В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!

В Белград видяха претенции към сръбското езиково пространство
Обновена: 26 май 2020 07:33 | 25 май 2020 13:12, Елка Василева
525
В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбски вестник публикува материал, в който се твърди, че България проявява претенции и си присвоява част от сръбското езиково пространство.

„Последният ход на Българската академия на науките /БАН/ припомня старата сръбска народна пословица, че вълкът козината си мени, но нрава си – никога. Това не се случва за първи път и българите не са единствените, които имат претенции към сръбския език“.

С тези думи сръбски лингвисти коментирали издаването от БАН на книга, в която се говори за българския корен на говорите в краищата от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид, което представлявало пряка претенция към сръбското езиково пространство. За това пише сръбското издание „Новости“.

Предупреждението за това било отправено от сръбското дружество от Скопие „Спона“, което се обърнало към комисията по стандартизация на сръбския език в Сръбската академия на науката и изкуството с апел да помогне в защитата на сръбския език и сръбската идентичност в тези райони.

„Българите не са единствени, но те правят това непрекъснато независимо в какви политически отношения с нашата държава са“ , каза за „Новости“ д-р Срето Танасич, председател на комисията.

А д-р Слободан Реметич, който се занимава с изучаване на диалектите, пояснява, че голямата част от сръбската територия, която българите пословично си присвояват, принадлежи към Призренско-Тимошката диалектна област.

Според Реметич българските претенции са неоснователни, тъй като районът на планината Копаоник съхранявал езикови ценности, които са съвсем чужди на българския език. Освен това в мрежата на Сръбския диалектоложки атлас са включени 7 села от Северна Македония, в които се говори сръбски език и хората имат сръбска национална принадлежност, твърди сръбският учен.

„Българите правят това отдавна и след известен застой отново се развихриха – предупреждава Реметич. – Те пословично си присвояват цялата Призренско-Тимошка, тоест сръбската едноакцентна диалектна област, преминавайки понякога и през Морава, като един детайл е особено показателен. През 2001 г. Институтът по български език на БАН с финансовата подкрепа на фондацията „Сорос“ публикува Български диалектоложки атлас, в който не са включени говорите от Призренско-Южноморавския диалект от района на Косово. Враня – да, Призрен – не, а става дума за един и същи говорен тип“, казва сръбският учен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Проблемът е, че тук пишат хора, които нищо не знаят.Първо, прочетете поне "За буквите" на Черноризец Храбър. Надали, 99 % е сигурно, че той не е Цар Симеон Първи.Второ, прочетете Пространните жития на Кирил и на Методий - там 100 % от фактите са исторически верни. И още стотици писмени е епитрафски паметници от онова време.Едва тогава можете да давате мнение.Тъкмо затова руснаци, сърби, северномакедонци /те са 101 % българи/, вече и украинци ще ни разбият с факти.
354
0
 
17
 
! Отговори
expert преди 3 години
Ле ле, тези с македонския език цепят мрака! Тя е държава от 70 години, и вече пренаписват историята, като изтриват "български" и пишат "македонски".
353
8
 
13
 
! Отговори
САМОУВАЖЕНИЕ преди 3 години
за да те уважават и другите. Не може да наречеш български градове на национални предатели като Георги Димитров и наглия македонист Димитър Благоев. Да принудиш стотици хиляди българи да се откажат от българските си корени и да се нарекат 'македонци' и за това да издигнеш на *** мавзолей.Не може да кръстиш най-големия си храм на името на руския мюсюлманин Ал. Невски и да издигаш паметници на окупационната армия на руската империя/СССР - затова никой не те уважава буггарино, ти си мекотело!
352
3
 
14
 
! Отговори
аман от завистливци! преди 3 години
България със своята азбука го тuрихме и на српите и на пияндетата от АЗИЯ, знайте за кои говоря, и затова бълват змии и гущери срещу нас
351
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕмаКирил и Методий имат следните мисии в славянските държави,ще ги подреда по реда им на посещение и просвещение- Кутмичевица(днешна Македония,тогава са живяли Куберовите българи там и Кирил е от тези славяно-българи)- Русия - хазарската мисия,но в източниците пише,че езикът има е като българския,т.е. славянски-Великоморавия(днешна Чехословакия),там развиват книжовна дейност- България,пристигат учениците на Кирил и Методий - Наум,Ангеларий,Константин Преславски,Горазд,Сава,Климент
350
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако има някой който присвоява това е Сърбия -присвоява Войводина -унгарска тератория и население ,Поморавието -българска територия , западните покрйнини -български и македония -земя населена с българи които обявява за южни сърби.Да връща което е откраднала и тогава да си изложи претенците , но първо ТЕРИТОРИИТЕ ОБРАТНОи да видим дали ще остане сръбска държава или анклав колкото косово
349
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Успение Кирилово" старобългарска книга от 13 век е написано, че Константин-Кирил е "българин по род" и пише за "славянските първоучители" Кирил и Методий!цялата ни история е наквасена със славянския ни произход!И престанете с лъжите си и асимилацията на славяните от всички държави!
348
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕмаЕто ти го и точното обръщение на византийците към Константин-Кирил:"вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски"Българите сме се самоопределяли през вековете като славяни винаги!
347
2
 
6
 
! Отговори
до Ема преди 3 години
договорът е между Византия и кралят на Великоморавия - Святополк, кви български владетели, кви 5 лева.
346
1
 
7
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Тука някои хора, май не правят разлика между азбука и език
345
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕмаЗа Константин-Кирил има много източници,в които пише,че е българин от Солун и говорят на СЛАВЯНСКИ ЕЗИК,прочети ТИ историята,когато го канят византийците в Константинопол,се обръщат с думите към него - "......защото вие сте от Солунско,където се говори славянски език", когато Кирил пристига в Константинопол - първата му работа е да учи гръцки език,защото не го е разбирал,всичко това е ОПИСАНО!
344
1
 
8
 
! Отговори
сиромашки кавги преди 3 години
Това вече даже не е смешно, а жалко.
343
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сърбите имат претенции, защо смятат да преминат на латиница? Те в голяма степен вече са минали на латиница.
342
4
 
10
 
! Отговори
Ема преди 3 години
Хора, какво толкова го мислите! Просто прочетете историята, кой и за какво заповядва на Кирил и Методий да напишат азбуката. Това е договорът между Византия с един кнкретен владетел, и този владетел е българския владетел. Какво сърби, какви новопръкнали се македонци,.... Няма и дума за славянски царе и крале.
341
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоНова асимилация на славяните и нова македонизация,фанариотизация,румънизация,тракизация,нови кланета и концлагери за асимилация на славяните като Талергоф и Терезин, НЯМА ДА ДОПУСНЕМ!Гледай си работата!Разбира се,че сме славяни и езиците ни са близки между всички славяни - факт!Нов нацизъм и асимиация на славяните,няма да допуснем!Ние имаме факти,а ти какво имаш?Нацист!
340
1
 
5
 
! Отговори
Славяни сме преди 3 години
византийски цитат за Крум и направата на чаша от главата на Никифор:"......Защото,като отсякъл главата на Никифор,Крум я забучил за няколко дена в знак на победа,на показ за приходящите племена и за наш позор; после отсякъл шийната кост и като извадил гръкляна,направил от черепа чаша,обкована със злато,наливал вътре вино и с гордост пиел от нея заедно със своите боляри и славянски князе.""боляри и славянски князе" - все славянски титли.Каменния надпис на Омуртаг е също с титла "канас"(княз)
339
2
 
5
 
! Отговори
Славяни сме преди 3 години
До ЖороСтига си пробутвал пропагандата си и новата си асимилация и нацизъм тук,всичките ни български владетели са със славянски титли княз до получването на царската титла, езика ни е славянски,старобългарската и новобългарската книжнина е славянска, азбуката ни е славянска,с артефактите,в книгите от първата половина на Средновековието също се самоопределкяме като славяни,в "За буквите" от 855г. от Ч.Храбър(това е верятно псевдонима на цар Симеон),също се самоопределяме като славяни,навсякъде
338
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До българиназ отдавна бях чувал за това...Въпроса е:-доколко е верно?..И второ:-За езика и писмеността приемам да се дърлим с ония,но за една салата?...Нещо не разбирам........Нещо сериозно объркано има на Балканите...
337
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Н...С...Р..",което е съкратеното на "Нов световен ред" СЪЩО не требе да са споминя?!?!..на къде върви тоя сайт?!
336
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЖороЖорка,язък ти за хубавото име!..Голема глупотевина си изръсил.И да не си чел история,барем да беше прочел "Бай Гaню".."На гарата":-"Ща су срби,ща су бyгари?!-Брача СЛОВЕНЕ"....БЕЗ ссср,без социализъм,комунизъм,капитализъм,алкохолизъм,шовинизъм,парашутизъм,бойковизъм,дъновизъм,робовладелство,НСР,Стар СР,..и такива.ферщееш?