Радев благодари на Албания за българското малцинство

Той изрази подкрепата на България за европейския път на Албания
5 мар 2020 15:12, Елка Василева
41
Радев благодари на Албания за българското малцинство
Илир Мета и Румен Радев. Снимка: архив, БГНЕС

Искам да благодаря за реформите в законодателството на Албания, които дават перспектива българското национално малцинство напълно да осъществи своите права, заяви българският президент Румен Радев след срещата си в Тирана с албанския президент Илир Мета.

Радев отбеляза, че това е един от нашите основни критерии за подкрепа на европейския път на Албания.

Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса по всички законови и подзаконови промени, както и че предстоящото преброяване на населението в Албания ще даде възможност за демократичното волеизявление на членовете на българското национално малцинство, посочи българският държавен глава, цитиран от БТА.

Той каза, че ще има отделна среща с лидерите на българското национално малцинство, на която ще засвидетелства подкрепата на българската държава за тяхната кауза и ще им напомни, че те трябва да бъдат лоялни граждани на Албания, а същевременно да запазят българската си идентичност.

Още по темата

Радев посочи, че една от важните цели на посещението му е да изрази подкрепата на България за европейския път на Албания. България смята, че Албания е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС, посочи президентът. Напълно съзнаваме, че процесът на преговори е сложен и продължителен, но България е готова да продължи да оказва помощ, декларира българският държавен глава.

Перспективите за икономическото сътрудничество са били също тема на срещата на двамата президенти. Радев отбеляза, че над 70 български компании имат инвестиции в Албания и допълни, че този процес трябва да бъде стимулиран.

Той открои като ключов момент свързаността и отбеляза важността на изграждането на коридор номер 8. Обсъдени са и възможностите за възобновяване на въздушната връзка между София и Тирана и сътрудничеството между българските черноморски пристанища и Дуръс. Това е важно условие, за да реализираме най-важния потенциал между нас - обмена в областта на образованието, науката и културата, отбеляза президентът Радев.
Българският държавен глава изрази съпричастността и солидарността на българите към албанския народ за жертвите и опустошенията, причинени от земетресението в района на Дуръс.

В отговор на журналистически въпрос за мигрантския натиск Румен Радев посочи, че мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион - обтегнати отношения между държавите, влошаване на средата за сигурност, хуманитарна криза. Разбира се, трябва да направим така, че Турция да не бъде оставена сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция, отбеляза той.

Според него случващото се с мигрантския натиск показва ясни дефицити на европейската политика в тази област - няма единно европейско решение по мигрантския въпрос, няма и изграден капацитет като оперативен план за бърза и ясна реакция при защита на външните граници на ЕС и възможности за предотвратяване на хуманитарна криза. Надявам се, че ще бъде обърнато по-сериозно внимание и ЕС ще разработи оперативен план в тази посока, допълни той.

Албанският президент Илир Мета коментира по темата, че основният въпрос е да бъдат обединени усилията на международната общност, на ЕС, и допълни, че страните от НАТО имат важна роля за стабилизирането на ситуацията в Сирия.

По време на срещата двамата президенти са обсъдили и възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и за укрепване на мира и сигурността в района на Балканите. Илир Мета е благодарил на българския президент за подкрепата, която България винаги е давала на Албания за процеса на европейска интеграция и започване на преговори за членство, както и за усилията на България по време на председателството на Съвета на ЕС. И днес България продължава да бъде истински адвокат на европейската интеграция на Албания и останалите страни от нашия регион, отбеляза албанският президент.

Той благодари и за подкрепата на България за албанските граждани след разрушителното земетресение в Албания, когато България помогна с финансова помощ и инженерни екипи. Приносът на българския екип за оценка на щетите от земетресението беше много важен, отбеляза Илир Мета.

Българският президент Румен Радев пристигна днес на двудневно държавно посещение в Албания. В програмата му за деня са и срещи с председателя на парламента Грамоз Ручи и с премиера Еди Рама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Само най-елементарни п'люнки по президента Радев. Нищо ново. А връзките с Албания са важни за нас. Транспортен коридор 8 трябва да мине през Македония и Албания за да имаме алтернативен път на запад. Иначе гръцките фермери са ни затваряли пътя, и пак могат да го направят когато поискат.
33
3
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До 30 ЗозоКъде видя ,че няма графа за националност в която се самоопределяш. Разбира се,че има графа.Сега като има графа според теб специално за българи,ще видим колко ще се самоопределят като българи.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ооо плюяча... тоя най-обича да плюе на национални празници, опасен е щото корона вируса с плюене се предава
31
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Като чета коментарите,тука има привърженици, само на бостанския плод- тиква цигулка.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ал Бънди издишаш мойто момче
29
5
 
12
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Тоя отиде в Абания , за да вземе корона вирус и да го донесе в България ! От какъв зор ще ходи някъде , когато здравните органи препоръчаха много сериозно да се избягват пътувания и контакти с чужди държави ??? Дано изгниеш заедно с вируса , Радеф !!!
28
4
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До LoykoКак да се преброи някой като Българин като е нямало такава графа? Сега на новото преброяване ще има такава графа. Аман от прости руски ***!!!
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радеф някой все пак го прие и изтърпя.
26
10
 
9
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Какви българи в Албания???Само на луната дето не се изкарахме,че е населена с прабългари. На последното преброяване в Албания,нито един не се е декларирал като българин. Радваме се на измислени лъжи.
25
2
 
12
 
! Отговори
Извънредни Новини преди 4 години
Брейкинг нюз.Албания залови руски шпионин и т.н. Знаете за какво става въпрос.
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ал Бънди не пропуска ден да се изложи!
23
3
 
13
 
! Отговори
русофил преди 4 години
до СТРАНДЖАТАРумба, дръж се за Албания...__________________________________________________остави ги тез пияните руснаци
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо се чудех, че днес не плюе по държавата а той бил в Албания!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21,рубладжийска работа, не си ли свикнал. Миналия месец бяха братя с Ердо, вчера пускаха бомби над Босфора.
20
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На албанците подкрепа за път към Европа, а българите назад към Евразия Този май не си дава сметка какво говори и какви ги върши у нас.
19
10
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
радеф е ПOЗOP!!!!
18
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не разделя нацията.Той я обедини както никога досега.Българите се обединиха и искат оставката на руския шпионин.
17
22
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Радев с който и да се, среща се държи достойно... Не като бай *** , дето само простее, раболепничи , и се гъне .
16
11
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-15,след тиквата,всеки ден,могат да го приберат.
15
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Зози,тогава къде е бил,като се скри,като суек,на трети.