Приходите от туризъм в Турция спадат, а пред фалит ли е?

Според германската преса без помощ отвън, фалитът е неизбежен
Обновена: 17 май 2020 07:59 | 17 май 2020 07:45, Петя Славова
89
Приходите от туризъм в Турция спадат, а пред фалит ли е?
Снимка: БГНЕС

Турция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично. Без помощ отвън държавният фалит е неизбежен, пише "Дойче Веле", позовавайки се на германската преса.

"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция. Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер Алгемайне Цайтунг"(ФАЦ).

Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтун"(ТАЦ). Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 милиарда долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.

Спад в приходите от износ и туризъм

Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 милиарда долара през последната година), от приходи от туризъм (36 милиарда) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва ТАЦ.

Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.

От публикацията на ТАЦ става ясно и, че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.
Турция няма как да очаква силен туристически сезон

Турция няма как да очаква силен туристически сезон

Как изглежда възможното спасение

Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.

Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.

ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: туризъмТурцияфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Обмяната на стоки със Турция ни е доста голяма. Така че тази новина надали може да ни радва.. Добре е единствено че лирата пада,. и може да си взимаме доста евтини стоки от там
33
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ердоган го чака съдбата на Саддам.
32
9
 
15
 
! Отговори
Щом е Dw ясно&#1 преди 3 години
Да,Турция фалира-модернизацията на ф-16 се извършва само в Турция,да да,произвежда над 950 части за ф-35,и поръчаните на сащ ф-35 са платени,да бе да фалира,а купува с-400 за милиарди долари,без малко да повярвам ако не беше и една от 4-те страни в света,която произвежда безпилотни дронове,а да не говорим за останалото бойно съоръжение,ами да да произвежда си и вече изтребители ТФ-Х 5-то поколение,за които казват че ще са по добре оборудвани от ф-35.И аз искам България да фалира по този начин
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Доган прекали с военните разходи и манията за регионален хегемон, и му чукнаха лирата за награда.
30
13
 
15
 
! Отговори
Павката преди 3 години
Кво я мислите Турция, ние да не сме много добре финансово. Преди бяхме на дъното, а сега го копаем. За късата памет на някои хейтъри - Турция ни помогна в началото когато имахме най много нужда от защитни облекла, а преди това се съгласиха да ни пуснат Балкански поток.
29
10
 
8
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Турция е изправена пред планина от гомна - собствените и .!. Злата сила - ам - гъл + ниския интелект ще оформят стадото .!.
28
9
 
16
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
пише "Дойче Веле" ... Кучетата си лаят, керванът си вървиТолкова са "зле" комшиите, че пратиха на около 50 държави помощи покрай тая пандемия. Някой долу беше отбелязал, че комшиите са европейските китайци - да така е.
27
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
редно е да фалират
26
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са ни задминали икономически със светлинни години1Пенсионни ,здравни,социални права са много пред нас!Па вие се кланяйте на Шефо!с джипо
25
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та стана ли рублата/лирата с негативна стойност към стотинката или трябва да чакам още една седмица?
24
10
 
15
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Само, като чуя дойче зеле, и повече не чета...
23
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
три западни банки направиха операция срещу Турция ,едната amerıkanска CITIBANК френска BNP PARİBAS и UBS ,тези банки с лондоска централа ,купиха долари от турската ц, банка , но се оказа че нямали дистатъчни турски лири , впоследствие ,понесоха тежки глоби , и им бе забранен бизнес в Турция ,доларът бе се покачил до 7,25 тл , после падна до 6,80 тл ,а относно дойче веле , те от години насам пишат че Турци фалира ,такаи не успяха
22
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е ПРЕД ФАЛИТ
21
3
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Ти май не можеш да разграничиш исторически, икономически и политически причини. Много си зле, живееш 2-3 века назад...
20
13
 
18
 
! Отговори
Bilal Habeshi преди 3 години
Докато зад Ердоан стои Катар, Турция няма да фалира, въпреки атаките. Откъде мислите идват толкова милиарди за колосалните проекти? Това са арабски пари. Но, ако петролът продължи да пада, ще трябва да се направи още една война. Този път не по линия прородни ресурси, като в Либия. Сигурно ще окупираме скоро гръцките острови около турският бряг. Това ще сплоти народа. Откакто е на власт Ердоан им говорим на гърците да ги освободят доброволно.
19
15
 
14
 
! Отговори
Кога... преди 3 години
най-после ще закрият османското посолство в София? Ние нереформирани турци с непостоянна политика и непредвидим с общата европейска политика, партньор не желаем!!! Докато турците не се реформират и не станат предвидим партньор, да не се отварят ЕС границите с тях. Достатъчно българите изтърпяха от османлиите!!! Или реформа или да се затворят границите с Турция!!!
18
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нека не забравяме, че Турция е европейския Китай - произвежда всичко."Бе ти бавноразвиващ ли си?
17
13
 
10
 
! Отговори
Айде... преди 3 години
...сега Щатите и ЕС да си изтеглят производството в малките и бедни източни държави от ЕС и мачът за турците за 20 години приключва - връщат се на ниво покрайнини в Индия, дори и най-големите турски богаташи ще го докарат до просешка тояга.
16
7
 
20
 
! Отговори
Ататюрк преди 3 години
Нека не забравяме, че Турция е европейския Китай - произвежда всичко. Дори някои стоки от Китай минават през турски пристанища преди да заминат за Европа. Освен това Турция има армия от гастарбайтери из цял ЕС, които пращат много свежи пари обратно в държавата
15
8
 
35
 
! Отговори
Един преди 3 години
Липсва ми Турция,вкусната храна,усмихнатите и добронамерени продавачи,историческите и природни забележителности.Хубаво е да имаш такъв съсед,всеки уикенд може да си изкарваш добре там.Нека има мир и разбирателство!