Струпалите се на гръцката граница мигранти – ниско образовани

За тях понятия като "граничен контрол" и "визи" са далечни
5 мар 2020 09:25, Елка Василева
82
Струпалите се на гръцката граница мигранти – ниско образовани

Шестима мигранти са били ранени при ескалацията на напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле вчера. Единият от тях е починал, защото е бил ранен в областта на гърдите и починал вследствие на раните си, съобщава кореспондентът на БНР Мариян Карагьозов, който се намира от турската страна на границата.

Днес в Одрин е дъждовно за разлика от вчера. За последните 24 часа и турските данни отбелязват, че около 5 000 души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата.

Една голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но в близост до границата, така че ако се чуе новина, че границата се отваря, да могат веднага да преминат.

Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви импровизирани лагери, палатки, направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради.

Още по темата

Основните проблеми са свързани с липсата на достатъчно средства за посрещане на санитарните им нужди. Най-вероятно се мият в джамиите.

Една голяма част от хората казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични власти е една от причините – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.

Големият проблем е, че една огромна част от струпалите се там хора имат сравнително ниско образование. Те са израснали в една много по-различна среда и не много добре разбират как функционира западният свят. За тях понятия  като “граничен контрол“ и “визи“ са далечни.

В Кастаниес – от гръцката страна на границата продължава засиленото полицейско и военно присъствие на граничния пункт, предаде кореспондентът на БНР в Гърция Лъчезар Вълев. Пунктът продължава да е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция.

Снощният дъжд и влажното време може би са спомогнали за охлаждането на страстите. Последните официални данни, които бяха разпространени от гръцките власти показват, че за вчерашния ден е имало 11 ареста на мигранти, предимно от Афганистан.

Гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане. Общо тези опити от събота насам са над 2400, арестуваните са 231.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
А тучолята пък сигурно 99% са висшисти.
71
0
 
4
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 4 години
Как така?Това са умни,лекари,инжинери,носители на нови либерални тенденции и подобряване генофонда според една л юбителка на кремчета
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, не така! Всичките са образовани и Германия ги чака с отворени обятия,там има глад за квалифицирани!Ама работници..не хрантутници!
69
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Евреите както организират нашествието на бежанците в Европа, така и трудностите по границите - сложно, но те не участват. Дава резултат, - никой още не е попитал защо бежанците не търсят убежище в изсраил, който е по пътя им?! Такъв въпрос ще се приравнява с отричане на холокоста!
68
0
 
1
 
! Отговори
Готови са за преди 4 години
Джурналисти. Ниско образовани. Това е една дума, ама как да навлезете в правописа, като елементарни грешки правите и сте на ниво 2. клас.
67
6
 
9
 
! Отговори
До Онзи преди 4 години
Нали по-долу обясняват.Тези, които напират към границата ни са на умственото и образователното равнище на онези, които едно време слезли от мандрите "с пушка във ръкааа" и после, през 1947 г. настанили част от тях в БАН, за да оправят науката.След това две поколения техни чеда били назначавани на длъжност учЕни и станали 12 000 учЕни в БАН през 1989 г. Сега броят им намалял наполовина заради ниските заплати.Затова, разгеле, да назначим на хранилка в БАН 5-6000 бежанци, та да станатпак 12 000
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Евроатлантики са жени и деца,а това,че 97% са млади мъже и че ги вмъкват между жени и деца,които са 2-3% не го споменават
65
1
 
14
 
! Отговори
Баце преди 4 години
тиквата е национален предател ***,натиск по границата ни няма но каква е цената??? със сигурност е разрешил на султана в BG да се построят още стотици джамии и радикални турски и саудитски ходжи да преподават в българските ислямски училища.има и други отстъпки но за тях ще научим след време.
64
1
 
15
 
! Отговори
А стига бе преди 4 години
А пък аз си мислех, че са инженери от NASA ?!
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вие не разбирате ли че това е цио............а политика защо не ги пращат в израел или са.арабия,кувейт,ара.емирати уса там има богати мултимилиардери от мусул. и цио......и происходтурция събира икономически имигранти мисулмани от цял свят и ги праща към европа
62
1
 
18
 
! Отговори
Баце преди 4 години
да се стреля вече са предопредели ще избият 200-300 *** и другите сами ще се върнат в турция. от Брюксел трябва ясно да заявят че нито един новопристигнал няма да бъде регистриран и няма да получи и един цент помощ.всеки ден да се депортират от пристигналите през 2015 в родните им страни това е решението на проблема. не става с лицемерие и лигавене.
61
5
 
7
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Ама се оказа че тва 14-годишно момиче я Улм се е гордеело с това май.Хехе
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че от визи и граничен контрол не разбират, но от помощи - да и всички са наясно, че искат в Германия, не в Румъния примерно.Цялата тая напаст изобщо няма работа в Европа и пет пари не давам колко от мишките са измрели по пътя, измръзнали или издавили се.Аз като реша да ида някъде, си правя нужните документи за целта, в т.ч. и виза, ако е нужно и отивам ако ми дадат въпросните документи.И стига вече с мантрата, че са бежанци, болшинството са по-добре облечени от много работещи бълг
59
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия искат едно..да ги хрантутим да не спазват закони , едва ли да сме много щастливи че ни идват на гости??бягали от война( малка част)....ето идея..на границата им се казва избирайте- Русия( хабаровск-якутия) там гаранция че никой няма да ви бомби.Е няма да сте лежанци..също?? Друга опция- Сев.Корея!!..мир е..защитени ще са!! От какъв зор именно при нас!! Ето Катар, оае,сарабия,сомалия..и джамии бол и..техни братя
58
0
 
30
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Ако....да допуснем хипотетично..милион европейци...се окажем в САрабия..и като се изпощим и нахраним..взем да искаме..права..А именно..да ни направят църкви, барове...това на което НИЕ сме свикнали...Дали ще са толкоз коректни да го направят за нас?? Да ходят при техните си ,там нали им обещават девици..При нас в европа девици няма..свободни жени..отрано се ..търкалят!!
57
5
 
5
 
! Отговори
Пророк преди 4 години
Ердо ни прави услуга.Като дойде истинското цунами от бежанцитрябва да сме подготвени.
56
14
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Те стоят и изнасилват постоянно немски шафрантии. От милион бежанци пет били криминално проявени. Онзи Шмит дето изтрепа дузина, той е прав, че му превъртяла шайбата???
55
0
 
37
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Прокурори в югозападния германски град Улм вчера повдигнаха обвинения срещу петима мъже за групово изнасилване на 14-годишно момиче в продължение на два дни, извършено в края на миналата година, предаде ДПА.Всички обвиняеми, на възраст от 14 до 26 години, са с чуждестранен произход - от Афганистан, Ирак и Иран.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - А пък после трийте коментари, когато някой няпише, че по тези *** трябва да се стреля на месо още на границата,
54
0
 
19
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Ми високообразованите ердо ги отсява още на сирийско-турската граница...
53
0
 
15
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
В град Улм започва процес срещу шестима мигранти от Афганистан, Иран и Ирак, между 16 и 24 години, които в края на октомври са упоили и два дена изнасилвали 14-годишно немско момиче...