Гърците чакат 27 април да разберат как ще се отменят мерките

Правителството готви пакет от 24 милиарда евро
7 апр 2020 14:45, Елка Василева
11
Гърците чакат 27 април да разберат как ще се отменят мерките
Снимка: архив, БГНЕС

В края на април се очаква да стане ясен графикът за постепенната отмяна на ограничителните мерки срещу новия коронавирус в Гърция през май, пише атинският ежедневник "Катимерини". Вчера говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че "като останем вкъщи през април, ще бъдем в състояние през май да се радваме на резултатите от отговорната си позиция".

За решаващ момент се смята 27 април - датата, до която досега са удължени мерките. Тогава, ако нещо не се промени към по-лошо, се очаква да бъде обявен първият срок за вдигане на определени мерки през май, както и кои ще бъдат те. Във всеки случай закритите обсъждания в правителството за първия етап от отмяната на мерките вече са започнали с фокус върху търговските обекти и училищата. Доколкото мерките дават резултат сред населението като цяло, правителството се фокусира върху мерките за ограничаване на вируса в "затворени" групи и пространства, като ромите, бежанските лагери и армията.

Икономическото издание "Нафтемборики" пише, че планът на гръцкото правителство предвижда освен постепенно разхлабване на ограничителните мерки през май също и пакет от мерки на стойност 24 милиарда евро. До лятото ще бъде опъната финансова спасителна мрежа за икономиката от 14 милиарда евро в комбинация с "лост за ликвидност" от 10 милиарда, с цел медицинската криза да остави колкото се може по-малък отпечатък върху реалната икономика.

Още по темата

Говорителят на правителството Стелиос Пецас изрази надежда на днешното заседание на Еврогрупата да се стигне до обща позиция за финансиране на необходимите действия с ниски лихви и без обвързващи условия.

До края на май за смекчаване на последствията от коронавируса върху икономиката Гърция ще реализира дейности от 6,8 милиарда евро или 3,5 процента от БВП. През май тези мерки ще нараснат над двойно, отбеляза правителственият говорител. За 10 милиарда евро ще бъдат интервенциите в подкрепа на ликвидността на продуктивната тъкан на икономиката чрез по-гъвкаво използване на Партньорското споразумение с ЕК, чрез Специалния европейски инвестиционен фонд, чрез създаването на гаранционен механизъм, чрез използването на ресурси от Европейската инвестиционна банка.

"Ефимерида тон синдактон" определя днешното заседание на Еврогрупата като тест за единството на Европа. Според вестника вместо общи европейски "коронаоблигации", министрите на финансите от еврозоната подготвят "кръпки" от 500 милиарда евро. Вестникът пише, че стойността на правителствения пакет за подкрепа е нараснала до 24 милиарда евро. От своя страна лидерът на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас настоява за пакет от мерки за 26 милиарда и то незабавно, като 1 милиард от тях се насочат към системата на здравеопазването, а 8,5 милиарда - към наемните работници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Гърциякооронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А Бочи и щабо мъдруват, как да продължат ограниченията до септември...
5
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Няма страшно 1234: Горанов мисли сега C19 и послеN18 наредба и готово. Шегаджия :)
4
7
 
3
 
! Отговори
ceco mezoneta преди 4 години
Nikakav shans niama za otmiana na kakvoto i da bilo vav garcia pone do avgyst
3
3
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Гърция не може да си позволи да изгуби летния сезон, а България може, както и 300 хил раб места, които септември ше емигрират назапад
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
27 април,когато халкидики ще се напълни с туристи от петричката ромска махала,а пък ердоган ще им изпрати поредна порция нелегални от афганистан!светът се срива отвсякъде тия древни хелени продължават да живеят със "славното си древно минало"няма ли някой с една кофа студена вода да ги събуди малко от дълбокия "древноелински"сън!
1
6
 
2
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Да не се отменят !!!