15:20 | 19 окт 2019 15:10, Веселина Йорданова
197
Заев гневен, иска избори: ЕС направи историческа грешка!
Снимка: БТА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Решението на Заев идва след като евролидерите не дадоха начало на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС, тъй като Франция не е съгласна за това.

Още по темата
Заев съобщи по време на извънредно обръщение към нацията., че няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът на Северна Македония, цитиран от БНТ.

Той каза още, че поема върху себе си разочарованието на гражданите.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Няма как да поставим условия на сърбите, освен за права на малцинството. Те не отричат българска история. Казват - Да, това е било българско, но ние го взехме, като спечелихме войни и подписахме договори. Румънците официално минаха на българо-румънска история. Албанските гидове с гордост ти казват - Ето това някога е било ваше, сега е наше.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаба подготовка и наивност. Сега макетата влизат в перманентна политическа криза, направо не виждам как ще съставят правителство. Понеже македонците няма да гласуват поради варене на айвар, тежест ще придобият албанските партии Ако последните успеят да се обединят, което не ми се вярва, може да съставят и правителство. Преброяване пак няма да има. Ще има тотално обезлюдяване, при това панически, защото Макрон спомена за преразглеждане на безвиза с асоцираните.
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо не поставяме политически условия на Сърбия. Това е държавата която винаги е действала срещу България. От тях идват проблемите с Македония. Например историческо извинение за медусъюзническата война в която започнаха война срещу нас.
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вината е в баба ти и прабаба ти, че не са ти казали ясно, че си Българин !И в родителите ти, че не са те опазили и са ти натикали в главата сръбски идеи, че си друг.....
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя се опита да излъже нас. Подложи се на гърците. Изобщо не е историческа грешка.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че бяха Тошо и Енвер, та решиха проблема с албанците в България. Това е единственият принос на комунистите по националния въпрос. Всичко друго беше тотално н...е. До 44г. с Турция бяхме решили въпроса с турците, чрез изселническите спогодби. Сегашните турци тук, тогава не се декларираха като такива, за да останат и отново станаха турци заради привилегиите, които им се дадоха - университет без кандидатстване, ред за кола и пр. Трябваха им малцинства за да копират СССР.
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е преди всичко икономически такъв.Не виждам как с промяна на името СМ е станала готова за него.Макрон е прав и просто казва това,което другите мислят ,но не смеят да кажат,за да не бъдат упрекнати като егоисти и недемакратични.Истината е,че поне половината страни в ЕС не заслужават да са там и с приемането на още членки се размива същността му и той все повече се превръща в едно голямо нищо.Ако продължава така,ще има и други желаещи за напускането му.
134
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Защо трябва да влизат в ЕС след като се изживяват отдавна като" център"на света?Наредени на опашката за български паспорти и в същото време винаги плюещи България.Комплексари.Не трябва да им се дават никакви паспорти и подкрепа за ЕС
133
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогноза за развитието на Македония след влизането и в ЕС. Между 200.000 и 500.000 македонци емигрират в Западна Европа (напълно реалистично число). Остават основно пенсионерите които по биологични причини няма как да раждат деца, а албанците, турците и ромите продължават да се множат.2025 македонците са малцинство в Македония.За 30 сребърника съседката ни практически ще изпълни сепуко.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ни две албански държави в ЕС? И без това цяла западна Европа е пълна с албанци. Много навремето дойдоха по схемата бежанец от Косово. Ще остане ли въобще някой там ако влязат в ЕС?
131
3
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Само дето натискахме толкова за тези макета да влязат в ЕС, а не за нашия народ. Това не е ли предателство ?
130
5
 
8
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Брех тези българи..много му разбират по македонските въпроси.Ако толкова знаеха и за себе си и собствената си истинска история цена нямаше да имат.Първо нека научим истинската си собствена история..., а не тази която са измислили разни платени професори и академици.С лъжи и манипулации израстнаха доста генерации в България и продължаваме да се лъжем...
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За чий ... е притрябвала на ЕС държавата "Република Албания и Северна Македония"?
128
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мак нема да ме оставиш да заспим скоро. За това ти хортувам,Европа и прогресивниот свет ненавиждат комунизма. Ако ти си нормален човек също требва да го отричаш и мразиш. Ама вие мислате,че той ви е легитимирал,но не е верно-това е мракобесен строй, противоестествен и деградантски. Не се ли отречете от него, ама абсолутно и безусловно, че гледате ЕУ през крив Мак(а)рон. Сърбия още ви владее и пръска омраза срещу БГ, Русия също се меси през тея.Немате шанса,ао не промените месленето.
127
6
 
29
 
! Отговори
един българин преди 4 години
Македонци,държавата ви е изкуствено създанена през 90-те години.Нямате срам да крадете българската ни история. Ама то всичко се връща,скоро албански ботуш,ще ви тъпче.
126
4
 
26
 
! Отговори
до маке честно преди 4 години
Да знаеш никога НЯМА да влезете в Е.С (дори Франция да ви подкрепи и България да склони да ви приемат), ЗАЩОТО ГЪРЦИЯ ВИНАГИ ще гласува с НЕ. За евразийския съюз също няма да влезете,защото се скарахте със Сърбия,а Путин НЯМА да си развали отношенията със сърбите заради вас. А Американците,ако мислите,че ви подкрепят за нещо,все едно са ви пратили за зелен хайвер.
125
4
 
28
 
! Отговори
до Маке гневен преди 4 години
Щом твърдиш,че езикът ви няма нищо общо с българския, си ПИШЕТЕ на ЛАТИНЕЦА.Кирилицата си е БЪЛГАРСКА и защо трябва да я ползвате. Нито признавам,че имате македонски език, нито че имате държава!
124
2
 
6
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Съгласен съм, че не сме съгласни. Имаме прогрес. Вече е ясно защо историческата комисия не може да се съгласи.Първо, използвам Google Translate, защото коментарите са изтрити на чист македонски език. Второ 200 000 и вие не вярвате в това, може би около 2000 г. Комунизмът у нас не беше същият като във вашата страна, имаше братство и единство. Трето подозирам, че е точно така, но Сърбия все още има по-големи проблеми.Желая ви късмет.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая, ако си ислите, че ще влезете в ЕУ без да се отречете от комунизма, от Тито, от Югославия, от македоноидните си *** за Александър, майка му, боата, змията, БЪЛ-ГА-РО-МРАЗ-СТВОТО - жестоко се заблуждавате. По-скоро БГ да се затрие (а това е невъзможно, историята го е доказала), отколкото ти да ми разправяш,че србите са клали братята ми 50г., пък аз да се примиря,защото така трябвало. Знаеш ли ти,моме,кой е прелич,защо е убит и какво е станало след това, и защо.Война е водена за това,ам
122
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МакеПърво,уважаема госпожице,"иста" и и "навам" не е по македонска литератирна норма,а по сръбска такава. Второ,ако сметаш,че 50г. оправдават близостта с ваште джелати...200 000 хиляди и отгоре БЪЛГАРИ,кеф ти македонци,са минали през сръбските концлагери. Ама това не си го учила в училише, не ли? Трето,Србия нема спор с вас, защото може да има спор С НАС!!!, а им се влиза в ЕС, ЗА-ТОВА туриха табели с надписи на български език в ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!!! Извън това,честно,омръзнахте ни безумно