От Скопие: Не сме станали македонци с декрет през 1944 г.!

Отношенията ни са абсурдни, оцени македонски историк
12 дек 2019 16:02, Елка Василева
135
От Скопие: Не сме станали македонци с декрет през 1944 г.!
Драги Георгиев. Снимка: архив, БТА

Съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев заяви по повод изразената вчера позиция на БАН, че не вижда нищо ново в нея, съобщи Дойче веле.

"Това е общата позиция на всички лингвисти в България. Но това довежда до абсурдна ситуация и отношенията между двете страни, естествено и работата на съвместната комисия", каза Георгиев.

Българската академия на науките вчера изрази позиция, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

Позицията бе изразена в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски", припомня БТА.

Драги Георгиев каза, че такава е била и атмосферата на срещите на комисията. "Не може да се говори за изграждане на добросъседство, ако отричат нашата история от втората половина на 19-ти век до 1944 г., и ако е възприето становището, че през 1944 г. с декрет сме станали македонци във федеративна Югославия", каза той.

Според него, "ако сме две страни с преплетена история и ако България очаква да израснем по отношение на някои въпроси от миналото, тогава и българите трябва да израснат по отношение на въпроси от настоящето".

"Само така може да се направи крачка напред", казва Георгиев, който не вижда в изразената от БАН позиция пример, който да води към това, пише Дойче веле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42"Единствената държава и единствения "народ" създаден от болшевишкия интернационал"Не е единствената. Татарстан също е създадена от комуниститие с цел изтриване на историческото съзнание на воложките българи.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LoykoХиляди българи са били изтрепани и изтезавани от сърбите за да се пишат македонци а не българи.
101
4
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Никога ,никой не е карал на сила да се пише Македонец/македонка/ и както насилствено издаване на паспорти в които пише македонец/македонка/.Кога е имало паспорти в България,където да пише Добруджанец/добруджанка/ и да казваме,че македонец е все едно добруджанец и тем подобни глупости...Бежанците сами са се определяли като македонци,това е истината.Асимилацията после е ясно как се направи...
100
1
 
8
 
! Отговори
Македонски Българи преди 4 години
Ето докъде доведе мекия подход към тези крадци на история: вместо ние да ги атакуваме всяка секунда и да им "скрием топката" както им се полага,почнаха те да ни атакуват! Никаква отстъпка на тези неразкаяли се клептомани- ако им направите отстъпка,народът ще ви намрази!
99
0
 
4
 
! Отговори
Щ. Младши преди 4 години
Вие сте историческите джуджета Драги- не сме ние такива! Затова израстването се полага на вас- когато ние сме раснали,вие още не сте били заченати!
98
0
 
7
 
! Отговори
haha преди 4 години
Еми Драги то си е факт, че така сте съсдадени, а взика ви е български със сръбски заемки, като сръбския се явява форма на старобългарския и можем да предположим, че за няколко века се е изменил до ниво да се води отделен, но с общ корен с нашия.
97
7
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
След много неправди и насилие, като загърбват миналото Г.Димитров и Генералисимус Тито подготвят Балканска Федерация. За съжаление това намерение не се осъществява. Провалът е съпроводен с нови гонения до помирението по повод на Скопското Земетресение. Както и да е. Днес Балканската Федерация се явява единствена надежда на Изчезващите Балкански Субекти - Българи, Сърби, Македонци.
96
4
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Наследството на Стамболовия режим, който ни превръща в сателит на Австро-Унгария и Германия. Държави които никога не са имали интерес от обща държава на Балканите на Едноезични Бароди. Справка причините за избухването на Първата Световна Война. Някогашна България е можела да приобщи Македония и Беломорска Тракия единствено с помощта на Руската Империя. След това е имало непрекъсната борба за надмощие със Сърбия.
95
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Хващат се за сламката, хубаво айде да не е 1944-та, да е 1945-та. Объркали сме годината.
94
5
 
2
 
! Отговори
Трпе Влахов преди 4 години
Баш македонците бемо куцовласи,ама сага смо македонци. Лъжемо бугарете,оти и они су мачердонци,а они повекето веруват.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТрпеНикой не спори с това. Проблемът е, че Македония е район в България, отнет от България, по право принадлежащ на България, населен с чисти етнически българи, говорещи на чист български. Тези българи, живеещи в Македония, се наричат македонци, така както живеещите в Добруджа се смятат за добруджанци, от което не стават по-малко българи. Това е историческата и фактическата ИСТИНА! Другото са лъжи с политически мотиви. Никой не ви пречи да се отделяте, ние възразяваме срещу ЛЪЖИТЕ
92
9
 
3
 
! Отговори
глигор преди 4 години
нема що да спориме езикот булгарски го взехте от нас македонците
91
10
 
3
 
! Отговори
Трпе преди 4 години
До АнонименJaс знам коj сум.Нема потреба да ми кажиш ти!!Jaс сум Македонец и ке си останам Македонец.
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТрпеМакедонците секогаш са били чисти българи! Само сега малко поизмешани с албанци
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТрпеКой си ти бе да ни кажеш какво да правим? Дори сам не се знаеш кой си! Първо си научи собствения род и история! Ама не окрадени, лъжливи и измислени, ами ИСТИНСКИ! Да се знаеш кой си!
88
16
 
6
 
! Отговори
Трпе преди 4 години
Македонците секогаш биле Македонци и ке си останат Македонци и престанете да тресите глупости!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Маке"акедонският беше един от трите официални езика в бивша Югославия (сръбски, словенски и македонски)"А как искаш да го нарекат - с истинското му име БЪЛГАРСКИ ли? Нали това ще е признание, че това са територии принадлежащи на България?Затова толкова зор, лъжи и манипулации да настроят населението срещу България
86
1
 
19
 
! Отговори
333 преди 4 години
Добре де, не можело да се говори за добросъседство... А с гърците какво направихте? Нали бяхте потомци на Александър Велики? Що не им обявихте война, а се изнесохте по терлици от античната история?
85
5
 
23
 
! Отговори
dnstuff преди 4 години
Македонците са Българи, говорят Български език и живеят в бивши български земи- точка на спора
84
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Признаване на македонски език, ама с едно условие. Да се запише с дебели букви, че е създанен 1944г и е диалект на българския. Преди това, от Средновековието до 1944г- всичко е част от нашето културно-историческо наследство. Тези да си пробутват селските номера другаде.