Първи е-Великден в Гърция: Пред нуждата и боговете отстъпват

Вместо чевермето сега хит е агнето на фурна
16 апр 2020 19:33, Елка Василева
9
Първи е-Великден в Гърция: Пред нуждата и боговете отстъпват
Снимка: архив, БГНЕС

"Пред необходимостта и боговете отстъпват", казва древна сентенция, която изглежда, че намира пълно приложение в днешната действителност, доколкото необходимостта да останат всички вкъщи на сигурно място води до коренни промени в празнуването на Великден, а интернет заема почетното място по всички краища на света, пише гръцката агенция АНА-МПА.

В Гърция, където тазгодишният Великден ще завари вярващите по домовете им, литургиите се излъчват по телевизията, но и по интернет, "движението" из каналите с религиозно съдържание в YouTube е натоварено, а майстори-готвачи, но и готвачки с дългогодишен опит зад гърба, дават интернет съвети и идеи за "идеалната агнешка чорба" и за агне в тава или в тенджера, както налагат ограниченията на деня.

В същото време общини призовават гражданите да осветят балконите си и да пеят от там "Христос Воскресе" вечерта на Възкресението, а семейства се подготвят за онлайн "събирания".

Още по темата

Сътрапезници чрез... скайп

70-годишната госпожа Мария живее сама в малко село край град Пела и въпреки че я отделят по-малко от 50 километра от голямата й дъщеря, която живее в Солун, двете няма да могат да седнат на една и съща празнична трапеза за Великден тази година поради строгите, но наложителни мерки за ограничаване на коронавируса. Затова са решили да преодолеят географското разстояние с помощта на технологията, да сложат в един и същи час трапезата на Великден и с помощта на онлайн връзка чрез скайп да хапнат заедно и да си разменят пожелания!

"Ще сложа таблета там, където обикновено седи дъщеря ми, за да е все едно се храним заедно", казва 70-годишната жена, която във времето на коронавируса е станала... експерт в социалните мрежи, както казва на шега, за да може да комуникира всеки ден с децата и с братята и сестрите си.

Тя не е единствената, която ще се възползва от "даровете" на технологията, за да прекара празниците "заедно", но и далеч от близките си, защото тези, които организират подобни дигитални "събирания", са много.

С хумор и изобретателност

Може тази година трендът да е агне на фурна, но "носталгиците" на чевермето - особено онези с чувство за хумор - могат да прибягнат до едно приложение за Андроид, което датира още от 2014 г. и предлага интернет "приготвяне" на агне на шиш, подплатено, разбира се, с подходящ музикален съпровод.

И понеже изобретателността във време на карантина заема централно място, една електронна платформа насърчава онези, които заради ограничителните мерки "остават вкъщи", далеч от храмовете, да запалят виртуална свещ на мобилния си телефон или на компютъра си, като процедурата е описана за тях стъпка по стъпка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 4 години
ГЪРЦИТЕ СПАЗВАТ НАРЕДБИТЕ И МНОГО ВЯРВАТ НА ЛЕКАРИТЕ НЕ СА КАТО НАШИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ ДРУАТА СЕДМИЦА КОЛКО БОЛНИ ЩЕ ИМА НО ГЪРЦИТЕ ЩЕ СЛУШАТ ЛИТУРИЯТА В КЪЩИ И НЯМА ОТВОРЕНИ ХРАМОВЕ А КЪДЕ Е НАШАТА ?
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо МенКакво му е на заглавието, e-book, e-commerce, е-Великден. Сега схвана ли?
3
2
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Вижте си заглавието. В навечеривто на Великден какви работи пишете.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като още вярвате в богове така ще е.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидере, четеш ли бе?И си сложете маските - с Павката Шопов и Деничка!Наредбите се отнасят за всички, вкл. и за атакистите.Не сте над Закона!За това че се имате за Господ е ясно...