Сърбия готова с повече субсидии, за да привлече Фолксваген

Германският икономически министър пристига в Белград
22 окт 2019 11:45, Елка Василева
99
Сърбия готова с повече субсидии, за да привлече Фолксваген
Снимка: архив, Reuters

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, който пристига днес на посещение в Сърбия, заяви в интервю за вестник "Политика", че Сърбия напредва силно в сферата на икономиката и изграждането на правова държава. Той подчерта, че продължаването на помирението между страните от Балканите и засилването на регионалното сътрудничество са някои от ключовите въпроси в процеса на присъединяване към ЕС.

"Процесът на разширяване в бъдеще още повече ще се ориентира към фактическия напредък в областите на борбата против престъпността и корупцията. Разговорите обаче обхващат и сферата на доброто управление", каза Алтмайер в интервюто за "Политика".

Запитан разчита ли Германия на приноса, който европейските страни, които не са членки на ЕС, могат да дадат, за да бъде засилена позицията на континента като цяло, Алтмайер посочи, че сръбската икономика трябва да се приспособи към дигитализацията.

Още по темата

Говорейки за риска регионът на Западните Балкани да попадне в сферата /на влияние/ на други глобални играчи, германският министър каза, че ЕС трябва да стане по-видим в региона и да засили вече съществуващите инструменти на сътрудничество между ЕС и страните кандидати.

На срещата си днес с германския министър президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант Фолксваген в Сърбия. "Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, нямаме и голям пазар като Турция", каза Вучич за ТВ Пинк, цитиран от вестник "Данас".

Той обясни, че има технически проблеми поради това, че Сърбия не е член на ЕС, но все пак Сърбия може да предложи субсидии за чуждестранната компания, които другите страни не могат да предложат.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и Фолксваген ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: СърбияФолксваген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен Българин преди 4 години
До *** БалканскиОще не се знае какво ще предложат нашите в Отговор,а вече си ни отписал и унижаваш Целият Български Народ-защото сме Българи при това!?И не разбираш ли,че обвинявайки Целият Народ,ти косвено реабилитираш Системата,и хората,които я крепят,изкарвайки я едва ли не за "неизбежно зло" и така лишаваш народа си от Бъдеще!?А и ти и твоите Семейство,Приятели,Роднини и Близки сте част от Нашият народ!А след като си толкова "възмутен",къде беше,когато съсипваха Държавата!?***!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При управление на мафията в България, никой не иска да инвестира в България.
58
5
 
9
 
! Отговори
Ганчо Балкански преди 4 години
Хора, разберете, че заводът на VW може да е навсякъде, но не и в България. Не само VW, никой няма да инвестира в България при тези обстоятелства. Последно вижте какво стана с Гриит Уол, за две години фалираха. С този МАТРИАЛ няма да стане, просто го разберете.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84От 2014год.Сърбия е в преговорен процес за членство в ЕС и според Председателя на еврокомисията Юнкер, сърбите имат шансове да влязат в съюза преди 2025г.Пък Вие си вярвайте ,че никога няма да стане част от ЕС!Македонците са подали молба през 2002г.,но до сега даже не са получили покана за преговори!!!
56
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и какво излиза накрая да налееш милиони на частна фирма за да ти замърсяваприродата е няма нужда по добре да отглеждаме шафранов минзухар
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чешка фирма и от години изнася печалбата в ЧЕХИЯ-------Не забравяй, че България си е получила печалбите за 10 години напред при продажбата на компанията.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога няма да си върне парите 260 милиона държавна субсидия от VW чрез данъци и осигуровки.. Тогава защо го правим..-------Дори и да си ги върнем след 15-20 години, дори след 10, дори с лихвите, пак няма да сме на на печалба. Тогава зао да го правим?
53
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Да го вземат тоя завод и да им бачкат без пари.Да свършва кой какво давал.Ние трябва да.си спомним как братска Германия по време на 1 световна война почти спира доставките на оръжие и боеплипаси за нашата армия.Нашите войници броят патроните и снарядите,за учудване на всички се бият храбро и побеждават.През Втората световна пак се мъчиха да ни вкарат във войната по източните фронтове ама номера не мина.Ние си гледахме беломорието и вардарска македотия.Така че да го строят тоя завод на м.... си
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилските меке рета видяха начин БГ да се зароби и фалира и сега навиват за VW. Да дойдат да го построят без държавна субсидия, тогава съм с две ръце ЗА.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само Сърбия и хърватите ще се включват в ,,заробването" от германците !Аз лично не се сещам, до сега да ние посещавал германският министър на икономиката,а сме членове на ЕС ,повече от 10години!Явно не сме атрактивни за германците,което е заслуга на нашите политици!
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сърбите са напред в преговорният процес и до 3-4год.ще са членки на ЕС!------Да, да...Чакай да видиш ти...
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чисто заробване, пък всички се скъсват от преговори, само и само да се "заробят"
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започна да се говори, че тези субсидии от 260 млн.евро, които предлагаме, ще ги избиваме за 5 години, т.е зачлатите на работниците реално ще са платени от държавата, та какво мислите, защо толкова ви трябва тоя завод?
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено, че се радваш да отиде в Сърбия, нали не си българин
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като си обявихме офертата вече всички могат да предложат повече!Тече едно наддаване от което ще спечели само VW.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яяя, герберастията като видя как никой в Европа не бръсне за слива Еднокнижния им Вожд - самохвалкото-глу пак Борисов и започна да свири на другата струна - как Заводътна ФВ не ни бил нужен и по-добре било да го няма.Много ще се радвам да отиде в Сърбия, защото първо там имат силни традиции в автомобилопроизвоството, а и народът им не е от овце с наведени глави.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С 1/2 милиард лева можем да си направим собствен български завод за електромобили.."ей го пак... не сме в СССР и хората не са принудени да купуват единствените произведени продукти от "БГ завод" в затворен пазар. За да се създаде конкурентноспособен продукт, той се създава от частни компании, които имат стимул да създават нещо добро, за да спечелят
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я,германците ще построят заводи в Сърбия за 300млн.евро +вероятност и за завод на VW!Що така ,нали сърбите са васали на Русия,а Ние верни поданици на Брюксел!Приказките ,че европейските регулации няма да важат в Сърбия са неоснователни,защото сърбите са напред в преговорният процес и до 3-4год.ще са членки на ЕС!Просто на Нас западните компании ни нямат доверие за нищо!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако седерасто-герберастията не бяха затворили Кремиковци, сега щеше да произвежда ламарини за Фолксваген.Освен това имаше прекрасна структура, която седерасто-герберастията унищожи и наряза всичко на скрап.И изгони 40 хиляди високо квалифицирани работници на улицата.Знам го защото съм работил там 25 години.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такива соц мрънкала с подобно мислене - бол. Всички са им виновни с нещо, че от тях нищо не става