Рецептата на Coca-Cola струвала повече от всички тайни на Сърбия

Шпионската афера била опит да се спре европейския път на страната
34
Рецептата на Coca-Cola струвала повече от всички тайни на Сърбия
Снимка: Reuters, архив

Сърбия е "под десант" и сериозна активност да се предотврати какъвто и да е европейски път и "шпионската афера" в Сърбия е опит да се окаже политическо влияние и политически натиск, заяви бившият сръбски министър на отбраната и бивш председател на Демократическата партия Драган Шутановац в интервю, цитирано от белградския вестник "Данас".

Още по темата
В предишния период можеше да се види как "мина" Русия и Черна гора и Македония, сега Сърбия е последното й убежище и тя ще се опита максимално да "забие Сърбия" да остане извън ЕС и НАТО и под нейно силно влияние, каза той, предава думите му БТА.

Сърбия няма толкова големи тайни, каза Шутановац и добави, че според него тайната рецепта на Кока-кола струва повече от всички сръбски тайни, и аферата, в която е замесен служител на руското посолство в Сърбия, е само опит за десант против европейския път на Сърбия.

Шутановац отбеляза и че официалните представители на Русия казваха, че ще подкрепят всяко решение за Косово и всеки договор, който постигнат Белград и Прищина, но в последно време са се върнали на решението в съответствие с резолюция 1244.

Заместник председателят на Народната партия Здравко Понош заяви по темата, че има много доказателства, които сочат, че руският агент е сниман в Земун в края на миналата година от сръбските служби - Агенцията за разузнаване и сигурност /БИА/ или Агенцията за военна сигурност /ВБА/, а записът е публикуван от онзи, който го е направил и е взето политическо решение да бъде публикуван сега, пише още "Данас".

"Това може да бъде необходимо на президента Александър Вучич, за да каже на Запада, че не може да приключи с Косово, защото ножът е опрял до кокала", каза Понош и добави, че публикуването на записа е навредило на руско-сръбските отношения.

Понош, който е и бивш началник на Генералния щаб на сръбската армия, каза, че Вучич е опозорил БИА с това, че Агенцията потвърди автентичността на записа, и запита как е възможно да "потвърдиш автентичността на нещо, което не си заснел".

"Следващата глупост", която по думите на Понош е казал Вучич, е че поставил на руския посланик Александър Боцан-Харченко само един въпрос, а знаел за случая от година, както и че е уверен, че президентът на Русия Владимир Путин не е знаел за този случай, "като че ли Путин знае какво правят неговите подполковници по света".
"Путин няма да знае и когато един ден Вучич тръгне да бяга от Сърбия, а камо ли това. Съвсем сигурно е, че Вучич успя за един ден да обърка отношенията с Русия, България, Германия, Австрия и Хърватия. Успя за един ден да опропасти кариерата на шефа на аналитичния отдел в Агенцията за разузнаване и сигурност БИА и да го свали на равнището на свой или на Сръбската прогресивна партия говорител", каза Понош.

Вучич опозори сръбската разузнавателна общност и я направи предмет на подигравка пред света, направи цирк от Съвета за национална сигурност, защото, тъй като нямаше какво да каже, поиска да направи помпозна картина и доведе /на Съвета/ и командирите на авиацията и сухопътните сили.

"Какво си мислеше, че авиацията следи подполковника от руската армия, който междувременно напусна Сърбия", запита Понош.

Министърът на отбраната Александър Вулин на свой ред смята, че аферата няма да застраши отношенията на Сърбия с Москва. В интервю за Радио Белград, цитирано от вестник "Новости", той изтъква, че споделя убеждението на президента Вучич, че нито президентът Путин, нито руският министър на отбраната Сергей Шойгу са знаели за най-новата афера.

"Президентите Вучич и Путин са лични приятели. Аз приемам министър Шойгу за свой приятел. Не може всичко това да изчезне току-така заради това, което се случи. Естествено, ние си извличаме поуки от това, безкомпромисно пазим сигурността на страната си, без да питаме от кого е застрашена. Напълно невъзможно е
обаче президентът Вучич да промени политиката си, той каза, че това е неговата позиция, неговата воля, неговата политическа и лична храброст, да не променя политиката си", заяви Вулин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Варна преди 4 години
За всички фенове на Сърбия и сърбите ще кажа едно...в такава голяма заблуда живеете, че нямам думи как да го опиша. Работя със сърби вече втора година. Хапваме пийваме но стане ли дума за история става следното: гадни татаро- монголци, фашисти, окупатори на нашата братскаМакедония. А в учебниците , които видях какви неща пише за нас, бедна ви е фантазията. Въобще не ни имат за славяни, та камо ли братя както някои пишат тук.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 29За какъв точно напредък на България говориш? Би ли пояснил?
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбето са отровени от шовинизъм.Даже и обикновенните хора не са пощадени от него. Манията им за величие не е намаляла,въпреки загубените войни и територии през 90-те. Все още си мислят,че времената са като преди 100 години и те са най-важните и незаобиколим фактор.Напредъка на България ги озлобява още повече и за това са тези нервни реакции срещу нея.
28
12
 
8
 
! Отговори
3 000 000 000 $ преди 4 години
Не знам колко е струвала рецептата на Кока кола, но със сигурност ние българите платихме НАЙ-СКЪПАТА ЕКСКУРЗИЯ в историята на човечеството.За всеки нормален човек у нас е ясно, че скъпите и непостроени още американски самолети бяха платени ПРЕДВАРИТЕЛНО за 3 милиарда само и само Бойко Борисов да бъде поканен във Вашингтон.Е, визитата вече е факт. И фарс !Приключи за няколко часа и постигна ... едно голямо нищо.Честито, бедни български народе !
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са били винаги много пъти пред нас българите. Още по комунистическо време ги пускаха да пътуват където си искат без никакви изходни визи като у нас, в царството на правешкия шмекер и компания.
26
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия е велика няма страшно Русия зад тях,а да видим сега какво ще стане имат оръжие да видим кой ще дранка ,силни са имат армия.НАТО сега може да помисли,пред ния път им мина номера с войната ,ама сега няма как?
25
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Сърбите са наш братски народ! Езиците ни са близки, една вяра имаме! Като чуя сърбин, си представям Любиша Самарджич, Бата Живойнович, Емир Кустурица, Мила Йовович, Лепа Брена, нашия Джоко Росич, великите учени Никола Тесла, Милица, първата жена на Айнщайн, дето му написа Теорията на относителността!Живело Бугарско, живела Србиjа!
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма сръбски тайни..те са руски вече:))
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам ли че сръбските тайни причиняват по малко кариеси от колата?
22
3
 
10
 
! Отговори
Забележка преди 4 години
Вече има много по-ефективни миещи препарати от колата!
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Сърбите са един умопомрачен народ! Около тях всички нормални избягаха, включително хърватите - езика е същия, но поне са католици, но черногорците... та те ако имаха поне една причина - нямаше да се отделят! Ама никой не иска да живее с без_мозъчна нация.Характеристиката е подходяща най-вече за България! Да се надупиш за безпари е най-лесния начин да привлечеш всеки и всичко ама не отговаря на натуралния природен закон!
20
2
 
7
 
! Отговори
Правило преди 4 години
Нещо струва толкова, колкото някой друг иска да даде!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецептата на Кока-Кола няма значение, защото това дето ни предлагат в пластмасовите шишета е съвсем друг продукт, съставен само с евтини заместители.Същото важи и за Сърбия, каквото и да има там, даже да има и извънземни, никой няма да ни информира.
18
10
 
19
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 4 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
17
9
 
9
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 4 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
16
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са един умопомрачен народ! Около тях всички нормални избягаха, включително хърватите - езика е същия, но поне са католици, но черногорците... та те ако имаха поне една причина - нямаше да се отделят! Ама никой не иска да живее с без_мозъчна нация.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вегана-антиваксър 13.Ти ако си лекар аз съм космонавт...а аз не съм!!! И тая глупост ако ми я каже истински лекар (не хИмиопатка) ще му поискам дипломата, за да му я скъсам.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите не пият Кока-Кола!
13
10
 
11
 
! Отговори
СЪВЕТ ОТ ЛЕКАР преди 4 години
Не пийте никога Кока-кола и всички газирани от цялата гама. Те понижават рН на кръвта и стомащното съдържимо, понижават толерантността към глюкозата и отключват диабет от тип 2. Пийте само изворна, бутилирана вода,а не бутилирана-мъртва вода. Ползвайте подходящи хранителни добавки, задължително с jmp сертификат и не от аптека, а от мулти-левъл маркетинг компания. Не се ядосвайте, не завиждайте, не мразете и се обичайте!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уффф деца схемата е толкова изтъркана че даже не ми се губи времето да я пиша . Цяла година сръбите протестират срещу тия измамници / всички до един съратници на Слободан Милошевич/.Когато нямаш вътрешна подкрепа и народа е разделен започваш да търсиш външен враг които искал да изяде децата на хората и да изпии кръвта на жените и. Мобилизираш и сплотяваш народа срещу измислената външна опасност всяваш всекидневен страх и си продължаваш спокоино игрите до безкраи . Да ама сърбите не са токова пр