Живеем тук като животни: Мигранти студуват в импровизиран лагер в Босна

50 000 мигранти са преминали в Босна от 2018 година на път за ЕС
15 ное 2019 21:28, Елка Василева
68
Живеем тук като животни: Мигранти студуват в импровизиран лагер в Босна
Снимка: архив, Reuters

Тежки сиви облаци са надвиснали над импровизиран лагер за мигранти на границата на Босна с Хърватия, вещаейки още дъжд и злочестина за стотиците хора, оказали се заклещени в това отдалечено поле с палатки, докато са се опитвали да стигнат до Западна Европа.

Дъждът тази есен превърна лагера Вучак в кално езеро. Навсякъде има отпадъци, а мигрантите внимателно си проправят път между струпаните студени палатки или се крият в спалните си чували, сгушени един до друг.

"Не е възможно да се живее тук. Виждате това", казва Йемшир от Пакистан. "Трябва ни хубаво място, където да живеем, спим, ядем, пием", добавя той.

Местните власти устроиха лагера по-рано тази година на бивше сметище и близо до минно поле, останало от войната в тази балканска страна през 90-те години на миналия век. Известен сред мигрантите като "джунглата", палатковият лагер е смятан за негоден от водещите международни организации, но местните власти казват, че не могат да го закрият, преди да бъде намерено ново място.

Вчера към призивите за закриване на лагера, който се намира до северозападния босненски град Бихач, се присъедини и високопоставен представител на ЕС по въпросите на миграцията.

Мигрантите, които коментираха пред Асошийетед прес условията, се представиха само с малките или с фамилните си имена от страх, че ще бъдат депортирани или наказани.

"Живеем тук като животни", каза Амир, също от Пакистан.

Около 50 хиляди мигранти са преминали в Босна от миналата година на път за ЕС. Бедната балканска страна се затруднява да се справи с натиска.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос предупреди, че трябва да бъдат осигурени адекватни условия за настаняване на осемте хиляди мигранти в страната, "за да се избегне голяма хуманитарна криза през зимата".

ЕС е отпуснал на Босна 36 милиона евро помощ, но условията във Вучак са толкова лоши, че "никаква финансова помощ от ЕС не може, нито ще бъде отпусната за него", каза Аврамопулос.

Задълбочавайки допълнително напрежението, властите в Северозападна Босна заплашиха да въведат полицейски час в два други големи мигрантски лагера, за да принудят централното правителство да премести настанените там хора на друго място в страната.

Тези лагери, където са настанени 2000 души, край градовете Бихач и Велика Кладуша са ръководени от Международната организация за миграцията.
Местните власти обявиха, че от петък няма да бъде разрешено влизането на още хора в лагерите, а само на онези, които са тръгнали към хърватската граница, ще бъде разрешено да напуснат.

В лагера Вучак мигрантите казват, че няма да се откажат въпреки мизерията. Струпани около лагерния огън, някои са вдигнали крака пред пламъците, за да се стоплят. Ануар, също от Пакистан, държи ръцете си пред огъня.

"Много е студено", казва и се усмихва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: боснамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Саудитска Арабия, Оман, Катар и ОАЕ е пълно със земи за усвояване и липсва работна ръка. Къде са хукнали в лошата християнска Европа?Там и климатът и вярата им съответстват, чий го дирят тук?Споразумение с ислямският арабски полуостров за реадмисия, Европа не е Татко Барба.Вън всички недоволни ислямски елементи!
55
0
 
9
 
! Отговори
нахалство преди 4 години
Група ислямски натрапници от Сомалия, Судан, Конго, Ирак и Сирия нахлули от Турция в Гърция,отказали да останат в Порецкия манастир в Пелопонес заради неподходящите според тях условия.Не ги устройвало,че в манастира е студено,а и той се намирал на разстояние от населени места.Лагерите по гръцките острови са препълнени,нашествениците настояват да бъдат преместени от островите и да бъдат изпратени в Европа.
54
2
 
6
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Природен закон - ако се допреш до дивак ставаш дивак, а не той бял. Използва се е от дявола Йхве, който е *** както своите избрани.
53
0
 
10
 
! Отговори
.,.,.,. преди 4 години
Хотелите на Дубай,Абу Даби,Риад и лично младия широ скроен крад на Саудитска Арабия ги очакват да ядат и пият на корем на хубави места ,а те се заврели у Босна.Объркали са посоката.Към Арабският полуостров да поемат.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ОТИВАТ В ЛОНДОН ПРИ ТЕХНИЯ КМЕТ..
51
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Трябват ни условия, за да живеем, спим, ядем и пием! Е, това правят животните!
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** около палатките от правителството ли ви го хвърли там или просто сте си такива мизерници? Много ми напомня на ромските махали....
49
1
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Като не им харесва, пътя и обратно. Да идат при камиларите, там е топло и няма кал.
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо обиждат животните
47
1
 
3
 
! Отговори
Гледайте в тубата преди 4 години
With open gate -няколко филма са...
46
0
 
38
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Абе друго си е при баба Меркел, и хапване и пийване и парички, пък и някоя друга германка за доонождане. Ама германката не била искала, ми кой я пита, нали е неверница.
45
1
 
29
 
! Отговори
Очите преди 4 години
*** - натовска зелка. С голямо съчувствие говориш за тая човешка кал. Кой ви плаща за тия индо-пакистански драми да пишете?! Добре, че на балканите има все още тежка непоносимост към подобни навлеци, щото иначе новата римска империя отдавна да е рухнала под натиска на варварите.
44
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не води статистика,за тези хора и деца. Ако някой изчезне,никой няма и да разбере. Кой знае какво се случва с някой от тях. Сигурно биват убивани, изтезавани от садисти, вадят им органите, изнасилват ги. В Западна Европа е пълно със садисти, педофили и всякакви жестоки хора.
43
1
 
31
 
! Отговори
Saki преди 4 години
В Босна нали са мюсюлмани? Защо се отнасят така ,към своите братя по религия от Пакистан?
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пращайте ги на баба меркел да ги храни а те да *** по улиците
41
2
 
8
 
! Отговори
Йемшир преди 4 години
Най ми е кефГа ям га спа и га ***
40
1
 
39
 
! Отговори
X преди 4 години
Афганистан, Пакистан, Ирак и Иран не получават статут на бежанци в ЕС. А докато им се разглеждат документите в зависимост от държавата живеят така
39
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо искат да достигнат до Западна Европа. Аааа, сетих се, за да точат социални помощи, продават наркотици, просят, изнасилват и се взривяват на коледните пазари. Еми тогава в калта и мръсотията. А либерастите които са ги поканили да бъдат така добри да ги натирят обратно.
38
1
 
30
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Чета коментарите и съм сигурен,че България има повече бъдеще от новите пакистански владения на толерантния Запад!
37
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама никой не е длъжен да им предоставя условия, които да им харесват. Като не им харесва, да не мигрират. Преди да можем да пътуваме в Европа без визи, беше немислимо да "мигрираме". Да не говорим, че много хора без да са мигрирали също не живеят в прекрасни условия, още по-малко пък изискват някой безплатно да им предостави такива.