Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?

Атина иска да си върне образованите хора, напуснали по време на кризата
143
Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?
Снимка: БГНЕС

Моля ви, върнете се! Това е посланието на гръцкото правителство към талантливите млади хора, които са напуснали страната по време на финансовата криза, пише онлайн изданието Politico.

За да ги насърчат да го направят, властите предоставят в рамките на програмата "Rebrain Greece" месечна субсидия на 500-те най-талантливи младежи в размер на 3000 евро преди облагането с данъци, ако се завърнат в Гърция. Министерството на труда покрива 70% от разходите, съобщава Investor.bg.

"Това е първото усилие на гръцката държава, която се стреми да създаде условия за постепенно завръщане", отбелязва Константинос Аграпидас, високопоставен представител на министерството на труда, който наблюдава програмата.

Тя е започнала през април миналата година като начин за пресичане на изтичането на мозъци и е смятана за толкова важна, че дори смяната на правителството след изборите през юли не я извади от релси.

"В момент, когато Гърция излиза от кризата и се връща стабилно към икономическо и социално възстановяване, тя си възвръща средствата и силата да насочи директно усилия към създаване на подходящата среда за завръщане на гръцката диаспора, която търсеше работни места и перспективи за по-добър живот в чужбина по време на кризата", заяви гръцкият министър на труда Янис Вруцис при представянето на програмата.

Около 500 хил. души са се установили в чужбина по време на финансовата криза, при която гръцката икономика се сви с една четвърт, а безработицата се увеличи до 28%. Оттогава безработицата намалява, но все още е над два пъти повече от средното равнище в Европейския съюз и еврозоната.

Изтичането на мозъци ускори най-голямата опасност за гръцката икономика – лошите демографски показатели.

До 2050 г. населението на Гърция се очаква да намалее с между 800 хил. и 2,5 млн. души и да достигне между 8,3 и 10 млн. души, а една трета от местните жители ще бъдат на повече от 65 години, показва изследване на института Dianeosis.

Отговорът на правителството беше да предложи финансов бонус от 2000 евро за всяко раждане. Гърция е преживявала масова миграция и преди, включително през десетилетията след Втората световна война, но разликата този път е, че емигрират гърците с най-високо образование и умения. Над 90 на сто от напусналите страната са завършили колеж, а 64% са имали следдипломна квалификация, показва изследване на консултантската компания ICAP.

Човешкият капитал е водещият износ на Гърция, показва доклад на глобалната организация с нестопанска цел Endeavor. Според него изтичането на мозъци в Гърция генерира ежегодно 12,9 млрд. евро за брутния вътрешен продукт и приходи от данъци от 9,1 млрд. евро за страните, в които са се установили гърците. В същото време Гърция е инвестирала 8 млрд. евро в образованието на тези хора.

27-годишната Зина Мария Пентериду, която е анализатор на географски информационни системи и живее в Лондон от близо четири години, се е ентусиазирала, когато разбрала за новата програма. Тя споделя, че не искала да напуска Гърция, но когато завършила образованието си, кризата била в разгара си и родителите й я накарали да замине за чужбина.

“Помислих си, че това е добра възможност. Знам, че връщането ми вероятно би означавало по-ниска заплата и работни стандарти, но все пак искам да дойда, ако има добра възможност“, казва Зина.

Не всички обаче харесват програмата. Критиките, че тя е несправедлива идват главно от хората, които са устояли на изкушението да напуснат и са избрали да останат в Гърция по време на тежките години на кризата.

"Трябва да ценим хората, които останаха. Те бяха измъчвани от безработица, въпреки че са висококвалифицирани. Те избраха или да получават помощи при безработица, което се оказа добър избор за някои, или страдаха дълго време и изчакваха намирането на подходяща работа", гласеше уводна статия в един от най-тиражните гръцки вестници – To Vima.

"Разбирам, че програмата може да е смятана за несправедлива от хората, които останаха през всички тези трудни години", казва Пентериду. Но Аграпидас отхвърля критиките, отбелязвайки, че това не е програма, целяща да намали безработицата, а да покрие нуждите на страната от експерти, които просто не са в страната.

Липса на експертиза

Въпреки много високото ниво на безработица, много компании в Гърция, особено в технологичния сектор, казват, че изпитват проблеми да намерят служители с подходящите умения.

Гай Крийф, член на борда на директорите на компанията за мобилни технологии Upstream, казва, че има затруднения да привлече инженери, тъй като най-висококвалифицираните се установяват в чужбина, веднага щом завършат образованието си, и не са склонни да се завръщат.

"Затова вместо да опитваме да намираме служители с точното образование и опит, решихме да инвестираме в предоставянето на необходимия опит, предлагайки едногодишна програма за обучение на завършили студенти, които след това наемаме", допълва той.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ги посъветва да станат овчари.
123
0
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
задавате ли си въпроса,защо от България изтичат мозъци на знаещи и можещи хора,а да е чул някой да имигрира депутат,или министър,или кмет,или червен патриот/мафиот/.ако има такива случаи то е защото са избягали от правосъдието,а не от мизерия.
122
0
 
11
 
! Отговори
what the ef? преди 4 години
Япония през 2013 е приела 6 имигранат от 3777 заявки и това са заявки за убежище.Мега зле са нали.
121
1
 
25
 
! Отговори
бг ръбутудател преди 4 години
Я че стопирам истичането на мозаци като дигнем заплатата на инжинер от 620 на 670 лева бруту!
120
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците отдавна са си решили проблемът с изтичането на мозъци,стопирайки тяхното създаване.Да му мислят българите.
119
5
 
14
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Ох, Гърция ли да я мислим, с туризма, флота, зехтина, сума ти износ на плодове и зеленчуци, прекрасен климат? Не са само мозъци, хората искат и храна, а Гърция има природни дадености, които никой няма да й вземе, стига те да не ги разпродадат. Ум, ум ама плодовете са от Гърция и от Турция, а те вървят непрекъснато
118
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората отиват там където има сигурност, в държавите на тези хора няма сигурност и с молби и вопли никой няма да ги върне обратно. И както и да ги наричате това са най-умните, защото първи осъзнават безнадежността и предприемат нещо за собственото си благополучие. Апък НЕПРЕДАТЕЛИТЕ или там както се самонаричат да си натискат парцалите в ке-нефа и да си запълват ежедневието с алкохол и бездарна ТВ помия.
117
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ти за европейска столица ли говориш или за чалга република пълна с тъпани, 2000 лева са 1000 евро това е под минималната заплата в нормална европейска страна или сме длъжни да работим за бай балгар чорбаджи великия връзкар чалгаджийски ли?
116
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви пък мозъци изтичат от България...Мързеливци и лентяи, които заявяват"Аз за 1000 няма да им бачкам", а не знаят и не умеят нищо!В София има работа за целия китайския народ!Ако един млад човек иска да се развива, без проблем може да взема по 2000 лева заплата!Ако не иска - оправдания много!В Англия все някой трябва да бере ягоди и аспержи!
115
10
 
21
 
! Отговори
Глупци преди 4 години
в България мозъци не са нужди, тук се търсявт кучкари, мутраджии, шифьорчета, милиционери и ДС сополли, агенти и доносници. За какво са ни мозъци като то няма за какво да се мисли, парите успешнно ги усвоиха другарите от БКП и техните деца живеят в чужбина, тук се оправяме много добре без мозъци. Ако някой смята че има мозък да ходи в Гърция, там да се реализира, а тук може да заработва като *** в днес.бъгъ, плащат редовно и цял чувал с рубли. Викаш Путин, Путин и рублите завалявалят като дъжд.
114
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е в демократичните републики търсят талантливи и способни хора а в републиката на чалгата търсят връзкари и да е наш човек
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците спират изтичането на мозъци в две стъпки.1. Взимат два изтичащи мозъка.2. Спират ги.
112
1
 
43
 
! Отговори
вешин преди 4 години
Нека гърците вземат пример от нас:ОБЩИНА МЛАДОСТ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ГЛАВЕН АРХИТЕКТЗАПЛАТА 680 ЛВ
111
5
 
34
 
! Отговори
ПУРКО преди 4 години
АБЕ *** НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТУК МОЗЪЦИ НЕ ТРЯБВАТ.ТУК ТРЯБВАТ ТИКВЕНИ СЕМКИ И ТИКВИ.
110
0
 
8
 
! Отговори
Az преди 4 години
При нас министеите не взимат 3000 сиромашки ойро, няма как да ги задържим у назе...
109
3
 
25
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Връщането е по-трудно от възпирането. Като влезе в ЕС, България разгради двора и юрюша започна. Управляващите през този период, знаем чии са най-големите заслуги, изобщо не се замислеха над надвистващата катастрофа. Цецка Цачева с гордост заяви от трибуната на НС че е контактувала с всички 27 нейни колеги от Съюза и интервенирала в смисъл те да съдействат в техните страни да се приемат млади българи на работа. Това го наричам "харакири", изписано с големи букви. Но не виновни няма.
108
2
 
47
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Моя позната, млада лекарка, замина преди години за Германия. Мъжът й замина по-късно, дъщерята следваше следваше у нас също медицина, завърши и замина с приятелят си, също млад лекар за познатата вече Германия. Родителите работеха, младите караха разни специализации, промовираха, вече работят и те. Купиха голяма къща, на младите се роди дете, то е записано като германче. Следват ясли, детска градина , училище... И един ден дали думата "България" няма да му говори нищо! Кой ще се върне???
107
3
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Да им изпратим малко роми фараони безвъзмездно,все пак сме съседи.Приятел в нужда се познава!
106
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТО ПЪК В гЪРЦИЯ ЕДНИ МОЗЪЦИ...
105
10
 
26
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Манталитета на гърците и сърбите е много по-робски от нашия: броят въстания против турците (България- 105, Сърбия- 4, Гърция- 3) ясно го показва!