Зоран Миланович положи клетва, вече е президент на Хърватия

Той обеща да е конструктивен, а не корективен фактор
18 фев 2020 15:56, Елка Василева
6
Зоран Миланович положи клетва, вече е президент на Хърватия
Зоран Миланович. Снимка: БГНЕС

Зоран Миланович положи клетва като президент на Хърватия и стана петият държавен глава на страната и третият от левоцентристката Социалдемократическа партия, съобщи агенция Хина.

Миланович произнесе текста на клетвата и я подписа, а председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович обяви, че Миланович встъпва в длъжност утре, 19 февруари.

На церемонията, която бе кратка и скромна, присъстваха съпругата и синовете му.

В първата си реч Миланович настоя всички партии в Хърватия да работят заедно против корупцията, засегнала всички страни на живота, включително решаването на проблема с климатичните промени.

Той заяви, че не смята да бъде корективен, а конструктивен фактор.

"Ще бъда предан, прозрачен, последователен. Във външната политика ще се фокусирам върху точките, с които могат да се градят сигурност и просперитет", каза Миланович.

Петдесет и три годишният Миланович беше премиер с пълен мандат до януари 2016 г. След като неговата Социалдемократическа партия загуби парламентарните избори, той подаде оставка като партиен лидер и напусна за кратко политиката, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
6
 
! Отговори
Оффффф! преди 4 години
Социализъм = популизъм = некадърност = застой-ой-ойНищо, като свършат парите, ще им дойде акъла в главата и ще си изберат някой свестен.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалист. Глъдка свеж въздух от популизма и фашизма. Колинда Китарович ще я запомня като красива жена, която задуши Макрон между гърдите си на финала на световното. Дай боже всекиму
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червен резидент, а?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той този Зоран Миланович е със сръбско име и прилича на сърбин.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватия са с неясно бъдеще на държава ако сърбите от сръбска Крайна се обединят със Сърбия и държавата ще се раздели на две,