Почина Неджмие Ходжа, от която се страхуваха всички в Албания

Съпругата на диктатора Енвер Ходжа умря на 99 г. в Тирана
27 фев 2020 19:30, Елка Василева
46
Почина Неджмие Ходжа, от която се страхуваха всички в Албания
Кадър: YouTube

Неджмие Ходжа - вдовицата на бившия албански диктатор Ендер Ходжа, почина в Тирана на 99-годишна възраст.

Неджмие Ходжа е родена на 8 февруари 1921 г. в Битоля, тогава в Кралство на сърби, хървати и словенци, а родителите й са от Дебър.

Семейството й отива да живее в Тирана през 1928 г., където Неджмие Ходжа учи в Педагогическия женски институт. След освобождаването на страната тя следва литература и публикува няколко книги.

След свалянето на режима на Енвер Ходжа съпругата му е пратена в затвора. Тя беше жената, от която албанците десетилетия наред се страхуваха, пише сръбското издание "Вечерне новости".

Неджмие Ходжа се омъжва за тогавашния албански лидер през 1945 г. Имат три деца.

През 1992 г. тя е арестувана за злоупотреба с държавни фондове и е осъдена на 9 години затвор. След обжалване на присъдата наказанието е повишено на 11 г. затвор.

Неджмие Ходжа изпадна в немилост в страната си след смъртта на съпруга си, но остана най-верният защитник на неговия изолационистки режим, пише Би Би Си.

Пред хърватския вестник "Ютарни лист" тя заяви, че никога не е съжалявала за престъпленията на своя съпруг.

"Защо да искам прошка? За нищо не съжалявам и за нищо не се чувствам отговорна. Спазвахме законите, които бяха в сила по онова време", каза тя.

Неджмия Ходжа твърдеше, че съпругът й "не беше диктатор, а идеален лидер, който успяваше да защитава своята страна от вътрешните и външните врагове, които я застрашаваха".

Мнозина смятаха Неджмие Ходжа за "дяволска жена", каквото е заглавието на книгата на Фахри Балиу, в чийто предговор Исмаил Кадаре я описа като "най-лошата, най-извратена" от всички съпруги на диктатори. Но за приятелката й Вито Каро тя е била "много чувствителна жена, пример за майка и съпруга, винаги до Енвер".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
По твоите тапанарски разсъждения дай всички да станат IT или рекламни агенти? А нещо да кажеш за учените от БАН дето взимат по 800 лв , и те ли по твоите *** критерии са "некадърни" ? Явно и ти си от тия "новите българи" поставени от мама и тате - бивши ***, като фигурант на дебела заплата.
37
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 36: Има такива кръжоци и сега. Това,че те мързи да търсиш си е твой проблем :)
36
2
 
1
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Пак ли се намери някой да сравнява соц.а с днешното време, какво общо има с албанските извращения.
35
1
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази е като Жените на БГ Политиците - но в рамер 1000.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След освобождаването на страната...От кого бе Елче? Ти оправи малко граматичните си грешки или разбра,че има речник във word-a и сега оставяш дефицитете по лексиката.
33
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До Анонимен 34:Тъnитe raлoши все искате някой да се грижи за вас, за никакъв *** не ставате...
32
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 34 за ЖивковАми не си прав,през соца децата ги привличаха в кръжоци по желание, кой каквото го влече - математика,литература,фотография,различни видове спорт, филателия, театър,физика,музика,рисуване,туризъм............. и всичко каквото се сетиш,така децата бяха заети и не се занимаваха с лоши неща,а развиваха таланта си и способностите си.Днес няма такива кръжоци.
31
11
 
4
 
! Отговори
До 34 за Живков преди 4 години
А свободния дух , предпремачеството .това че талантливи трудолюбиви знаещи и можещи бяха лишени дори от шанса да развиват таланта си ?а за това че не можешме да пътуваме в чужбина ???само избраните от Комунистите . Иначе за добрите страни съм съгласен защото ги помня ( като деца играехме до полунощ и никой не се притесняваше за наркотици престъпност. по един два пъти на море с карта... сега го гледаме по телевизията. ) обаче я ги сравни със Социалистите в Скандинавите ??
30
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Тошо се грижеше за хората,да имат жилище,да имат работа и хляб,да имат почивки и веселие,да има развита култура,да имат добро и безплатно образование,дори плащаха на студентите стипендии по 120 лева на месец безвъзмездно,да имат напълно безплатно медицинско обслужване!Имаше ред и нямаше масова битова или друга престъпност,нямаше наркотици и не тровеха децата,произвеждаха качествени храни,създаваха добри специалисти,инженери във всяка област.Това диктатор ли е според вас?Според мен не.
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ай сиктир и комунягиАко семейството е бедно и с 600 лева заплата,как ще плати висшето образование на децата си,когато парите не им стигат дори да си платят разходите?Я ми обясни!Защото имам познати,чийто две деца бяха почти отличници,едното искаше да следва и родителите му отказаха,защото нямат пари и толкова.Старта не е равен за всички,дори и да имат желание да учат.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонименБългарските пари и заводи не отидоха в български ръце,нито бяха разрушени от българи, отидоха в ръцете на чужди алчни агенти и техните български слуги!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами...Хубава работа, ама...
26
1
 
10
 
! Отговори
основен закон преди 4 години
Можеш-действаш!Не можеш-критикуваш и ревеш!
25
7
 
30
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До *** 27,Абе, ***, не те е ли срам да ги пишеш такива работи? Кога е било такава сиромашия в тази страна? Много ли ти е хубаво да наричаш хората некадърни, че работят за 600 лв и да сравняваш всички с програмистите, макар и може би да не знаеш какво точно работи един "програмист". Или пък за "рекламния бизнес" дето визираш. Те и "миските" са в този бранш. Рекламират полови забавления и печелят. А ти колко печелиш? Програмист ли си или миска? А ако не си, трябва да се гладуваш ли?
24
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДО 23 И КАК УМНИТЕ ЗАБОТАТЯХА СЕГА И СТАНАХА МИЛИОНЕРИ??? КАТО СИ НАПАЗАРУВАХА ЗАВОДИ, ФАБРИКИ, СТОПАНСТВА И Т.Н. БЕЗ ПАРИ ЗАЩОТО БЯХА ОТРОЧЕТА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ БИВШИ КОМУНИСТИ. ДА НЕ ЗАБРАВИМ И КУФАРЧЕТАТА С ПАРИ ОТ ХАЗНАТА И 2 МЛР. ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД. И СЛЕДВА МАФИЯТА ПРИДРУЖЕНА С РЕКЕТ, УБИЙСТВА, ПРИСВОЯВАНЕ, КРАДЕНЕ, КОНТРАБАНДА, НАРКОТРАФИК. Е ТЕ ТОВА СА УМНИТЕ ХОРА СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ А НАИСТИНА УМНИТЕ НАПУСНАХА БЪЛГАРИЯ И СЕ РЕАЛИЗИРАХА НАВЪН ЗАЩОТО ТАМ УВАЖАВАТ НАИСТНА УМНИТЕ.
23
2
 
15
 
! Отговори
Комунизъм ли! преди 4 години
В крепостна Рус никога не е имало работническа класа, нито буржоазна революция и затова мужиците от крепостно царство преминават към крепостно-феодален комунизъм. През 21-ви век феодализмът ще изчезне, заради своята агресивност и заради свръх-модерните космически военни технологии на Запада.
22
13
 
45
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
При комунизма не се живееше добре, но сега се живее три пъти по- зле.Посочи един плюс в момента.Отворени граници има,но хляб няма,клошари има.Корупция навсякъде ,не дадеш- умираш.Образованието е зле,та дрънка.Не могат да си напишат името,да не говорим за смятане и решение на алгоритми и пр.Та...." много сме добре днес" без комунизЪма.
21
2
 
16
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Светът и без нея е пълен с дървеноглави оджи .!.
20
19
 
38
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Другаре пенсионери и комунисти. Вие като видите някаква такава статия за диктатор и мъзгa от зaдниka пусkатe. И сакън някой да не напише нещо срещу тиранина. Ей, много обичате да сте роби на такива режими и някой изрoд да ви мачка и третира като ***. Вие за това страдате толкова за правешкия сeляk. Вегетерихате си чудесно тогава. И умните имаха това, което и вие. Затова ви харесват режимите. Сега умните са милионери, а вие бедни cмешници, ето затова не понасяте демокрацията
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелка фасулева, от която се гнусят всичкив България.