Борисов помогнал на Северна Македония да излезе от международна изолация

Признанието от Стево Пендаровски пред наша медия
1 дек 2019 10:15, Петя Славова
31
Борисов помогнал на Северна Македония да излезе от международна изолация
Снимка: Reuters

Признание за страната ни за премиера Бойко Борисов в първото интервю на президента на република Северна Македония Стево Пендаровски за българска медия.

"Не е преувеличение квалификацията, която Зоран Заев често дава за ролята на Бойко Борисов и настоящото българско правителство през последните две години, според която българският премиер заедно с Ципрас са помогнали да излезем по-бързо от международната изолация, предаде Нова тв.

Наистина смятам, че договорът за приятелство с България, колкото и да изглежда, че е нещо обикновено, трябва да подчертая, че когато ние го подписахме, ние току-що бяхме се освободили от един тежък авторитарен режим на Никола Груевски, а това не бе просто един антизападен режим, но и антиалбански и с антибългарско настроение.

Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 г., само два месеца и половина след съставянето на правителството на Зоран Заев. Атмосферата беше все още такава, каквато беше по-рано, не беше променена. Ние нямахме време да кажем, че хората там на Изток от нас не са наши врагове.

България е страна-член на ЕС от дълги години, а също така и на НАТО, и като изключим солунското пристанище, е нашата най-близка врата към Европа. Признаването на независимостта на Македония през 90-те години на миналия век беше категорична заслуга на президента Желю Желев и помощта, която ние получихме, след като Гърция наложи ембарго в продължение на година и половина.

Тогава, според данните на Световната банка, нашата икономика загуби около 60% от БВП. Не можем да забравим приятелската помощ на България и Турция, която те ни оказаха тогава по Коридор №8, който никога не се направи докрай и това е наша грешка, не ваша. И искам да кажа, че в такава атмосфера не беше никак лесно да се направи такъв договор. Беше тежко. В това се състои голямата заслуга и на Борисов, и на Заев в този момент", казва в интервюто Пендаровски
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"В 1919 г. НАТО и ЕС изгониха българите и наложиха сръбско робство"Какво НАТО и какъв ЕС през 1919? Антантата налага сръбското робство: Англия, Франция, Русия и САЩ.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национален Предател е Бойко Борисов.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин презедент важно е да видим спазване на договора и историческата истина не лъжи !Никой Българин няма да отиде в страна която ни мрази и краде от историята !Да си кажем истената и да живеем добре !
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония съществува благодарение на Русия и България, които в 1878 г. и 1912 г. изгонват турците. В 1919 г. НАТО и ЕС изгониха българите и наложиха сръбско робство над Северна Македония. Сега са заплашени от подялба между Албания и Гърция.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тото и АЗ ЩЕ СЕ ИЗКАЖА ПРОТИВ БОРИСОВ И ТО НЕ ОТ ЗЛОБА А ОТ ЧУВСТВО НА УНИЖЕНИЕ ЧЕ БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ ПОЗВОЛЯВАТ ЕДНА ПСЕВДО ВЧЕРАШНА ДЪРЖАВА БУКВАЛНО ДА СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ,ПАМЕТТА НА МЪРТВИТЕ И ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО НА ЖИВИТЕ БЪЛГАРИ-Е,РАЗБИРА СЕ НА ТИЯ КОИТО ГО ИМАТ!!Поредните локуми за чешане егото на Борисов ЗАЩОТО МУ ЗНАЯТ СЛАБОТО МЯСТО а иначе КОМИСИЯТА Е В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА,т.е ФИРОМИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПРИЗНАЯТ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА за т.н. етнички македонци!Шут за ББ!
16
15
 
5
 
! Отговори
Тото преди 4 години
Всичките *** които са се изказали против ролята на Борисов , са много , много болни от злоба хора.Бог да пази България от комунистическата напаст.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чест му прави че ги казва тези истини, доколкото до другите неща ситуацията е ясна не иска да разбуни огнището
14
14
 
14
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Защо ни го набутвате този югославянин, мразещ България?! Докога с тази антибългарска пропаганда? И да, Бойко М. Борисов ще направи всичко, което му наредят слугите на шапчиците в Брюксел. Включително да популяризира Антибългарския наратив на македонизма. Анатема и на Бойко, анатема и на югославянина от публикацията (не си струва човек да затормозява мозъчни клетки с името му)!
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Международната изолация направи всичко възможно да прилапа македонците, а нашичкият просто изпълни заповедта на международната изолация и се писа пръв приятел на майданния победител Зайко като за тази цел изигра ролята на червейчето на кукичката на международната изолация. Цялото това активно мероприятие беше един добре премерен, многопланов и многослоен проект на международната изолация.
12
6
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
далии ние бихме могли с подобен тип благодарност да се искажем за тези държави които преждевременно ни помогнахада се присъединим в ЕС и НАТО ?не ние сме неблагодарници пълни със злоба които умеят само да искат без да усещат че трябва и също да дават днес дори не забелязваме гигантската разлика от преди присъединяването ни но и колко далеч по добре бихме да бъдем късмета беше на наша страна но все още не умеем да се възползваме от огромното си предимство което други нямат
11
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заслугата е на американците трябва им целия полуостров в нато - това е а за българщината на шефовете на продажната банкянска душица никога не им е дремело
10
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно всички признават, че Борисов е най-добрия Премиер на България. Естествено с лидер като махленската клюкарка Корни , червените *** са същите ограничени и и злобни хорица.
9
22
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Политици в България с лопата да ги ринеш... - Държавник - само един...
8
16
 
12
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Може да се заяви че г-н Пендаровски съвсем не е прав защото ББорисов няма никаква заслуга. ББорисов популаризира единствено македонската наденица. За да я има държавата Северна Македония мъдра заслуга има БСП! Победа!
7
19
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Под ръководството на Борисов и Каракачанов България окончателно загуби влиянието си в Македония. България помогна на Гърция да постигне интересите си и всичко беше в загуба на България. Ако САЩ бяха решили да приемат Македония с името Република Македония, щяха да го наложат, но те искаха България да загуби и да бъде унижена. На тях не им трябва страна, която почита Русия, не трябва народ, който има благодарност към Русия. Борисов работи срещу интересите на България!
6
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за банкянския алчен кратунковец няма нищо святостига да са му наредили началниците от вашингтони да има далавератрябва да си обикновен *** зада не знаеш че всичко това е работа на краварите аа нашия тулум е обикновен изпълнителчестито на печелившитетова което направи тиквун е силен тласък на македонизма сравним само с репресиете на тито срещу българите в този край
5
15
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Македонците нито признаха, че преписват и фалшифицират българската история, за да създават своя, нито подобриха отношението към България.При това положение щом те хвалят Борисов, значи Борисов е предал българските национални интереси.
4
21
 
30
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Още едно доказателство, че Тиквата е речников пример що е то национален предател.
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скопски комунист.
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А! Това е вече друго нещо!