В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!

В Белград видяха претенции към сръбското езиково пространство
Обновена: 26 май 2020 07:33 | 25 май 2020 13:12, Елка Василева
525
В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбски вестник публикува материал, в който се твърди, че България проявява претенции и си присвоява част от сръбското езиково пространство.

„Последният ход на Българската академия на науките /БАН/ припомня старата сръбска народна пословица, че вълкът козината си мени, но нрава си – никога. Това не се случва за първи път и българите не са единствените, които имат претенции към сръбския език“.

С тези думи сръбски лингвисти коментирали издаването от БАН на книга, в която се говори за българския корен на говорите в краищата от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид, което представлявало пряка претенция към сръбското езиково пространство. За това пише сръбското издание „Новости“.

Предупреждението за това било отправено от сръбското дружество от Скопие „Спона“, което се обърнало към комисията по стандартизация на сръбския език в Сръбската академия на науката и изкуството с апел да помогне в защитата на сръбския език и сръбската идентичност в тези райони.

„Българите не са единствени, но те правят това непрекъснато независимо в какви политически отношения с нашата държава са“ , каза за „Новости“ д-р Срето Танасич, председател на комисията.

А д-р Слободан Реметич, който се занимава с изучаване на диалектите, пояснява, че голямата част от сръбската територия, която българите пословично си присвояват, принадлежи към Призренско-Тимошката диалектна област.

Според Реметич българските претенции са неоснователни, тъй като районът на планината Копаоник съхранявал езикови ценности, които са съвсем чужди на българския език. Освен това в мрежата на Сръбския диалектоложки атлас са включени 7 села от Северна Македония, в които се говори сръбски език и хората имат сръбска национална принадлежност, твърди сръбският учен.

„Българите правят това отдавна и след известен застой отново се развихриха – предупреждава Реметич. – Те пословично си присвояват цялата Призренско-Тимошка, тоест сръбската едноакцентна диалектна област, преминавайки понякога и през Морава, като един детайл е особено показателен. През 2001 г. Институтът по български език на БАН с финансовата подкрепа на фондацията „Сорос“ публикува Български диалектоложки атлас, в който не са включени говорите от Призренско-Южноморавския диалект от района на Косово. Враня – да, Призрен – не, а става дума за един и същи говорен тип“, казва сръбският учен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
1
 
1
 
! Отговори
Ибанчо преди 3 години
Е то ясно *** в основата со сръбския е български. В сръбската църква се проповядва на старобългарски, сиреч старославянски. Норма създадена в българия. Да не говорим за търголашкия(шопски) диалект, които се разпростира до след Ниш
434
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой написа тази простотия
433
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасния турски народ се показва сам с филмите си по Босфор тв тази вечер едни турци пребиха друг, ограбиха го и го изеставиха да мре, щото аллааах им го бил изпратил хахахаха който каквото сам си направи никой не може да му го направи гейскотурски мекерацииии
432
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всемогъщия господ на безродните президенти им прибра децата. Антибългари гледайте да не ви свърши и вас. България и Сърбия с измъчените от вас народи ще си останат и ще пребъдат а вие сте духовно сметище. Веселете се братя сърби и българи безсилни са в лъжите им.
431
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой в Македония мрази България - ами внуците на избитите от тоталитарния режим на цар Борис посрещнат като освободител но се разкрил като окупатор. И внуците на ограбените от режима на същия хитлерист. Величаен от тогавашните бойкови лакейски деди като велик учен, велик ловец а всъщност един просссс немец клюнонос грозен по чието време хиляди са избивани без съд и присъда от кървавите му ръчички и от лакейските му оръдия, на които е давал пари и земи на убитите за награда - абсолютен мутрински р
430
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛЕДАМ НЯКАКЪВ ОЛИГОФЪР Е ПИСАЛ ЧЕ С ВОЛЖКИТЕ ТАТАРОБЪЛГАРИ СМЕ БРАТЯ. Не другаре ПО - МАК вие джамийците сте братя с тях и с потурчилото се прабългарско Лудогорие. Православна България е славянска и това прекрасно е описал Черноризец Храбър - цар Симеон Велиси в За буквите и Климент Охридски и Паисий Хилендарски и православна Русия ни освободи. А най-западното прабългарско погребение е при Никопол, но в Румъния. А сърбите ни са братя славяни с които сме воювали заради западни интриги и Кобурги
429
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МРЪСНАТА СЯНКА НА ЗАПАДНОТО ШПИОНСТВО И ТУРКОФИЛИЯТА СМЪРДИ В ТАКИВА САЙТОВЕСЪЩИТЕ БОЛШИЕ УЧЕНИ НА СОРОС ТВОРИХА И МИТЪТ БАТАК И КАК ЛИ НЕ ПОРУГАХА И БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И ЕЗИК ТА ЗАЩО ДА ПРОПУСНАТ И СРЪБСКИЯ.
428
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди девети септември фашистките главорези и кръволоци са въвлекли България в 4 войни, при което е обслужвано не националното обединение а германския империализъм, много са обичали да се снимат с партизански глави нооо е дошъл часът да се разплати народа с тях. Престъпленията им в Сърбия също не са по малко долнопробни и то без значение дали са спрямо сърби или българи там. А сръбският народ винаги е трошил мутрите на немците и така ще бъде и занапред и е малък но ВЕЛИК НАРОД.
427
2
 
3
 
! Отговори
Путин болшьой учений преди 3 години
Тази статия очевидно е била подготвена в Москва. Спомняме си веднъж Путин като каза че Кирилицата произхожда (или нещо подобно) от Македония.
426
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Борис е немски лакей, немец и немски шпионин, диктатор, фашизоид, убиец на българската свободомидлеща интелигенция. Избил хиляди младежи във Вардарска Македония и по този начин най-големият македонист, защото е отвратил народа от България. Същият лъжец е като сина си и баща си. 800 дни и пъдаря Бойко за още 20000 заедно с Пеевски
425
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 УВАЖАВАЙ НАРОДА!вие ли фашистите уважавате народа. Жалък си, неграмотен фашист.
424
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските *** имат за задача да обиждат сръбския народ, а *** в Македония и Сърбия да обиждат България. Та така драги американски мекеренца за мен сте ясни. Вие се занимавате само с гнусотии, да скарвате православните народи. А арабите през това време ви превземат со куреццц докато вие се опедерявате. БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ - ВЕЧНА ДРУЖБА А ВИЕ И *** ФАНАТИЦИ ВЪРВЕТЕ В МЕКА И ИЗРАЕЛ.
423
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако прочете внимателно материала ше видите че сърбите не са протев българите а протев поредните измети на Сорос, които всячески се стараят да скарат България и православните и съседи и да я поробят на Турция. Няма как в Косово да има български диалект. Това само псевдоучени от соросоидната изметт могат да напишат срещу доста пари да си плюят на името на учени. Все едно сърбите да претендират да е сръбски диалекта в русе на русенското соросоидно патриотично македонче Шкембо.
422
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия ,не ме интересува,а Македония да спре да краде историята ни или да призмнае,че е българска - документи има колкото щеш!
421
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през моят живот през маи ще направя 66 години съм виждал глупави и всякакви екземпляри но по глупави от сърбите и македонците не съм виждал ЕИ вие сте християни изповядвате правата вяра стига с тези лъжи това е голям грях да знаете тук на земята животът е един миг не си заслужава да затривате душите си за една шепа корумпирани и алчни политици
420
4
 
12
 
! Отговори
№1 УВАЖАВАЙ НАРОДА! преди 3 години
за да те уважават другите, уважавай своя НАРОД!Не може да наречеш български градове на национални предатели като наглите македонисти Георги Димитров и Димитър Благоев, нито пък Варна и Мусала на сатрапа Сталин. На руската слуга Тарабата-Димитров му бе издигната мавзолей затуй, че задължи хиляди българи да стават макета.Най-големия си храм в БГноси името на руския мюсюлманин Ал. Невски, стотици паметници на мародерските армии на руската империя/СССР грозят всяко кътче на ограбена България?
419
1
 
11
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Незаивисимост за Западните покрайнини, Нишко, Поморавието, Войводина, Прешево, Буяновац, Санджак и Тимок.
418
3
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До KromИ да не забравяме защо руските черкви най отгоре имат нещо като ***!Това е в чест на руската победа над мюсюлманите от Волжка България /днешен Татарстан/ и превземането на град Казан 1552г.! Там още има хора, които се наричат българи! Виж Риза Бариев!
417
0
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До българин 427Дай линк за интервюто ако може, че тука много я разводнихме нещо темата!
416
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Krom 432Да такива са! Мнозинството обикновени руснаци също ни гледат някак изотгоре!?За управниците им - ние сме територия и човешки ресурс с цел достигане на проливите! На времето като служих по границата заповедта при нападение от Турция/Гърция беше:"Правите кръгова отбрана на заставата и държите 12 мин.!" Дотогава руските самолети ще са при вас и ще ги оправят!Факт е, и това че плащахме репарации за ВСВ до към 1980 година! Като победена страна!