Бой в парламента на Черна гора заради закон за църквата

Сръбската църква се опасява, че ще се лиши от имотите си
27 дек 2019 07:46, Елка Василева
28
Бой в парламента на Черна гора заради закон за църквата
Снимка: архив, БТА

Парламентът на Черна гора прие закон за религиозните общности и собствеността им в страната на фона на протести в редица черногорски градове, предаде ТАСС.

В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква, която според тях е ощетена от предложения законопроект. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа.

В парламентарната зала беше хвърлено балонче със сълзотворен газ и последваха масови сбивания между няколко десетки депутати.

Полицията задържа всички депутати от опозицията, които бяха лишени от правото да участват в работата на парламента за 15 дни.

В редица градове на Черна гора се състояха протести срещу закона с блокиране на пътища. Арестувани са близо 60 души, в това число депутатите от опозицията.

Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия).

Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това.

Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Сатанистката организация "Сръбска православна църква" трябва да се закрие.А капището на зли духове "Св. Сава" в Белград трябва да се събори!
26
2
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
И у нас трябва да се подрежат крилете на дс-църквата, ама няма кой да се захване.
25
3
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Не е далеч моментът, когато на черногорци масово ще им писне от управляващите про-атлантици. Ще се случи нещо като с СДС в БГ...
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не си пъхат мръсните ръце политиците в църквата,църквата си има канони,каноните са ръководещи в православието векове наред!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черногорци са предимно православни, така го пишат в статията. И да се добави- силно привързани към ЕС.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата не ме интересува
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък намерили защо да се бият!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък намерили защо да се бият!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава държава Черна гора никога не е съществувала----Скрий се, се ляк!
18
5
 
8
 
! Отговори
Балканска демокрация преди 4 години
Има значи по-зле и от бг парламента.
17
4
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 4 години
Тогава управляващите трябва да се обесят.
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СърбомингяниТакава държава Черна гора никога не е съществувала,тези земи винаги са си били сръбски,по на два пъти са били и български,но най-дълго са били част от Сърбия,а самите черногорци са 100% сърби.Не виждам защо политиците се месят в една институция като православната църква, която си има вековни закони и никога не се е занимавала с политика!Политиците да си махнат мръсните ръце от църквата!
15
12
 
16
 
! Отговори
Сърбомингяни преди 4 години
Черна гора си била самостоятелна държава и си имала църква и църковни имоти. През 1918 г. влезнала в Югославия и след 80 г. излезнала. Въпроса е как така изведнъж церквите и манастирите строени от черногорския народ са станали собственост на сръбската църква, без да ги е строила. Тия сърби, където минат с ГЗ засмукват имущество, история , територия. Това е най-мразения от съседите си народ на Балканите!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До атеистСтига писа глупости и ти,в православната църква си има закони наричани канони и те трябва да се спазват от всеки,тези канони са вече 1700 годишни и църквата се ръководи от тях,македонската църква също е част от българската,не всеки може да има титлата патриарх,патриарсите са само 7 човека,имотите също са си лична собственост на всяка църква или манастир.
13
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че сърбите подкопават основите на всяка една от заобикалящите ги страни. По злобен шовинистичен народ едва ли има по света. 30 години им бият шамари от Европа САЩ и треньора Путин няма да ги спаси - просто ги крепи прави и нахъсва да изядат още бой. ЕК това се казва приятел! :-)))
12
11
 
9
 
! Отговори
атеист преди 4 години
Нали се борите само за душите на хората.....а се оказа, че и имотите не са Ви чужди. Отделен е въпорсът, че какво парви сръбската църква в Черна гора...същото каквото Руската в Украйна...провежда шовенистична просръбска пропаганда....А уж църквата гледа и се уповава само на бога, а то---обикновенно са стари, наведени към властта и парите хора.
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично за демократите,по света и у нас, да гледат къде какво има да откраднат.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете им на мира църквата и имотите!Срама нямате!Ако им ги отнемете,хората още повече ще намразят фашистката демокрация!
9
6
 
22
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Демокрация по балкански.Как ще забранят на народни представители да работят.ХехеЗащо парламента продължава работа при положение че почти половината депутати са отстранени силово.Абе айдушка работа
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме за православната църква,без значение дали е в Черна Гора,Румъния,Атон, България,Гърция,Сърбия или друга държава!Да оставите православната църква и имотите им и на мира,бандити такива!Ръцете ви да изъхнат,ако я докоснете,чумата да ви тръшне,из-роди!Бог да ви накаже!