Политиката на ЕС на Балканите се срина, сега ще разчистват останките

Позната схема: САЩ вземат нещата в свои ръце, когато Европа вече не знае как да се справи
22 дек 2019 17:06, Елка Василева
68
Политиката на ЕС на Балканите се срина, сега ще разчистват останките
Снимка: архив, Reuters

Балканската политика на ЕС се срина. Догодина ще разчистваме останките. И още напролет ще разберем колко са жертвите, затрупани под развалините, пише политическият наблюдател Норберт Мапес-Нидек, цитиран от Дойче веле.

Нова среща на върха между ЕС и Западните Балкани е насрочена за май следващата година в Загреб. През октомври Европейския съвет официално отложи започването на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания. Ветото на френския президент Еманюел Макрон наруши обещанието от предишната среща на върха през юни и предизвика ужас в региона и в цяла Европа.

Критики бяха отправени най-вече от страна на Германия, според която с безцеремонния си отказ Съюзът е загубил най-важния лост в подкрепа на прозападните реформатори в шестте страни извън ЕС в Югоизточна Европа.

Мнозина се надяват, че това решение ще бъде преразгледано на срещата на върха в Загреб през май 2020 г. Но надеждите са слаби. Защото новата Европейска комисия трябва да подготви срещата на върха, а докладът ѝ попада под юрисдикцията на новия комисар по разширяването Оливер Вархели.

Вархели винаги е бил лоялен към политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, който настоятелно подкрепя разширяването на ЕС на югоизток, но по съвсем различни подбуди. Орбан не споделя тревогите относно демокрацията на Балканите, напротив: именно той спаси от затвора авторитарния и корумпиран бивш държавен глава на Северна Македония /Никола Груевски/. Колкото повече Унгария се застъпва за членството на Западните Балкани в ЕС, толкова повече се увеличава скептицизмът във Франция, Холандия, а и в Германия. Опасенията са, че Унгария ще използва югоизточните държави само за да създаде своя зона на влияние и за да отблъсне бежанците.

Още по темата

Северна Македония: Заев сложи всичко на една карта - и загуби

В Северна Македония ще се проведат избори на 12 април, само месец преди срещата на върха в Загреб. Настоящият премиер Зоран Заев държеше последователен курс в посока ЕС и дори през 2018/19 подписа договор за промяна на името на собствената си страна. По този начин той заложи всичко на една карта - и загуби. Афектиран от френското вето, министър-председателят насрочи нови парламентарни избори. Ако Заев загуби и авторитарната, националистическа, проруска опозиция се върне на власт, проевропейците в региона нямат почти никакъв шанс в дългосрочен план. За всички стана явно, че правителството не успя да спази обещанието си за “присъединяване срещу реформа”. Жестока ирония би било, ако веднага след евентуална победа на десните се сложи начало на присъединителни преговори със Северна Македония. Посланието ще гласи: оказвайте максимална съпротива срещу всяко изискване на Запада! Печелят само онези, които поставят висок залог!

Сърбия: Няма защо да се бърза

През 2020 г. ще се проведат избори вероятно и в Сърбия - както стана през 2017, 2016, 2014 и 2012 г. За президента Александър Вучич перманентните избори са изпитано средство да се поддържа обществеността в режим на мобилизация и за ежегодна демонстрация пред опозицията. Вучич използва френското вето през октомври, за да релативизира западната ориентация на Сърбия и да подготви хората си за постоянното люшкане между Европа, Русия, Китай и всевъзможни други инвеститори - отново резултат от отдръпването на ЕС. Ето защо Сърбия няма нужда да бърза, когато става дума за преговори за присъединяване.

Същото важи и за Черна гора. Тази малка страна, която подобно на съседна Сърбия води преговори за присъединяване от седем години, спокойно игнорира европейските критики по отношение на корупцията и на заплахите спрямо журналисти и опозиционери.

Албания: Надеждите за бъдещето изтъняват

Кризата в Албания продължава. Дали ще бъде преодоляна през 2020 г., все още никой не знае. В страната цари застой след бойкота на местните избори и оттеглянето на опозицията от парламента. Премиерът Еди Рама започна борба срещу престъпните мрежи и трафика на наркотици в страната и по този начин спечели уважението на Европа. Но сега му липсва международна подкрепа - не само заради блокадата по пътя към ЕС, но и защото няколко европейски държави, особено Холандия, не искат да отблъснат албанската опозиция. Не бива обаче да се очаква Рама да отстъпи. По-скоро като Вучич в Сърбия и той би могъл да се отвърне от ЕС и да потърси свой собствен път.

Едва ли може да се очаква, че Босна и Херцеговина ще се събуди от политическата си кома през 2020 г. Колкото по-слаби стават надеждите за бъдещето в региона, толкова повече нараства емиграцията. На всичко отгоре Германия предоставя допълнителен стимул за товар, като прие закон за имиграцията на квалифицирани работници, който ще влезе в сила през март 2020 г.

Косово: Отличникът на Балканите

Единствено развитието в Косово е наистина интригуващо. След победата на Албин Курти на изборите през октомври страната ще се сдобие със съвсем нов и различен премиер. Бунтовникът обещава да се бори решително срещу корупцията и фаворизирането, както и срещу влиятелните престъпни мрежи. За разлика от реформаторите в съседните страни Курти смята, че ЕС е повече част от проблема, отколкото от решението: зад демонстрирането на лоялност към Европа предишните лидери обичаха да крият своите собствени - лични и най-вече финансови - интереси. Този път Западът стои настрана. Това важи дори за САЩ, които иначе никога не са имали задръжки да се намесват в чужди политики. Вашингтон очевидно работи по нова балканска стратегия. Все още не е ясно как би трябвало да изглежда тя.

Но още от 90-те години на миналия век, когато Балканите бяха разкъсвани от война, съществува познатата схема американците да вземат нещата в свои ръце, когато Европа вече не знае как да се справи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Типичен анализатор на дойче веле, пристрастията са му видни и за малко дете.Всеки президент, който е про-руски е корумпиран разбира се. Западното влияние е разбира се благородно и положително, руското влияние е отрицателно.Жалка пропаганда.Иначе за западните балкани - гусин Борисов ще ги обеднини, нали нас ни обеднини, сега и тях.
48
3
 
7
 
! Отговори
Споменатите Държави преди 4 години
Гледат към България като пример на европейска държава на Балканите. Хората от западните балкани ни гледат и се чудят.- Искаме ли е ЕС?- Искаме ли да живеем така както живеят в България?Македонците искаха но не ги пуснаха. Сърбите въпреки че в София има много сърби, те по-скоро не искат в ЕС. Ще разберем на изборите. В Албания искат но там все още е диво.
47
1
 
7
 
! Отговори
Севдалина Кошаркова преди 4 години
ГОСПОДИН БОРИСОВ НЕ Е ВИНОВЕН! ТОЙ БЕШЕ НА СРЕЩА С ТРЪМР!!
46
5
 
20
 
! Отговори
ами преди 4 години
"Политиката на ЕС на Балканите се срина". Как да не се срине след като нашият бай *** се провъзгласи за лидер и обединител на Балканите? Какво са очаквали от човек,под чието управление БГ е в най-голямата си дупка от 2-та световна,тотално бандитска и брутално корумпирана и в същото време ще "оправи" и ще става лидер на Балканите?!? Много шизофрично...
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Предложение 25Глупости! Като че ли си нямаме един милион паразитиращи на мой гръб, ами са ни изтрябвали още лентяи с голяма уста, без капка акъл и с промити тито-югославски мозъци!
44
2
 
4
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Предложение Идеята е чудесна но хазарите които са по върховете на балкаските държави се борят за велика хазария .
43
4
 
9
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Идеалист Македоците са надъхани още от Сталин и хазарите около него с много омраза и злоба промити са им вече мозъците и няма как да си ги върнем в майка България затова пък сърбия си продължава да ги кътка .
42
7
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Ес е пред разпад, ще го нарекат преформатиране. Не виждате ли? Дончо няма да се ангажира засега с тях и те ще правят нов съюз. Нещо като трети райх, ама с хомосенсуалисти!
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40КолкУ празна глава трябва да имаш, за да сравняваш ЕС с СССР ?!??
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово е толкова държава колкот Македония е ...айде улево___________________А за Европейският съюз само да добавя че върви по пътя на по големият си брат -СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ! Не говоря в позитивен смисъл -общ пазар , валута (нещоо което ако го имаше щеше повече да се задържи ), ,производство,аз говоря в негативен смисъл.Какво се случва на практика- "Всички животни са равни ,но някой животни са по равни ". Пак можем свободно да си пътуваме но нека не забравяме да пазим границите си!
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24От къде си се измъкнал, бе?
38
14
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Добре се развиха нещата за Западните Балкани = за сега се отърваха от недоносчето ЕС. Боко, какво ще каже, с неговите стратегии загубихме завинаги Македония. Ами Шкембе войвода, още ли продава паспорти на македонци, да ги прави гстербайтери в ЕС?
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня цинцар вместо да се прегръща и целува със тоя и оня като ги беше събрал на гюме да и беше заявил на тия / балканци/ еи имате само едно спасение ВРЪЩАИТЕ СЕ ДОБРОВОЛНО ВЪВ ИМПЕРИЯТА или ловете пътя и всеки да се оправя както може. Кратко и ясно директна политика
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдее ! И кво стана с ,,корифеят на Балканите ,обединителят ,политикът от световен мащаб,,! Сиреч ,корифеят ..о.с ..ра процепа ! А какви со поли ,какви чалъми бяхя ?
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той ,,отличникът ,,на Балканите ,Косово , по-добре да си плаща тока ,който получава от България ,а не да ни вдигат цените заради ,,отличника ,,,и социялно слабите ! Знаете ли колко ток изнясяме зя,,отличника ,,и какво плаща ,,отличника ,,?
34
15
 
18
 
! Отговори
dedo преди 4 години
До ОБЪРКАЛИ СТЕ СЕ...Нещо ти куца историята,до което се докосне америка е кръв и мъртавци няма да ти ги изрежда имаш гугал,що се отнася до руснаците и васалите ми ти до ден днещен пиеш вода от онова лошото време до ден днешен се возиш по пътища от онова време които въобще не са ремонтирани от тези новите има да ти изброявам цяла нощ.Погледни си държавата пълна разруха и тотално онищожаване на населението Е динствено но това не е за теб са краЖБИ на евро пари но това ще свърши и тогава
33
8
 
16
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Провалите на Путин са трилиони загуби на олигархичните кръгове,колко ли още ще го търпят
32
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОБЪРКАЛИ СТЕ СЕ...ЗНАЧИ ИСКАШ ЗА СТАНЕШ РОБ НА МНОГОПОЛОВИЯТ ,ДЖЕНДЪРСКИ БОТУШ, НА ГЕЙ ПАРАДИТЕ И ЦЕННОСТИ ? СЪБЛАЗЪН ,А ?
31
16
 
14
 
! Отговори
ЗДРАВСТВУЙТЕ БРАТУКИ преди 4 години
ЗДРАВСТВУЙТЕ БРАТУШКИ !! ДА ПОСРЕЩНЕМ РУСИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ !!! ТЕ ЩЕ НИ ИЗБАВЯТ ОТ ТИРАНИЯТА НА ЗАПАДНЯЦИТЕ !!!!
30
20
 
20
 
! Отговори
ОБЪРКАЛИ СТЕ СЕ... преди 4 години
НИКОЙ НА БАЛКАНИТЕ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СТАНЕ ПАК , РОБ НА РУСКИЯ ИМПЕРСКИ БОТУШ!РУСИЯ , НЯМА С КАКВО ДА СЪБЛАЗНИ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН!А, СЪС СИЛОВИ МЕТОДИ--ТОВА Е АБСОЛЮТНО ИЗКЛЮЧЕНО!ТАКА , ЧЕ ЗАБРАВЕТЕ ТИЯ ФАНТАЗИИ!