Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски

Македонският език е исторически факт, заяви президентът на западната ни съседка
376
Не се нуждаем от ЕС, ако цената е езикът ни, отсече Пендаровски
Снимка: БГНЕС

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС". Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат-М в коментар на позицията на България, която е част от заключенията на Съвета на ЕС по общи въпроси за започване на преговори по присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

Коментирайки исканията на България за македонския език, Пендаровски каза, че това е "най-твърдата" позиция в декларацията на българския парламент, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Още по темата
"За да бъда честен, четох изречението два пъти, три пъти, когато го видях за първи път, не можах да повярвам. Не можех да повярвам, че в XXI-и век някой може да оспорва езика на някой друг, да оспорва начина, по който се нарича от десетилетия, въпреки че това е кодифицирано", каза президентът на Северна Македония.

Той бе категоричен, че македонският език е исторически факт и че е международно признат от 1974 г.

"Факт е също, че през 1946 г. комисия, водена от лингвиста и професор Блаже Конески е кодифицирала стандарта на македонския език. И това са факти, те не са предмет на дебат", каза Пендаровски.

Той посочи, че декларацията, приета от българския парламент, "противоречи на няколко основни принципа на нашето споразумение с България".

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, което означава хора и събития, които са смятани за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", каза Пендаровски и допълни: "Ако се опираме на тази фраза, ние ще бъдем в състояние да намерим общо решение много скоро. Ако продължим да настояваме върху твърдението, че всичко преди 1944 г. е обща история - четете между редовете - българска история, тогава няма за какво да преговаряме".

Пендаровски посочи още, че българската декларация, която бе одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "реална политическа пречка" в приемането на преговорната рамка между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква през юни.

Пендаровски бе помолен за коментар и на изявленията на професор Денко Малески, който е негов съветник. Малески заяви наскоро, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от един народ". Думите му предизвикаха силна негативна реакция в страната.

"Не съм съгласен с него по този въпрос, не мисля, че е прав. Той е само един от съветниците ми по външна политика. Искам да имам съветници и асистенти, които могат да ми кажат когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", каза в заключение Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за агенция "Фокус" пък лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посочи, че "на македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия".

"Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, настоя Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. "Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие", посочи още лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
11
 
! Отговори
Македонци преди 3 години
Според македонците в България има поне 1 милион макета. Голям смях. Сърбите при Югославия са си мислили, че сме 15 милиона и сме готови да ги дападнем по всяко време. Тая пропаганд им е размътила... каквото там имат за мозък.
208
4
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
Допреди коронавируса 80% от дейността на Бойко беше свързана с "вкарването на Западните Балкани в ЕС". За ето такива подчовешки индивиди - копелдисани изтърсаци от майка сръбкиня и баща комунист, като "президента" от статията, натиска наш Бойко. Което автоматично определя дейността му във външнополитически план като антибългарска. Нищо, че Меркел, г-н Ишиас и разни подобни пионки на (ония) ще го погалят по главата. Предателството към народа ти е унижение на духа и цената се плаща рано или късно.
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАМ КЪДЕТО МИЛИЦИОНЕРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ СЕ СБЛЪСКА СЪС ЮГОСЛАВСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
206
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Българите са най-великият народ. Славяните пишат и говорят на български език. Българите дадоха писменост и култура на Русия и целия славянски свят. А самите българи са каймака на НАЙ - НАЙ- най-доброто от всички народи. Няма по-велики от българите и това може да се убеди всеки, който е пътувал по света, никъде няма да срещнеш по човечни, силни, благородни, будни и умни хора. Говоря за народа, а не за колониалните ни марионетки управници, които са назначени отвън, а не от народа БЪЛГАРСКИ
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
във фиром (т.нар. северна македония) съм ходил над 20 пъти, сам, без организираните ексурзии и всеки път съм стоял над семица. общувал съм с много, много от меснтите. категорично ви заявявам, че болшинството от останалите там са генетична смесица от югославски народи и омразата им към българите мога да я сравня само с едно нещо - помашкия башибозук от с. барутин, който изкла батак. ако искате вярвайте. не си правете илюзии, че там имало братя и сестри. там има душмани и убийци на българи.
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те в село не го пускат,той за попската къща пита.
203
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Aко има и един Българин, който може да очаква какъвто и да било различен тон от гнездото на антибългарска омраза - Бившата Югорепублика, която до ден днешен не е нищо друго освен неразложила се част от гниещия труп на Югославия, то сега е момента да глътне червеното хапче. Концепцията на македонизма е по същност една болестотворна омраза към всичко Българско и ако това се промени, концепцията на македонизма рухва на мига. Неминуемото вкарване на БЮРМ в ЕС, което е вече решено, ще бъде катастрофа
202
6
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 3 години
До ПЕНДАРОВСКИ НАЙ ТОЧНО Е ,НЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ЕС ,АКО ЦЕНАТА Е СЪРП /ГЕРБ И ДПС ДА НИ УПРАВЛЯВА ,НАЛИ ?
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не беше ли тоя,който беше казал че ако не е бил в момента президент и той би емигрирал от държавата си.Хахахаааа.Иначе ни продава гордост Стево-коминтерната. Не нам друже,не нам.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 238ТЪПИЗЪМ! От *** човек друго няма какво да излезе.
199
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боже, мънкедонците нямали нужда от ес. а ес има ли нужда от вас? най-добре е въобще да ви няма каот държава. задно с босна. титовското творение на абсолютното зло, създадено върху български гробове. не знам защо и докога нашите политици и дипломати ще се мазнят на тези из.чадия
198
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 245Ама как тука разни ревльовци чиито мокри сънища никога няма да се сбъднат дрънкат ли дрънкат глупости за разни егейски македонци и други подобни тъпизми че чак да се пръснеш от смях. Какви македонци в Гърция бе и защо досега не са предявили претенции към уж своята територия? Защо ще предявяват претенции към нашата. Защото на някои тъпунгели тук така им се иска. Ето кой лелее разпада на ЕС. Националните предатели на България.
197
3
 
15
 
! Отговори
Иван Михайлов преди 3 години
"Македония без българите огън да я гори!"
196
0
 
14
 
! Отговори
:)) преди 3 години
кого ще изритали от Пирин ?? хахахахахахахамакедонци в Македония няма, а те тръгнали в чужбина да ги търсят :))))))))))))
195
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето заради това великият иван михайлов (ванче) е казал: македния без българи, огън да я гори. ако няма да има българи там, по-добре въобще да ги няма. да изчезнат. грам не съжалявам за племето там.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 248Глупости.
193
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите били такива, били онакива. Българите не са нито тюрки, нито славяни, нито хуни. Българите са си българи. Най-великият от всички народи на земята. Всички са искали да се бъдат БЪЛГАРИН в древността. Българинът е природно интелигентен, благороден, силен и умен човек. А тоя стефчо е предател български.
192
3
 
3
 
! Отговори
Европа чау преди 3 години
АЙДЕ ЧАУ,АЙДЕ ЧАУ,ЧАУ.ЧАУ
191
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 243Никой не го ще за управител. Само че да не се мъчи да си присвоява неща които не са негови. Да признае историческите факти и да отива където иска. само че друго го сърби. Знае че е президент на измислена държава а не му се иска да е така. И какво? Ще ревем срещу България? Ааа не така , друже.
190
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, стефчо, я кажи нещо за геноцида над българите в Македония? Сърбите клаха българите така, както и турчин не е клал 5 века българи! Ей, стефчо, ти си ми ясен отвсякъде. Промит титовски мозък. Бог ви направи българи, Тито ви направи македонци. Ти си българофоб и такъв като тебе не заслужава даже да го коментираме. Не ти желая нищо хубаво, ти си 100 % предател. Ти си българин, отказал се от корените си. Жалък си отвсякъде, стефчо/.