COVID-19 на Балканите: Бедствието обединява и спорещите

Белград и Сараево подкрепиха Хърватия след земетресението
3 апр 2020 18:45, Петя Славова
23
 COVID-19 на Балканите: Бедствието обединява и спорещите
Снимка: БГНЕС

На фона на епидемията от COVID-19 градовете Белград и Сараево изразяват силна и видима подкрепа за Хърватия след опустошителното земетресение. За първи път от 30 години солидарността и грижата засенчват омразата в Западните Балкани, предаде "Дойче Веле".

Както на много други места по света, гражданите на Белград отвориха прозорците и балконите си, за да подкрепят медицински сестри, лекари, епидемиолози и полицаи. Но на 22 март аплодисментите бяха насочени и към нещо друго. Същата вечер "Аплодисментите в 8" имаха за цел да подкрепят Хърватия – страната, срещу която Сърбия води война преди 30 години. Същата сутрин столицата на Хърватия, Загреб, беше разтърсена от силно земетресение. Сараево бързо се присъедини към гражданите на Белград в тяхна подкрепа. Аплодисментите бяха добре приети в Хърватия и в целия регион.

Още по темата

За първи път от 30 години Белград изрази такава силна и видима подкрепа за Хърватия. Подобен вид солидарност, макар и с по-малко въздействие, се наблюдава през последното десетилетие и по повод на някои спортни събития от двете страни на границата. Сърбите подкрепиха хърватския футболен отбор по време на финалните мачове на Световното първенство през 2018 г., докато хърватите подкрепиха Новак Джокович, докато той печелеше турнири от Големия шлем.

Солидарност вместо безразличие

Веднага след земетресението в Сараево се появи карикатура, изобразяваща "Вучко" (вълкът) – символът на Олимпийските игри в Сараево през 1984 г. – който държи "Заги" (морския лъв) – символ на Игрите в Загреб през 1987 г. С помощта на Вучко Заги се измъква от отломките на срутена сграда. По-циничните критици се фокусираха върху факта, че и двата символа са на събития, случили се преди разпада на Югославия. По-голямата част от обществеността обаче не реагира цинично. Карикатурата стана много популярна и харесвана.

Като послание за подкрепа към Загреб, кметството на Сараево беше осветено, а в средата на фасадата му се появи голямо сърце. Този жест предизвика огромна емоция и в двете страни.

Нова балканска шега гласи, че коронавирусът няма шанс за разпространение в Босна и Херцеговина, тъй като лидерите първо ще го разделят на три етнически коронавирусчета, ще го отслабят и в резултат на това ще намалят до минимум опасността от него. Е, вирусът не се интересува от етническата принадлежност, разбира се, но принуждава лидерите да действат по различен начин. В Мостар, градът, който символизира етническото разделение в Босна, има две болници: едната за етническите хървати (католици) в западната част на града, а втората за етническите бошняци (мюсюлмани) от източната страна. В болницата на запад наскоро постъпи бременна жена с положителен тест за коронавирус. След това двете болници бързо сключиха сделка – гинекологичното отделение от западната болница беше преместено в източната. Цялото място беше дезинфекцирано и няколко дни по-късно гинекологичното отделение беше преместено обратно. Бебе от “запад”, което се роди на "изток", може да се превърне в интересна история един ден.

Вирусът, който победи омразата

В Добриня, в покрайнините на Сараево, хората оставят храна пред жилищата на тези, които не могат да си го позволят. Етническата принадлежност на получателя няма значение. Същото се случва и в град Зеница. Младите доброволци от региона носят храна на възрастните хора; студентите по медицина предлагат да помагат безвъзмездно в болници или да гледат безплатно децата на лекари, медицински сестри или полицаи. Известни спортисти продължават да изпращат дарения както в региона, така и в съседните страни.

Дори в медиите не остава време да се занимават с конфликти при тези проблемни обстоятелства, тъй като всички обсъждат една и съща тема с едно и също послание – следвайте съветите на експертите, стойте си у дома, мийте ръцете си и т.н.

Изчезнала ли е нетърпимостта?

Онези, които организираха "Аплодисментите в 8" в Белград, заявиха: "Вирусът ще изчезне, но това, което желаем, е солидарността да остане. Грижите и подкрепата не се поддават на етнически, религиозни или политически разделения". Колко дълго ще продължи тази фаза на "меден месец"? Ако коронавирусът продължи да принуждава хората на Балканите да изразяват солидарността си, както във всяка друга част на света, може ли след кризата това единство да се запази и послужи за пример?

Количеството харесвания и подкрепа в Instagram, Facebook и в независими медии за "Аплодисментите в 8" в Белград, карикатурата от Сараево, посланието на любовта върху фасадата на общината в столицата на Босна и Херцеговина и други подобни действия е огромно. Сегашната солидарност в региона изглежда показва, че нещата могат да се развиват и по различен от конфликтите и противопоставянията начин.

Ако политиците, които вземат решения, не усетят посланието и това, че духът на надеждата разцъфтява из Западните Балкани, огромната възможност ще бъде пропусната. Политиците в региона наистина трябва да се опитат да спечелят избори, основани на солидарност и толерантност, вместо на безразличие и омраза.

Избирането на този положителен подход, 30 години след разпадането на Югославия дойде късно. И все пак, по-добре късно, отколкото никога. Ако политиците имат нужда от бедствие, което да ги поведе към промяна, така да бъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Мавродиев преди 4 години
защо лъжите
19
3
 
2
 
! Отговори
роза преди 4 години
Смятам,че в България икономическите последици от епидемията ще бъдат по-тежки от здравните.След месец-два всички ще почнем да ги изпитваме на гърба си.
18
4
 
11
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Хвала на всички народи! Това с омразата го има само в устата на онзи който не познава хора от други нации! Миналата година реших за 20 дни да разгледам на стоп Балканите и Централна Европа и всички с които се запознах бяха страшно готини! Най-удивен останах в Будашеща се запознавайки се с 2ма братя Албанци говорещи ПЕРФЕКТЕН Български! Разходките отварят мирогледа! Пожелавам Ви да пътувате повече, но винаги да се връщате и да реализирате положителните модели на поведение които видите в чужбина!
17
3
 
1
 
! Отговори
До Kostantin преди 4 години
В момента сме в изкачване на стълбата,не е достигнат пика и не се знае още колко хора ще се заразят !Затова всяко общо изследване сега,не означава,че утре няма да се заразиш!Да,добре е да се знае кои са изкарали без симптоми,но как да се открият.Затова се препоръчва след пика.Но е редно да изследват всички в карантина за които е ясно,че са контактни!Чакането ,дали ще или няма да имаш симптоми в карантина е голям срес.
16
9
 
0
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Не може да има мир между братя които се мразят, потурнака винаги ще мрази другите, а те ще се отвращават от него, това е клеймо на рогатия .!.
15
6
 
8
 
! Отговори
KONSTANTIN преди 4 години
Боко не ще хората да се тестват, за да може да има военно положение ида крадат ЯКО пари. Ако си го изкарал и си направиш тест те слагат 28 дена в карантина!!! Кой ще се тества бе! Може и половин България да го е зиакрала, ама няма кой да провери, щото няма да могат да кратад пари.
14
4
 
6
 
! Отговори
Бат Жоро преди 4 години
Белорус хубаво си прави още.. Няма карантин
13
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Рано е още за всякакви резултати. Както е казал народа - Пилците се броят на есен...
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има една приказка които.завижда добро да не вижда специално за едни приятели
11
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в Германия. Работя във фирма с 250 души персонал- няма болен от корона. На мой познат във фирмата са 300 човека-няма болен. Другият работи във фирма с 80 човека-няма болни!? Отделно съседи,познати,познати на познати и т.н.- не познават и не са виждали болен от корона вирус!? Та питането ми е...някой виждал ли и е болен от корона вирус?Моля кажете да знам че, го има наистина?
10
5
 
8
 
! Отговори
Интересен казус преди 4 години
България подписа Европейската декларация за спазване на човешките права.Интересно защо тогава не е осъден комисар Тони Тодоров който заплашваше с 5000 лева глоба за маските?
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обединява да обеднелия български народ нали гледам по фейсбук призоват търпението свърши грабвайте тоягите
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗелеПоложителноте е зле - има вирус!
7
3
 
15
 
! Отговори
Зеле преди 4 години
Гледайте си италиите, че *** страшно. До Русия и Китай опряха... Оставете Балканите на мира. Тук в пъти по- добре сега и има ред. Ако не може да кажете нещо положително замълчете.
6
4
 
2
 
! Отговори
БКП - 50 лв. преди 4 години
КАка *** - ПРЕЗИДЕНТ + таквоту като Бойку и шъ сме супер! И шъ си прайм кво си сакаме! Оти она от нищо не разбира, само се клещи. КАКА ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!БКП! БКП! БКП!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безразличие и омраза не е едно и също.
4
8
 
16
 
! Отговори
РодЕн роб преди 4 години
Баце каза, че ще бъдем в извънредно полжение, докато и последния болен от грип не се излекува ... Сиреч до гроб !Урааа ! Да живее бате Бойко !
3
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не и в България.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кака *** каза, че не трябва да продължаваме с карантината! УРАААААААААААААААААААА!САМО БКП! БКП! БКП! Ама таа шъ си измори гласоподавателете (половината над 70 г.) Другата половина не боледува :)))))) После шъ намери некой за виновен! Гявол е кака ***!
1
6
 
18
 
! Отговори
историк преди 4 години
Да ама на балканите имаше една истинска държава ,която сега е само мафиотска територия !