За "малкия Шенген": Не е нова Югославия, нито Велика Албания

Основната цел на страните от инициативата остава членство в ЕС
11 ное 2019 11:10, Елка Василева
60
За "малкия Шенген": Не е нова Югославия, нито Велика Албания
Снимка: БТА

Преминаване на границите само с лична карта, бързи ленти за камионите и взаимно признаване на дипломите са само част от мерките, предвидени в декларацията, която в Охрид договориха Северна Македония, Сърбия и Албания, пише "Независен весник".

Заглавието на материала в македонското издание е „Заев, Вучич и Рама от Охрид: Това не е нова Югославия или Велика Албания, носим по-добър живот на Балканите“.

Лидерите на трите страни призоваха и останалите държави от Западните Балкани да се присъединят към тази инициатива и заедно да изградят един по-различен регион, който ще бъде по-добро място за живеене и важен фактор в Европа, посочва изданието, цитирано от БТА.

Инициативата, известна като малък Шенген, не е идея за създаване на нова Югославия, а идея за създаване на по-различни Балкани от тези, които познаваме, заявиха лидерите в Охрид, където договориха приоритетите за реализацията на тази инициатива.

Още по темата

Зоран Заев, който бе домакин на срещата, изтъкна, че регионът се променя към по-добро място за живеене и иска да стане по-значим фактор на европейския континент.

Лидери на страни от Западните Балкани се ангажираха да си сътрудничат тясно за премахване на бариерите пред свободното движение на стоки и хора. Те също така подчертаха, че тяхна основна цел остава членството в ЕС, информира по-рано Асошиейтед прес.

"Няма друга алтернатива на тази цел", бе посочено в съвместно изявление след срещата.

Премиерите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, заедно със сръбския президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид, за да обсъдят конкретни мерки за създаване на свободна зона за търговия, която да увеличи икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Инициативата бе наречена "мини Шенген", по подобие на европейската зона за свободно движение.

Босна и Черна гора обмислят присъединяване към идеята, а Косово не изпрати представител на срещата.

Отношенията между страните в Западните Балкани остават напрегнати след войните около разпадането на бивша Югославия през 90-те години, отбелязва АП.

"Ние обсъдихме нашата мечта за създаване на модерни Балкани и на по-добро място за живеене", каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев. Според него инициативата ще направи Западните Балкани по-добро място, ще подобри условията на живот, ще помогне на младите хора да останат в родните си страни и ще привлече нови инвеститори. Границите ще се преминават само с лични карти и страните ще признават взаимно всички документи, посочи Заев, цитиран от порталът Б92.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че търговската инициатива е възможност за страните да спестят над 220 милиона евро чрез създаване на общи контролни пунктове за митниците и административните услуги.

"Ние очакваме драстично увеличаване на възможностите за преки чуждестранни инвестиции", каза Вучич и допълни, че тази инициатива ще даде възможност на хората в региона да работят и пътуват без административни бариери. Сръбският президент обясни, че "мини Шенген" не означава формиране на нова Югославия, а процес, който дава възможност за по-добър и качествен живот на хората в региона.

Албанският премиер Еди Рама обеща да работи за "Балкани без граници" и призова Косово да се присъедини към инициативата възможно най-скоро.

Президентът на Косово Хашим Тачи отказа да присъства на срещата в Охрид, тъй като според него това е "безсмислено, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово".

Шестте държави от Западните Балкани са в различни фази на европейската си интеграция. Докато Черна гора и Сърбия са започнали преговори по присъединяване, опитът на Албания и Северна Македония да стартират преговорния процес бе блокиран миналия месец от някои членки на съюза, начело с Франция, припомня АП.

Лидерите от Западните Балкани обявиха, че ще се срещнат отново на 21 декември в Дуръс, Албания, за да продължат да обсъждат пътищата за подобряване на сътрудничеството помежду им.

В. "Слободен печат" съобщи, че Босна и Херцеговина и Черна гора още имат резерви за инициативата за регионално сътрудничество. Босна не е участвала в подготовката на инициативата и има нужда от повече информация, за да вземе решение, а Черна гора, която е най-напред в процеса на евроинтеграция, ще разгледа инициативата от гледна точка на това "дали носи придобивки за гражданите и дали ускорява пътя към ЕС", заяви черногорската министърка на икономиката Драгица Секулич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Макрон трябва да е разбрал че от 2007 лето господне сме пълноправен член на ЕС.Наши сводници могат да ходят където както и когато си поискат.Работата на френските служби е да ги хваща съди и тика във френски затвори защото са хванати там.Ако не могат си е техен проблем.България плаща членски внос в ЕС а Кот Д'Ивоар не.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де късмета да беше нова Югославия тъмън реших че балканското дивачество и желание за вечни воини и фашистки диктатури поне малко е намаляло но успешно ме опровергаха.Балканската дивотия си живее и се стреми да стане билизкоизточна.И ще успее тогава най-накрая на Балканите ще си реализирате старата мечта да се самоизтрабите до крак и поне останалата част на света ще си продължи да живее мирно без да се занимава с безкрайните ви конфликти.
56
4
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
Сдобрят ли се Сърбия и Албания, до 10 години България изчезва... Бойко Борисов няма да успее да ни спаси от ново робство
55
1
 
7
 
! Отговори
:))) преди 4 години
"Договорили"се орел,рак и щука....
54
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърджали е турски. Въпросът е затворен.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Югомакебания.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Косово провинция може да запали войната,никой друг нали САЩ ще прави военни бази там.Да видим до къде ще стигнат браво на Сърбите държат фронта здраво.
51
2
 
6
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 50За техния малък "шенген" който няма да се състои, никой няма да ги спира.Ако го направят, това значи никога да не влязат в ЕС, ако също не го направят, също няма да влязат там.Чисто географски единствено Сърбия има някакво значение, но то се обезмисля с местоположението на България, така че на западняците им е все едно какво ще се случи с тях.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама кой ще го играе балканската "Холандия" и да спира една или друга държава за тоя "шенген"?
49
4
 
6
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Естествено че им остава главната цел, членство в ЕС.Самата идея за така наречения малък шенген е нелепа!Сърбите първо трябва да се научат да уважават съседните на тях народи а после да се градят икономически връзки.Отделно от това те са икономически джуджета, нито една от трите държави има някакво значимо производство.Сега някой ще кажат че и ние нямаме, да така е но сме в ЕС и ни внасят значително количество стоки, друг е въпроса за стандарта който имаме.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова Албаславия :D
47
0
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Събрали се, помечтали си - няма лошо.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама Заю като пале пред тех.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания даде окончателното разрешение за строежа на Северен поток 2 през нейните морски територии.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПредпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци мафиоти.БРАВО МАКРОН! НИКОЙ НЕ ИСКА РУСОФИЛИТЕ МАФИОТИ!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци.Еманюел Макрон, президент на Франция.----------голяма радост, голямо нещо!
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са прости ***, затова САЩ с право налагат визи на ***.------- Руснаците са олиго френи, затова ги караме да си плащат за визи, когато им се прииска да отидат на море.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци.Еманюел Макрон, президент на Франция.
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са прости ***, затова САЩ с право налагат визи на ***.