В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

На кой език са известни денят и годината на раждане, пита сръбски учен
27 май 2020 18:00, Елка Василева
227
В Сърбия откриха "сръбски говори" чак до София!

Една част от сръбските говори от Призренско-Тимошките говори, които са се формирали на територията на днешната Метохия / историко-географска област, обхващаща югозападната третина на Косово/, чрез миграциите са стигнали чак до София и малко на територията на днешна Македония. Това твърди сръбският учен д-р Виктор Савич от института по сръбски език от Сръбската академия на науките и изкуствата.

Според него българите смятали този говор за български, тъй като е с по-проста граматична структура и прилича на техния език. Това пише сръбското издание „Курир“ под заглавие: „Скандално. Българската академия удари сръбския: Български корени от Дунав до Гевгели, от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид!“.

Повод за изявлението на Савич е, че „БАН публикува книга /не се посочва име, автор и т.н./, в която се посочва, че езикът в земите от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид е с български корени“. Сдружението „Спона“ от Северна Македония било се обърнало към Сръбската академия на науките и изкуствата, която да реагира.

Още по темата

Пред ТВ Първа Виктор Савич каза, че сръбският език, както и всички славянски езици, произхожда от праславянския и по времето, когато се е формирал сръбският език, българите изобщо не са били славяни.

Според сръбския учен българите били дошли по-късно от сърбите на Балканите, като тогава те са били част от „турската“ група народи /вероятно се има предвид тюркска/, както и някои други номади, които минали през тези земи.

„Славяните, които се оказали на територията на България в онзи момент, са се асимилирали и са започнали да се идентифицират като българи, докато нашата идентичност се е формирала единствено като сръбска“, каза Савич.

„Сръбският народ не живее само в Сърбия и той не е „внесен“ на територията на Босна и Черна гора, а е там от време оно“, зави той.

„Народният език, както казва Савич, е реален език, който се говори на терен, като на терена на сръбския народен език са изникнали, съответно са били внесени, хърватският, бошняшкият, и както каза Савич, „така нареченият черногорски“, пише сръбското издание.

„Политик днес пожелае неговата нация, не е важно как се е появила тя, да има свой език. И те казват „Ето, ние обявяваме черногорски език“. Извинявайте, на кой език са известни денят и годината на раждане? На сръбския език не се знаят нито денят, нито годината на раждане“, каза Савич.

Според него при езиците, чиято дата на поява е известна, става дума за езиков инженеринг, както и инженеринг на идентичност, заключава „Курир“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чесно казано пали свещи на ленин и тито и се моли да не сме Татари че тия русия я поробиха за над три века че плюнка на картата като сърбия Ще им се опъне Смех )))
131
1
 
5
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 3 години
До Христо ХристовЯвно имаш връзка с висшия разум и знаеш какво ще се случи след 50 години, така ли?Един съвет :Не приемай хапчетата с препарат за почистване на баня!
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йоанис Цимисхи същия който изкла паплачта на свендослав игорович ли олгиновото Бая бой сте отнесли от него блатните .........Впрочем ПЕТ войни има рус с Ромейте и Ромейте пет пъти ги бият като тъпани рашките реално и една победа в полево сражение нямат срещу Византия Факти )))
129
0
 
3
 
! Отговори
Малко история преди 3 години
Малко Уточнени( единоотробната сестрата) не на Цимисхи той я набутва на пияния владимир а на Василий 2 междо другото бая кофти живот е имал и напълно го разбирам защо неоставя наследник разочерован от жените само куурварстваал с придворните дами воювал и оставя трона на братси Константин който е и по голям ....
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Думата/термина "славяни" е на Йожеф Добровски! Отпреди около 200 години! Кликай в гуглето и търси! А преди това?!
127
14
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ти кажи как ще се смеят правнуците ти когато гледат по нешънъл историята на територията между сегашното Черно море и Македония...
126
0
 
10
 
! Отговори
Bg izmet преди 3 години
НА ВАНГЕЛИС У ВАГИНАТА .ТОВА КОЕТО СИ ПРОЧЕЛ ТИ СИ ГО НАПИСАЛ.ОТВРАТ
125
2
 
6
 
! Отговори
Малко история преди 3 години
Руската история е такъв булшет та чак кеф прави да се гавриш с некадърноста на тия дето са я сашивали Най дребно примерче само от школския им Учебник... Владимир дет ги кръстил Му оказали честа да го задомят за византиската ( единоотробна ) сестра на Цимисхи чест дето дори немския Кайзер отказал ....Много велико звучи ама що му е на Кайзер Отон дъщерята на крачмарската( лупенария )проститутката Атанасо ))) дето дори Василевса не е забърквал в отровата на майкай Ясно ще набутат на владимир
124
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сръбските историци и други там разбирачи, трябва да четат малко повече история, ама не такава писана от Караджорджевите :) Смешни са! Дори не знаят на коя азбука е правилно да пишат, та ползват и кирилица и латиница!?!
123
0
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Тази карта в статията, май почти съвпада с картата на Санстефанска България. Какво да говорим повече?
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудостта наистина става пандемия.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
славони и сърви си има ...Като е за текстове от раното средновековие макета Дет се вика Василий 2 не е намерил горкия а определен по добре ще знае с кого се е бил от кремльовските Угрофинно Монголи в блатото ))
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕВИРИТЕ охраняват границата ама те повече на Готи бият ( архиологичния материял го потвърждава ) Седемте КОЛЕНА словенски ( тъккувай си го както изкаш " племето на седемте рода " или някакви седем малки племена в родова връска ? Собствени названия нямат )са поставени ПОД договор и преселени да дялат еднодръвки по Дунав ...Факт
119
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да видя един античен или средновековен текст в който някой дори случайно да споменава за славяни, сърби, черногорци и най-вече македонци? Много хора така и не могат да проумеят, че Кремъл 3 века подменя историята за да разделя и владее.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че как да има сръбски писмени источници 4/5/6 век ))) Кото са написали Ромейте и три века по късно ние това е за шлюковицата ще почакаме девет десет века )))
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите се отцепват от България, точно както това прави деспот Добротица в днешна Добруджа. Българите са най-голямата етническа група на Балканите и сърбите произлизат от нея! Кой основава Белград, центъра на сръбската нация днес? Точно така ние българите.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите сървите робите Абсолютно никой не ги иска да си върят в рая на блатария ама дори и те не са чак толкоз прости та да бегат натам ))
115
1
 
25
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Сърбетата не са имали държава когато е създадена азбуката която ползват...
114
2
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 3 години
ОТ БЬЛГАРИТЕ СЬРБИТЕ НЕМА ДА СА ИЗНЕНАДАНИ НО ОТ ЧЕРНОГОРЦИТЕ ЩЕ ПРЕГЛЬТНАТ ПЛЕСКАВИЦИТЕ СИ БЕЗ ДА ГИ ДЬВЧАТ.
113
0
 
30
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Сърбите - майсторите на лъжите, научили македонците как да лъжат за езика и историята си