Чавушоглу предупреди: Турция не може да поеме повече бежанци!

ЕС да не пренебрегва предизвикателствата, заяви той
23 мар 2020 11:13, Петя Славова
76
Чавушоглу предупреди: Турция не може да поеме повече бежанци!
Снимка: БГНЕС

Турция не може да поеме повече бежанци, нито от Сирия, нито от друго място, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

В материал във „Financial Times”, озаглавен „Бездействието на ЕС по отношение на сирийските бежанци е петно върху човешката съвест“, министърът предупреждава, че ако не се предприемат мерки спрямо Гърция и нейното отношение към бежанците и продължи подкрепата на ЕС, ще рухне твърдението, че Европейския съюз играе водеща роля по отношение защитата правата на човека и международното право.

Още по темата

"Отдавна предупреждавам ЕС да не пренебрегва предизвикателствата, пред които е изправен, включително нарастването на екстремизма, ксенофобията, ислямофобията и антисемитизма", подчертава Чавушоглу.

Той припомня, че Турция настоява за приемане на нова система, която да позволи разселването на бежанци от Сирия.

Чавушоглу оприличава ситуацията в Идлиб с тази в Газа и заяви, че за девет години от там са прогонени 3,5 милиона души.

Цената на усилията, които полага Анкара за сирийските бежанци в Турция възлиза на над 40 милиарда долара, заяви министърът и подчерта: "не можем да продължим да защитаваме границите на НАТО и Европа сами".

По отношение на решението да бъдат отворени границите с България и Гърция за бежанците, Чавушоглу каза, че Турция никога не е била крайна дестинация за търсещите убежище, съобщава БГНЕС.

"Не можем да ги принудим да останат", категоричен е министърът и заяви, че предупрежденията до ЕС относно реакция при неизпълнение на сделката за бежанците не е била приета сериозно в Брюксел и последното разселване на жители на Идлиб е преляло чашата.

Той разкритикува ЕС, че не реагира подобаващо по отношение действията на Гърция спрямо бежанците.

"Това, което последва, е позор за ЕС и петно върху човешката съвест. ЕС и неговите парламентаристи не направиха нищо, освен да наблюдават как гръцките сили пръскат сълзотворен газ и стрелят по хората на границата си. Гърция прекрати молбите за предоставяне на убежище. ООН се изказа критично, но ЕС не. Загинаха хора, десетки бяха ранени, а върху европейския престиж беше поставено голямо петно", смята Чавушоглу.

Той посочва неспособността на ЕС да „разработи политика, която проектира мира, просперитета и достойнството” за тази страна и обвини съюза, че не работи "сериозно с Турция за постигането на това".

Чавушоглу напомни, че изграждането на крепости няма да спре хората да се борят за живота си и призова ЕС да намери обща позиция за справяне с тези проблеми, „ако иска да бъде геополитическа сила”.

Поведението на Евросъюза отчуждава Турция – единствената голяма европейска държава, която все още се стреми да се присъедини към ЕС.

"Турция, Великобритания и ЕС трябва да се обединят, за да стабилизират общото ни съседство, а ЕС да ускори процеса на присъединяване на Турция", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
7
 
! Отговори
Мохамет преди 4 години
Турция не дава никакви пари и грижи на никого ! Парите от Европа отиват директно за война и кръвопролития!! Турция леже и цял свят го вижда дори децата се смият на тази лъжи ! Европа обаче има селектирян, явно циониски елит, които единствен сляпо вярва на Трция и които с лека ръка , угоднически и дава парине на европейските граждани ! Пари с който тя си води военните действия! САЩ ,Англия и Русия нямат интерес от силно ЕВРО и подкрепят по един или друг начин лъжите Турски!! Санкции а не пари !
53
2
 
9
 
! Отговори
Никой преди 4 години
Ами не ги приемайте,теглете им по една пила на границата и обратно от там от където са дошли.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвалиха се,че повече от 150 хил.мигриращи са минали границата с Гърция как последно за което потвърдиха,че едностранно ги поощрили,насочили към действия по пресичане без съгласието по блок-НАТО,а после последва криза в Гърция-коронавирус,че още след нея не ги изтеглиха как отстатък от недоразумението,след туй и тях обхвана,що участието им в Сирия как от страна НАТО е пълно недоразумение за пазене на граница НАТО-оттам пресичат джихад/екстремисти и други фоби участници диверсанти според Русия-САР
51
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението както на Сирийския проблем, така и на бежанския, палестинския и т.н. е ликвидирането на исляма. Както някога със сила е бил наложен, така и със сила трябва да бъде махнат.
50
3
 
4
 
! Отговори
содомити преди 4 години
Още новини за мъпетите - просяци .!.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"народните песни за момите и момците"Да си виждал български филм с турски народни песни? Докато турски сериали с български народни песни и предания има много. Последният пример е "Дъщерята на посланика" с основен мотив "Я изгрей"...
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Shiita Asad s Rusia pravi etnichesko prochistvane na sunitite arabi v Siriya a Evropa mulchi i misli che tiya hora shte stoyat v Turcia,neee nqma da stoyat,glada i straha ot smurtta granici ne go spirat
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вирусът редуцира достатъчно населението на Турция, място за бежанци ще има колкото щеш.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ВИЕ ЗАЩО ИСКАТЕ ДА ХОДИТЕ ПО СВЕТА СТОЙТЕ СЕ В КЪЩИ
45
2
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Абе да ходят където си искат само тука да не идват.И без туй тука е пълно с бежанци по гетата.
44
10
 
27
 
! Отговори
ДР преди 4 години
тази същите турци решиха да свалят законното правителство в Сирия още като нямаше война. Купуваха петрол от Ислямска държава. Нападат Сирия и водят война с правителствените сили на Сирия. Разселват Кюрдите. Поддържат крайно ислямиски групировки. После Европа да носи последсвията.
43
3
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ами да ги връщат наобратно по смотаните им племена...
42
3
 
22
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо си мисля,Че на този трябва пределно да му е ясно.Че всяка граница е НЕПРИКОСНОВЕНА!И нахлуването и преминаването И на когото и да било.Се Брои като НАПАДЕНИЕ,Агресия или както иска да го формулира!И за това са тези граничари с оръжиеНа всяка нормална държава!Това Че Турция,съвсем съзнателно допусна,Маса чуждо население да влезе в нея.И е решила да ги ползва С политически цели"За да компрометира границата на ЕС е друга тема!Вземете се в ръце" комшу"!Дойде време тези "бежанци"Да се прибират!
41
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ами да дойдат тука,но ще умрат от глад.Турция ги гони Европа не ги иска. ка и тяхната не е лесна.
40
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Бежанци в Турция са само сирийците,а останалите са мигранти и могат да бъдат репатрирани незабавно!А повечето сирийци нямат проблем с официалното правителство и могат да се завърнат в страната.Остават само бойци от джихадистките формирования + опозицията,както и техните семейства,които са под 1 милион общо.Май кризата се поддържа изкуствено!
39
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И какво ще правят тези бежанци в Европа?! Предприятия се затварят, заведения за храна се затварят, социалните затварят, даже не могат и да се регистрират! Турция иска да ги изпрати на сигурна смърт!
38
4
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Великото преселение на народите свърши отдавна.Логично е да бяга човек по време на война и да търси спасение,но ако Турция е нападателя ,защо бягат там? Нали Русия всява мир по тези земи.Хайде да ги приема бежанците при тях.Европа помогна достатъчно.Братските арабски държави също могат да приемат бежанци.Нормално е всеки да търси спасение и по добър живот,както го правим и ние българите.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До отговортука съм съгласен ,от тези дето не се борят за свободата си няма полза за никого ,с чакащите бежанци на границата правиха коментари ,някои от 10 г са в ТР , взимат заплати без да работят ,и пак недоволни, плюят по ТР
36
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А, защо Европа да прибира мюсюлмани, хора с друга религия и традиции! И точно сега когато е пламнала чумата?! Хуманно ли е да се препращат хора през граници на различни държави и да се заразяват! Турция да затвори азиатските си граници, като не иска "бежанци"!
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега Турция е направила буферна зона в Сирия създадени са бежански лагери ,където са настанени бягащите от идлиб ,от няколко месеца границите са затворени и ТР не приема бежанци на своя територия ,а напираяите за европа бежанци са от 7-8 г в Турция