Гърция с нови идеи за туризма: Освен масов, да е и поклоннически

Страната разчупва стереотипи от миналото
13 фев 2020 21:30, Петя Славова
31
Гърция с нови идеи за туризма: Освен масов, да е и поклоннически
Снимка: БГНЕС

Политиката на гръцкото правителство в областта на туристическите услуги  представи Теодорос Караоглу - зам.-министър на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия.

Заместник-министърът обяви, че според статистическите данни, Гърция е основна туристическа дестинация за българите, като през 2019 г. страната му е била посетена от 1, 5 милиона български граждани, съобщи БГНЕС.

Гръцкото правителство е решено да следва новите тенденции в отрасъла и да подкрепя иновативните форми и развитието на специализиран и алтернативен туризъм.

"За тази цел, като разчупваме стереотипи от миналото, насърчаваме туристите да откриват и други аспекти от родината ми, еднакви по своята хубост с останалите красоти", заяви Караоглу.

Гърция е решила, наред с масовия туризъм, да включи в туристическите си продукти и поклонническия туризъм, който е смятан за една от най-старите форми на туризъм от историческа гледна точка.

В Северна Гърция поклонническият туризъм е често срещан, тъй като Македония и Тракия са посещавани често от хора, водени от религиозните си убеждения и вярвания, както и от желанието да опознаят религиозните традиции.

Министерството на вътрешните работи осъзна своевременно тези тенденции и пристъпи към разработването на проекти, които включват сравнителните преимущества на тези региони.

Заместник-министърът акцентира и върху традиционните връзки между България и Гърция и отправните точки за развитието на поклонническия туризъм, каквито са православието, делото на светите братя Кирил и Методий, Зографският манастир, обитаван от български монаси и много други.

Караоглу обърна специално внимание на базиликата "Св. Ахил" в Мала Преспа, построена от българския цар Самуил, в която се съхраняват мощите на свети Ахил.

"В наши дни религиозният туризъм е икономически и социален феномен с многопластови измерения", подчерта заместник-министърът.

По отношение на влиянието, което нелегалната миграция има върху развитието на туризма в страната, той заяви, че 97 % от незаконно влизащите на територията на Гърция са икономически мигранти, а не бежанци. Гръцкото правителство се опитва с въвеждането на нови политики в тази област и посредством сътрудничеството с Фронтекс да опазва сигурността на границите си.

Позицията на страната му е, че този проблем трябва да бъде интернационализиран, тъй като Гърция сама не е в състояние да се справи с него.

Прието е ново законодателство и се предвижда изграждането на нови бежански центрове от затворен тип, а икономическите мигранти ще бъдат връщани или в първата държава на влизане, т.е. в Турция, или в държавата на произход.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Сиртаки и баклава преди 3 месеца
Я обичам гърците оти са ни управлявали 200 години.Обичам и турците защото и те са били наши господари почти 500 години.Също така обичам и братушките защото бяхме 45 години техни слуги.И накрая да спомена и европейците .Те са нашите нови господари и така до края на света..))))
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМИ БРАВО.
14
3
 
5
 
! Отговори
Илиада преди 3 месеца
,,..Не вярвайте на Данайците,дори когато ви поднасят подаръци..'' .,.,.,Троянският Кон.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо България е най-бедна в ЕС?
Нали сме стабилни?
Защо сме на първо място по смъртност в света?
Защо бе,момчета и момичета жалки-журналисти се срамувате,че стс БЪЛГАРИ?
бЪЛГАРИЯ Е С 1300 ГОДИНИНИ ИСТОРИЯ.
Някой ден децата Ви ще срамуват от Вас!!!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ходя в Гърция за да се кланям и покланям на религии,нито да вървя по тъпи пътеки на някой си.Отивам заради морето и хубавата простичка храна,за да си почина от намръщените комплексари в БГ!Търся спокойствие и липса на мутроподобни екземпляри!
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
византийщини.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не празнувате ли св. Валентин?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От по-тесните.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам и аз предложение.
Да включат и хетери в пакета.
7
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Занимавал съм се с поклоннически туризъм, но в много по-малки мащаби...
Доколкото ми е известно, и нашето правителство преди години разработваше маршрути за за поклоннически туризъм в Западна България, с цел подобряване на отношенията с нашите съседки Сърбия и вече Северна Македония. Знаем, че много български граждани има в тези държави, а и много хора с българско самосъзнание, както и в Албания междувпрочем. А религията е една добра основа за сближването на нашите и без това близки народи.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не виждам нищо странно в това. Сантяго де Компостела е точно такова място. Има дори хора, които сами извървяват старият път на пилигримите, за да стигнат дотам.
5
0
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 3 месеца
Да си земат Ангелкова за 'консуктант' - не само ще Цъфнат ами и ще Вържат...

Ердогам може и паметник да и направи!
4
1
 
2
 
! Отговори
бейджинга преди 3 месеца
а кой е госпидна вдясно ?
в ляво я караоголсо, но вдясно ? ех днессс. ехд бг днес, не се научихте джурналята си..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да строят джамии. Нас привличат, нали сме били едно в империята: руммилет.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, и тия почнаха да строят джамии.
1
4
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 3 месеца
Браво!
Много мъдро решение от страна на държавните ръководители на съюзническа Гърция.
Браво!