В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

На кой език са известни денят и годината на раждане, пита сръбски учен
27 май 2020 18:00, Елка Василева
227
В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

Една част от сръбските говори от Призренско-Тимошките говори, които са се формирали на територията на днешната Метохия / историко-географска област, обхващаща югозападната третина на Косово/, чрез миграциите са стигнали чак до София и малко на територията на днешна Македония. Това твърди сръбският учен д-р Виктор Савич от института по сръбски език от Сръбската академия на науките и изкуствата.

Според него българите смятали този говор за български, тъй като е с по-проста граматична структура и прилича на техния език. Това пише сръбското издание „Курир“ под заглавие: „Скандално. Българската академия удари сръбския: Български корени от Дунав до Гевгели, от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид!“.

Повод за изявлението на Савич е, че „БАН публикува книга /не се посочва име, автор и т.н./, в която се посочва, че езикът в земите от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид е с български корени“. Сдружението „Спона“ от Северна Македония било се обърнало към Сръбската академия на науките и изкуствата, която да реагира.

Още по темата

Пред ТВ Първа Виктор Савич каза, че сръбският език, както и всички славянски езици, произхожда от праславянския и по времето, когато се е формирал сръбският език, българите изобщо не са били славяни.

Според сръбския учен българите били дошли по-късно от сърбите на Балканите, като тогава те са били част от „турската“ група народи /вероятно се има предвид тюркска/, както и някои други номади, които минали през тези земи.

„Славяните, които се оказали на територията на България в онзи момент, са се асимилирали и са започнали да се идентифицират като българи, докато нашата идентичност се е формирала единствено като сръбска“, каза Савич.

„Сръбският народ не живее само в Сърбия и той не е „внесен“ на територията на Босна и Черна гора, а е там от време оно“, зави той.

„Народният език, както казва Савич, е реален език, който се говори на терен, като на терена на сръбския народен език са изникнали, съответно са били внесени, хърватският, бошняшкият, и както каза Савич, „така нареченият черногорски“, пише сръбското издание.

„Политик днес пожелае неговата нация, не е важно как се е появила тя, да има свой език. И те казват „Ето, ние обявяваме черногорски език“. Извинявайте, на кой език са известни денят и годината на раждане? На сръбския език не се знаят нито денят, нито годината на раждане“, каза Савич.

Според него при езиците, чиято дата на поява е известна, става дума за езиков инженеринг, както и инженеринг на идентичност, заключава „Курир“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно какъв език изобщо имат сърбите, след като от момента в който им е позволено да се заселят в Българското царство, българите имат писано слово и книги на същия език, който ползват и днес. Сърбите тепърва се цивилизоват от българите, които са ги приютили. Колко исторически нагъл трябва да си, за да кажеш на бялото черно. Другите неблагодарници и лъжци, са руснаците. Те нямаше да имат държава без българите. А сега ни скачат.
171
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сръбски цар, при който сръбското царство има най-голяма територия, е Стефан Душан, който е 3/4 българин.
170
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"като тогава те са били част от турската група народи /вероятно се има предвид тюркска/, както и някои други номади, които минали през тези земи."----Което е на практика едно и също...
169
1
 
19
 
! Отговори
,7 преди 3 години
Сърбе на върбе
168
5
 
33
 
! Отговори
expert преди 3 години
Когато България е била силна държава със собствена азбука през 9 век, сръбските племена са получили разрешение от българския цар и Византия да се заелят в земите им. Те имат podobie na държава, наречена Рашка, едва в края на 12 век, васална на България и Византия. Много им е плитка историческата памет на тези нещастници. Сърбия и новоизлюпената Македония, трябва да мълчат и да са благодарни на българите, че са ги подслонили. Гадно племе са!
167
2
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Ето от къде идват и всички глупости за "македонска нация" и "македонски език"!!! Cърбе Ha BЪpBE !!!
166
0
 
28
 
! Отговори
Тираджия преди 3 години
Досега най-точният коментар беше, че са открили сръбски говори на Околовръстното.
165
2
 
9
 
! Отговори
Adam преди 3 години
Този е чист български тартар:) тва се казва предател на расата си
164
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този дали е наясно, че най-старата известна писвена форма на т.нар. "славянски език" е българският език. Ако не е, не е зле да попрочете нещо, преди да говори кога и как се е оформил сръбския език. Там, където българският език и култура са влияли дълго, и до днес си личи. Това са днешните Русия, Сърбия, Беларус, Украйна, Румъния и Молдова. Сърбия,специално, през цярото си същесвуване е един културен придатък на България.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LessaНе искам за една нощ. Искам за цял живот.
162
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето го разковничето: "Виктор Савич каза, че сръбският език, както и всички славянски езици, произхожда от праславянския и по времето, когато се е формирал сръбският език, българите изобщо не са били славяни."Ами то самите българи истерично си отричат славянския произход и си приписват някакви азиатски корени, конски опашки, Тангри и прочие фантасмагории, после сърбите и македонците им били виновни... Смешна работа.
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... сръбските говори от....***, като не можеш да се изразяваш на литературен език, ами преписвай бе момиче!На литературен български език, който би трябвало да се разбира от повечето българи, може би става въпрос за диалект на език! Ама не съм сигурен, защото не мога разбера точно селското обаяние на това съдържание!Хора образовайте се - иначе тук като *** сричаш, пишеш недоразумения и тъй! Да сте живи и здрави и прави, че да има дълго време да критикуваме!
160
2
 
3
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
Лани беше 9,5 кг. Може да е стигнал къде 10 кг рубли.
159
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите големи хумористи били. :-)
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 167 чукча ти писател чети бе ...БрестЛитовск 3 март 1918
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Хунните и съюзните им конни народи в това число и Българите разгонват там некакви анто словени като *** из источна европа По късно Аварите ги опрягат в талиги и севте чувам за нещо което може и да мине са сърбин наритано към чукарите на Шумадия абе баш са си от време оно направо сърбите са постройли пирамидите ...Макетата барем някакво основание имат Птолемей 1 все пак осве фараон е и генерал на Александър *** сърбите пълни гашници )))
156
3
 
10
 
! Отговори
До 162 преди 3 години
Капитулация пред Русия. Братчед ти пиеш ли си хапчетата?лягай да спиш. Хайде време е
155
0
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
Ама само ние си го знаем:)))
154
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе 1 Бг лев колко кила руски рубли стана
153
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма за какво да спорим. На Балканите всичко е БЪЛГАРСКО!