В трудни времена – как турският здравен министър стана по-популярен и от Ердоган

Фахреттин Коджа е одобряван дори от опозиционните медии
30
В трудни времена – как турският здравен министър стана по-популярен и от Ердоган
Снимка: БГНЕС

Още преди да е приключила, епидемията от COVID-19 показва, че свързаните с нея критерии вече определят имиджа на водещите личности в обществено-политическия живот.

До такъв извод водят резултатите от анкета на турската социологическа агенция Консенсус, посветена на оценка на работата на лидерите в периода на коронавируса в периода от 9 март до 20 април.

С най-високо одобрение е министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.
Почти половината от анкетираните, а именно 48%, одобряват действията на здравния министър в борбата срещу новия коронавирус. Също толкова в проценти е и доверието, което се засвидетелства към турския здравен министър, съобщава БТА.

Фахреттин Коджа е човекът, който от самото начало на епидемията всяка вечер - от понеделник до петък, дава брифинг на живо пред телевизионните екрани във връзка със ситуацията за деня, търпеливо изслушва, отговаря на въпросите, дори и понякога да са неудобни.

Още по темата
По искане на журналистите промени часа на брифингите - в началото бяха в около 23,00 часа, но от около месец редовно се излъчват в интервала 19-20 часа. През уикендите пък информира за ситуацията в Туитър. С адекватното си поведение министър Коджа спечели одобрението дори и на опозиционните медии.

Изненадата в анкетата е, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се нарежда след здравния министър с 47,8 процента одобрение. Досега почти винаги Ердоган е бил начело в социологическите анкети по един или друг повод.

Инициативата на Ердоган за национална кампания за набиране на средства за подпомагане на засегнатите от коронавируса социално слаби семейства, за която той лично дари седем свои заплати, също получава високо одобрение.

Веднага след здравния министър и Ердоган, при това със значително висок процент на одобрение, се нареждат кметовете на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП). Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Имамоглу се ползва с доверието на 43 на сто от анкетираните.

Следва кметът на столицата Анкара - Мансур Яваш, с процент на доверие от 41,4 на сто.

Интересното е, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу също е увеличил популярността си - от 33,4 процента през февруари на 38,7 на сто през април. Преди 3 седмици Сюлейман Сойлу хвърли оставка, заради хаоса, който се получи във връзка със забраната за излизане от вкъщи през уикенда, която бе обявена два часа преди влизането й в сила. Проправителствените медии и медиците го обвиниха за това, че хиляди хора се втурнаха през нощта да пазаруват в оставащите няколко часа до забраната, погазвайки правилата за изолация.

Но Ердоган не прие оставката на Сюлейман Сойлу и той остана министър, което повиши политическия му рейтинг, според анализаторите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става и тръгва да си ходи !
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е голям и това си личи в кризисна ситуация, за разлика от джуджето Радев който не спря да разединява хората, да прави провокации и да призовава да не се спазва реда. Заедно с бсп + група истерични журналисти успяха и вече имаме резултати - убиха лекарката. дано са доволни мръсни червени убийци
11
9
 
7
 
! Отговори
До ислямска държава преди 3 години
Значи сме живели 500 години в това, което го дават по репортажите от районите завладяни от ислямистите - Ракка и т.н.
10
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го интересува анадолския нужник...
9
9
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Твоят измислен генерал Муфтаджийски не го знам колко живота е спасил, но вече със сигурност много повече е погубил.Тепърва ще берем плодовете на страха, стреса и икономическата катастрофа, до която ни доведе заедно с довчерашния си ментор Бойко Методиев Борисов.Ако бяхме нормална държава, вчера не само щеше да бъде свален от екран, но и незабавно арестуван !В Турция едва ли здравният министър е говорил за чували с трупове, камиони с трупове, препълнени морги и т.н.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашия Ердоган не понесе рейтинга му да е по-малък от този на доктора от ВМА...
7
22
 
14
 
! Отговори
ЯракИчинЕрдоан преди 3 години
Турция ке падне!
6
9
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 години
Пурко, генералът знаеш ли колко книги и колко безсънни нощи е имал, че да го наричаш така, дезинфекцирай си ръцете и устата, когато го споменаваш
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде е така. Вероятно има нещо общо със Стокхолмския синдром.
4
3
 
18
 
! Отговори
Къци Вапцаров преди 3 години
Турският "Годжи" бил по-популярен от турския Боко.
3
19
 
14
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Факта ,че Ердоган заигра по сценария на СЗО доказва ,че е незначим циркаджия,за този знаем ,че е сатанист и масон още от младите си години,но кой е очаквал Путин и кремълистите толкова ниско да паднат
2
3
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
преводачките с жестомимика към съюза на глухите в БЪЛГАРИЯ страхотни сте момичета
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като у нас, както Годжи стана по-популярен от Боко