Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски

Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседка
376
Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски
Снимка: БГНЕС

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС". Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е "най-твърдата" позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Още по темата
"За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано", каза президентът на Северна Македония.

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.

"Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат", каза Пендаровски.

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, "противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България".

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", каза Пендаровски и допълни: "Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история - четете между редовете - българска история, тогава няма за какво да преговаряме".

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "реална политическа пречка" в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ". Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

"Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за агенция "Фокус" пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че "на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия".

"Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. "Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие", посочи още лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е имало и нямало вече няма значение!Нещата много отдавна са изтървани!Проклет да е гошо тарабата!!!
248
3
 
28
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
И името Македония беше над всичко но , клекнаха на Северна Мекодония. Този ако знае колко още има да кляка , направо ще си обесина пъвия стълб.
247
3
 
23
 
! Отговори
Руския преди 3 години
Нито Македония е имало нито македонски езикВсичко исторически погледнато е част от България и българския езикСлед като не желаят да го приемат то нека се отдадат на насладата да се албанизират извън ЕС.Албанците поне са корами хора с ясна история и ясни ценности.
246
5
 
31
 
! Отговори
Ай сиктир вече! преди 3 години
Защо въобще се занимаваме с тия комплeкcиpaни ceляндypи!? За чий х.. въобще им обръщаме такова внимание!? *** ceляци с пpoмити мозъци! Време е да им теглим една мaйнa и да ги оставим да се албанизират. Това ги чака, никакво славно бъдеще.
245
4
 
45
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Единственият "исторически факт" е, че югомакедонците по етнос са Българи, а езикът, който е кодифициран 1945/1946 година е насилствено копелизиран със сръбски думи Български език.
244
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо - дъражва която стигна до там, че си смени името, за да угоди на друга държава, на нас да не се опитва да пробутва номера. Смяната на името (отново откраднато, както всичко друго) беше само началото. Сега езика, историята, датите и т.н. Тоест всичко което е откраднато от другите държави около тях. Едва тогава, когато този експеримент признае пред себе си какво всъщност представлява, може да продължи напред т.е. да се разпадне най-накрая.
243
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македон, тези хора са в древната държава България от векове и така ще си остане. Това няма как да доведе до разпадане. България не е експеримент, а древна държава с традиции, заразлика от измишльотината Македония. Най-добре за всички ще е Македония да си изтегли молбата за членство в ЕС и тези небивалици да престанат. Македония ще приключи по естествен път понеже няма никакви традиции и идентичност, а само стара сръбска пропаганда.
242
3
 
18
 
! Отговори
До 324 преди 3 години
Има бая да почакаш къде неколко хиляди години.Целия свят може се разпадне българия няма. Това е най-древната държава коятп все още е държава и ще остане една от посшедните когато другите започнат да се разпадат
241
2
 
5
 
! Отговори
Още нещо преди 3 години
Русия няма против да се възползва от наследството на сталин, май даже го реабилитират вече
240
6
 
20
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
Т.нар. македонци трябва да осъзнаят едно нещо, тази държава е измислена от режимите на сталин и димитров за да всеят раздор на балканите доста успешно както се вижда и да отслабят влиянието на тито. Македония е област населявана от различни националности не е държава. Същото се отнася и с езика, героитв и т.н.Преди да осъзнаят тази истина нямат място в ЕС.
239
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да се откажат тогава. Никой не ги е канил, на никого няма да липсват. Първият кандидат-член на ЕС, който поставя условия на членовете, а не обратното. Оттук отрадната история, оттам откраднат език и национални герои и дати и ето ти държава. Този експеримент Македония ще се разпадне скоро, когато албанците станат повече, ние трябва просто да чакаме. Влизането в ЕС само би го окрепило, което не е полезно за никого.
238
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендаровски лъже като дърт македонец - няма никаква споделена история в договора - там точно и ясно е записано в преамблюла - нашата обща история!!!!!!!
237
5
 
15
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Горките от сръбската агентура така са им промили мозъците ,че и те вече незнаят какви са.Всичко това е в следствие на слабата и безразлична към вардарска македония външна политика на България.Ако имахме достойни ,а не продажни политици нямаше да се допусни сръбската пропаганда да създаде от българските граждани хора със самосъзнание на българомразци.Много са изтървани нещата там. И сръбските агенти няма да се премирят между двете държави да има дружба. Утре може да се обилиним.
236
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветникът на Пендаровски е парва. А самият Пендаровски трябва да не дава толкова категорични изявления, защото Македония все още не е признала за преследванията срещу българи през 20-ти век.
235
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и шопски диалект не разбирам но това не значи че е отделен език. Езикът на който говорят си е български, точка. -------- Ами като не разбираш, не се обаждай. Българският език е създаден точно както и македонският и както всеки друг официален език - събират се една комисия и си измислят правила и от това се ражда някаква компилация от различните налични диалекти. След като не си наясно с нещата, трай си.
234
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
битието на България в ЕС - центализирана система на турски тоалетни.
233
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 289,не си чул/а защото живее в България,не е проблем Марковски да каже че е македонец,защото това е географско а не народностно понятие..*** такова...ДЕДО МУ Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ЯЗИКИ МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА,хайде да не пускам тука и стихове на дедо му да се види с каква злоба е писал против България...*** такова.НИКОГА НЕ ПИША ГЛУПОСТИ,ОСОБЕНО ПО ТАЗИ ТЕМА!!РАЗБРА ЛИ ГОВ/ЕДО.....
232
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-добре Македония отколкото турски ***.
231
15
 
12
 
! Отговори
ЕС комисия преди 3 години
Браво на президента,респект!
230
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 302 Не ме интересува. За мен е важно какво става в България. А в България такова нещо като македонско малцинство не може да съществува просто защото талкова нещо като македонска нация няма. Има българи от областта Македония това е положението. А онази измищльотина на запад от нас просто трябва да си наляга парцалите защото само и единствено историческите обстоятелства след 1945 г. доведоха до появата й Напълно изкуствена държава без история и истински език.Това е.