Бой в парламента на Черна гора заради закон за църквата

Сръбската църква се опасява, че ще се лиши от имотите си
27 дек 2019 07:46, Елка Василева
28
Бой в парламента на Черна гора заради закон за църквата
Снимка: архив, БТА

Парламентът на Черна гора прие закон за религиозните общности и собствеността им в страната на фона на протести в редица черногорски градове, предаде ТАСС.

В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа.

В парламентарната зала беше хвърлено балонче със сълзотворен газ и последваха масови сбивания между няколко десетки депутати.

Полицията задържа всички депутати от опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.

В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Арестувани са близо 60 души, в това число депутатите от опозицията.

Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).

Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това.

Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 4 години
Почнаха да ги демократизират и тях.
6
5
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
То и в България ако имаше истинска опозиция пред НС, отдавна щеше да има палаткови лагери, стачки и бунтове.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 2 Явно другите не са по-различни.
4
3
 
13
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Нещо не си разбрал - в Черна гора, комунистите са в опозиция.
3
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, сърбите винаги са били горд народ, за когото чест и достойнство не са празни думи.За разлика от Ганчовците със свалени ***, които постоянно се чудят накъде да се натъртят.
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по комунистически няма опозиция, няма проблем сега остава само да ги застрелят.
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.-И нашата опозиция е за арест, изваждане от залата и дълги години в централния.