Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония

Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента, пише "Вечер"
2 дек 2019 11:10, Елка Василева
119
Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски "България ни е измъкнала от тотална изолация, а Никола Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия", пише скопският вестник "Вечер" под заглавие "Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента. Пендаровски обяви българизация на Македония".

"Исторически парадокс бе наследникът на ВМРО-ДПМНЕ да се чувства по-близък до Белград вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем, и осмислим историческите факти. В Скопие има десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност".

Това са само част от посланията на президента Стево Пендаровски в интервю за българската агенция БГНЕС, отбелязва скопският вестник. Пендаровски посочва, че не приема инициативата за "мини Шенген", ако тя е компенсация или алтернатива за членство в ЕС. "Мини Шенген" има структурни слабости и не трябва да бъде нова Югославия", e заявил Пендаровски в интервюто.

Още по темата

"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това". Тези думи на българския премиер Бойко Борисов цитира в. "Слободен печат" във връзка с изявлението на президента на Северна Македония. Според Борисов оценката на Пендаровски за политиката на София към Скопие е като получена най-добра оценка от "Стандард енд Пуърс". Вестникът отбелязва, че тези дни "Стандард енд Пуърс" е вдигнала кредитния рейтинг на България, който в момента е най-висок сред балканските страни.

"Независен весник" съобщава, че преди няколко дни се е случила "хибридна атака" срещу кабинета на премиера Зоран Заев от лица, които се представили като Грета Тунберг и нейния татко. Това е заявил съветникът на премиера за връзки с обществеността Мариан Забърчанец.

Той съобщи, че манипулаторите успели чрез официално искане до македонското дипломатическо представителство да насрочат и реализират телефонен разговор с премиера Заев, представяйки се за Грета Тунберг и нейния баща. Забърчанец заяви на конференция, посветена на електронното общество, че премиерът навреме се усъмнил в самоличността на събеседничката, но, все пак, разговорът бил воден докрай, за да се потвърдят съмненията. Веднага след завършения разговор направихме всички проверки за потвърждаване на самоличността на събеседниците и днес със сигурност можем да кажем, че разкрихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, каза Забърчанец. Той посочи, че след разкритието те са влезли в контакт със семейството на Грета и са ги информирали за всички детайли. Информирахме ги, че ще съобщим това публично, а от там получихме отговор, че те са много разтревожени от подобни вести, че ще съобщят за злоупотребата на отговорните институции и са много благодарни, че са били информирани за тази злоупотреба, пише "Независен весник".

Според Забърчанец този случай на хибридно нападение е много по-изтънчен от случая с руските шегаджии, но внимателната комуникация е направила възможно той да бъде разкрит и разобличен.

Това лято бе съобщено, че Заев е цел на руски шегаджии, които разговаряли с него няколко пъти, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня "Независен весник", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
у нас отдавна вече преди 4 години
У нас от векове живеят Българизирани Роми от така нареченото Общество Дасикане Рома но Държавата ги крие вероятно умишлено , Темата не е приятна затова такаТва което не е удобно се изхвърля ако е Док. се унищожава , така работят/работиха Държавните Органи в България по време на Комунизмъ на Живков
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ром с очила. Това не го прави по-интелигентен. Дори и думата президент пред смешното му изопачено име.
18
1
 
30
 
! Отговори
Фил преди 4 години
Пендаровски даде много разумно и премерено интервю. Четох и коментарите в македоналдските вестници. Явно там комунистическите белградски вампири не умират, защото дори намек за добри отношения с България истерично го тълкуват като "бугаризациjа" . Мисля че са се познали в интервюто на президента. Насила хубост не става, ще патят от акъла си.
17
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България не само стоките, а и всичко е пълно менте.Зотова нормалните хора пазаруваме в Сърбия и Македония.Там всичко е качествено и с гарантиран произход.И не са такива мошеници като българските търговци.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А иначе за украинците ги признахте, че не били руснаци, нищо че говорят на руски.Е, малко изкелиферчен де, както при македонците българския.
15
20
 
7
 
! Отговори
Гюптин преди 4 години
Тоя като му гледам физиономията, не му е много чист произхода, така че може и да е българин.
14
9
 
35
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 4 години
"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това"Надявам се това никога да не се случи, докато не признаете че сте българи до един, и че няма никаква измислена държава Северна Макдоналдия, а че сте част от България. И докато всеки един пълнолетен македонец не изрецитира "Аз съм българче", с мегафон, качен на статуята на Буцефал в Скопие, ще гледате Европа само през криви макарони.
13
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов изхвърли няколко милиарда през прозореца след като ало измамник представящ се за Доналд Тръмп му се обадил по телефона и го убедил, че трябва да си купим Ф-16.
12
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пендаровски президент на обединена България, льотчикът в Сибир!
11
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белград е Български.
10
2
 
19
 
! Отговори
elk преди 4 години
Прочетете книгата на Анри Пози "Войната зе завръща" и ще разберете какви съседи има България и защо Македония е това което е в момента.
9
6
 
34
 
! Отговори
Д преди 4 години
Напълно е наясно Пендаровски с българския произход на днешното население на Северна Македония, ама се опитва заобиколно да им го каже, щото там са още по-промити мозъци и от нашите русофили тука.
8
3
 
43
 
! Отговори
Анти копейкаджия преди 4 години
За съжаление Скопие е много силно впримчено в оста Белград-Атина. Сърбите контролират изцяло медиите, а гръцките компании македонската икономика. В ръцете на сърбите е освен това полицията и съдебната система. Всеки един опит на български фирми да пробият на македонския пазар се пресича от раз. Влиянието на България там е минимално
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СърбоманНа върбе.
6
1
 
24
 
! Отговори
Джендю преди 4 години
Интересно ми е на какъв език говорят съседите? ;). Само се шегувам, бе брато...
5
4
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Идеята е била Югославия да обедини всички южни славяни, но в последствие са решили, че ако България участва автоматично ще стане център на тази държава, както е редно впрочем. Това е било тогава, сега и да участваме, нямаме капацитета да бъдем културни, политически, икономически или какъвто и да е лидер на Балканите. Балканизацията, термин който се обособява след това което се случва на Балканите, е нещо което великите сили следят под лупа. Ако зависи от тях няма да сме обединени и силни...
4
50
 
2
 
! Отговори
Сърбоман преди 4 години
До До 3Нойския договор възстанови много малка част от историческата справедливост. САЩ ощетиха Кралство Югославия като не позволиха присъединяването на всички изконни сръбски земи и повечето останаха в България.
3
1
 
46
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Част от Сърбия е българска/западниуте покрайнини/.Ньойския договор ни ги отне.Недей да говориш глупости.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега и президента сме им взели.Имаме си читав президент и вашия не ни трябва,братя македонци.
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички си правят т.шак със Зайо!