Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски

Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседка
376
Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски
Снимка: БГНЕС

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС". Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е "най-твърдата" позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Още по темата
"За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано", каза президентът на Северна Македония.

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.

"Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат", каза Пендаровски.

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, "противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България".

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", каза Пендаровски и допълни: "Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история - четете между редовете - българска история, тогава няма за какво да преговаряме".

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "реална политическа пречка" в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ". Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

"Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за агенция "Фокус" пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че "на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия".

"Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. "Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие", посочи още лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATO Как си представяш някой изобщо да се занимава с твоето мнение дето и една обидна дума не можеш да напишеш като хората Защо да ми се смеят македонците ако смея да попитам. По - скоро аз имам за какво да се смея - за абсолютно нелепите претенции които имат наглостта да предявяват Аз и шопски диалект не разбирам но това не значи че е отделен език. Езикът на който говорят си е български, точка. Да си гледат работата.
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде бе, не мога да разбера мънкедонците ли? само един пример - возим се в кола и питам - как му викате на това? и оня казва: книжовно решихме да се вика 'ретровизор' ама народот *** и уште му вика огледало. я кажи сега трябва ли ти преводач?
227
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 289Аз не съм го чула Игор Марковски да се нарича македонец, *** такова. Я стига ми дрънкоти глупости че вече ми дойде до гуша. Седнал да ми говори на диалект и не знам какво си мисли че ми казва. ти откъде знаеш за какъв се е мислил дядо му на Игор и какви цели е преследвал? И какъв е той че да измисля език? Всеки може всичко да си измисля но това не значи че е вярно. Затова се нарича измислица.
226
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонски език няма. Това е диалект на българския. Както си има русенски, варненски, търновски, софийски, пловдивски диалект, така има и македонски, само че той е по-близо до софийския диалект. То всъщност и сръбския и руския са български диалекти, тези езици са възникнали на базата на българския език. Българският език е родоначалник на всички славянски езици и можем да кажем, че всички славянски езици са диалект на българския.
225
12
 
11
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
С тоя менторски тон и с позата на големия брат, България не впечатлява никого. Македонците само ви гледат и ви се подиграват на тапотиите. Позицията на отричане на езика им е възможно най-безумната и безоснователна, която може да се измисли. 2/3 от българите не могат да разберат нищо, когато им се говори бързо на македонски. Езиците ни са еволюирали и въпреки, че са си най-близки, изобщо не са един език.
224
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 292 Нещо не си запознат с българската позиция по въпроса с езика!Ние признаваме по мак.конституция официалният им език ,а той е македонският!Но Ние не признаваме съществувавнето на този език извън РСМ и преди 1945г.!
223
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДодоНе е нужно да прокобим излишно.Нашата държава си има своя неприкосновена територия и единен български народ. Най - много да се стигне до гражданин на Република България. Никакви малцинства и тям подобни. Такова животно нема никъде по света. Нито в Щатите нито в Германия нито никъде. там изобщо не се говори за малцинства а за граждани на съответната държава без значение от произхода. А македонците са си чисти българи. Така че и да има вой никой няма да му обърне внимание.
222
2
 
16
 
! Отговори
Ванчо преди 3 години
Македония остана сръбски бастион - на медии, на влияние, на прашасали коминтерновски измишльотини и идеологии.... Какъв ЕС???
221
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъзнайте се!!Докато не се спре терорът над считащите се за българи, никаква подкрепа за сърбоманските тикви!Македонизмът и насилственото му прилагане да се признаят за престъпление срещу човечеството със всички произтичащи последствия!Гражданство и всестранна подкрепа за всеки изявил българско самосъзнание!Да се изгради музей на българщината в Македония, а на сайта му да има най -пълни данни за фолклор, архиви, статистика и за терора над българщината Битка вече е на културно ниво!
220
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е съвсем отделна и независима държава и България въобще няма никакво право да оспорва езика и. Ако това е политика на Бойко - да ги притиска и изнудва, то е в голяма грешка - македонците никога няма да се огънат. И са съвсем прави.
219
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите им мътят главите на тия. Сърбите са едно малко озлобено, шовинистично народче, което съществува само, за да мрази другите и особено българите. Сърбите са посяли семето на омразата и в македонците. Яд ги е, че българите във всичко сме по-велики. Историят по-велика, царство по-велико, език, култура, писменост, всиичко сме им дали. А те само крадат ли, крадат и злобеят. Разберете го, бе, няма да я вашата. България е била, е, и ще бъде по-велика и водеща и основна сила на Балканите.
218
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апелирам към другарот Пендаровски,елате в София или го поканете в някое скопско студио бившият журналист,още по-бивш артист,сега режисьр,меценат,продуцент и не знам още какви балалайки ГОСПОДИНОТ ИГОР МАРКОВСКИ!!Човекот е внук на Вениамин Тошев-Венко Марковски,той ке ви каже точно до час,дата ,месец и година КОГА ДЕДО МУ ВЕНКО ГО ИЗМИСЛИ МАКЕДОНСКИОТ!!Поканете и внука на македонецот на 20 век Кръстьо Мисирков да ви каже дали дедо му се чувствувал българин!Е,,ати и гов/едата неземни....
217
0
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
До АнонименА швейцарския и бразилският кефят ли те?
216
1
 
15
 
! Отговори
Аве преди 3 години
Да се събере най-накрая една международна комисия от лингвисти, историци, и други учени каквито трябва, и да се реши тоя въпрос веднъж завинаги ! Аз като ги слушам тях да говорят, чувам българска реч, пък не знам ! Що се отнася до цар Самуил, още в ония времена византийците нарекли император Василий - убиец на българи, не на македонци, така че и за това изобщо спор не може да има ! Точка !
215
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любимите ми езици в Европа са : австрийският , кипърският , но най-вече северно-македонският ! Македония е българска!
214
2
 
18
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Наглостта на този идва оттам, че знае, че глобалистите, които са впили пипала и управляват света, са решили да вкарат БЮРМ в ЕС. Със или без Българско съгласие, със или без Българско одобрение. Затова и този нагъл *** се държи така арогантно. Един телефон до Бойко от Брюксел и онзи кукумявка Захариева ще излезе с кривата си, очилата усмивчица да ни каже, как всичко е в интерес на Евроатлантизма. Тя съвест няма. След което очаквайте вой от Скопие за "македонско малцинство " в Пирин.
213
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е създадена на антибългарска основа. Запомнете го това! И това не е случайно, защото ако тази теза рухне, ще стане ясно, че македонците са българи.
212
3
 
16
 
! Отговори
Чао чао! преди 3 години
Ами ДА! Езика на който говорите е български диалект от вардарска Македония! Както има критски и кипърски диалекти на гръцкия език - така и вашия македонски е български! Ако искате кандидатствайте за ЕС, ако искате стойте си в шумадийско-титовия съюз - по-добре ви е!
211
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На САЩ им правя евалла за това, че съсипаха тия българофоби, сърбетата. Голям го вадеха сърбите, обаче пат - пат - пат, чичо Клинтън ги подпука с бомбите и сложи край на най-фашисткият и шовинистичен режим след Втората световна в Европа - този на сърбите шовинисти. Територията на сърбия бе редуцирана, макар че все още живеят върху крадени територии, каквато им е цялата измислена държава.
210
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 229 те може и да пеят песни но не в смисъла в който се опитваш да го представиш ти. За мен това просто говори какви всъщност са по произход македонците а не да ги представям че лелеят за български земи. Те просто жалят за миналото което не може да се върне. не знам какво става тук но някой тотално изкривява истината защото на него му се иска да е така. Но това е долно. И предателско спрямо самата същност на българите от Македония които историята разпиля.