Турция призова Гърция да се "изчисти от историческите си комплекси"

Причината за скандала стана молитва в "Света София"
30 май 2020 19:05, Нели Христова
102
Турция призова Гърция да се  "изчисти от историческите си комплекси"
Снимка: БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че Анкара приканва Гърция да се изчисти от историческите си комплекси, предава БНР.

Реакцията на Аксой е в отговор на изявлението на гръцкото външно ведомство, според което прочитането вчера вечерта на глава от Корана в музея "Св. София" "обижда международната общност" и е "недопустим опит за промяна на монументалния характер на музея". Хами Аксой добави, че "Света София" ще остане със защитен статут като "важна ценност за Турция и човечеството."

Вчера по време на честванията на 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османците имам прочете сура "Фатиха" от Корана в музея в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Програмата включваше още демонстрация на традиционни спортове и светлинно-лазерно шоу, които завършиха с грандиозна заря.

Построеният между 532 - 537 г. по заповед на император Юстиниан храм е най-яркият образец на византийската архитектура. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света, а първенството му по височина на вътрешното пространство продължава до 1436 г.

"Св. София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия.

Обявена е за музей през 1935 г., а от 1985 г. е част от списъка на ЮНЕСКО със световно културно и природно наследство като част от историческия полуостров в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
13
 
! Отговори
Хе хе преди 3 години
***,Турция държава от 100 год,а сте робували 500 год на турците
83
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма изненада,те винаги са били диваци и варвари още при нахлуването си с ятаган и по нашите земи.
82
17
 
21
 
! Отговори
Деян преди 3 години
До Ястреб ОсманлиятаУтре ще подам сигнал срещу теб за етническата омраза и нетърпимост,за която допринасяш с твоите писания.Все пак това са подсъдими неща.Трябва да понесеш отговорност за нещата които говориш.Има много начини да те разберат кой си.Още утре ще сезирам прокуратурата.
81
20
 
23
 
! Отговори
Левски преди 3 години
Българите, са най-простият народ на Земята. Няма по-*** народ от българския.
80
19
 
26
 
! Отговори
Ха, Ха, Ха... преди 3 години
Турци била призовала... Че то Турция като държава няма и 100 години.Сбирщайн от неграмотни племена. Добре че беше Ататюрк за да ги очовечи малко.Сега Ернасран се опитва да заличи направеното от Ататюрк и да върне Турция в пещерите.Ако Ернасран не манипулира изборите, никога повече няма да бъде избран и редовно ще му правят чаламба...
79
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Абеглуп чо, знаеш само това, което ти е дадено да знаеш !
78
14
 
8
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
А още по-лошо е, че тия две религии всъщност не са толкова различни, тъй като мохамеданството също произлиза от Стария завет на Библията, само че те отхвърлят Божия син ! Това е все едно да се кланят на един цар, а да изгонят сина му от неговия дом, и да се настанят те в него ! Е, рано или късно ще отговарят за това пред самия цар !
77
5
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Това показва,че не си турчин ,мръсен и долен ***,както руснака казва вие сте ни туда ни сюда хахаха
76
9
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
И тези останали 3-4 млн Ердо каза че не може да ги приеме и че няма възможност за това и да се прекратят военните действия,уж се бяха разбрали,но Асад продължи да ги убива.Така да ти обесня,все едно Бойко да ви трепе и Турция да приеме 3-4 млн Българи,и Бойко да продължи да ви убива и вие още 3-4 млн.да се струпате в Свиленград,и там да ви трепят,Ердо да затвори границата и Бойко да продължава да ви избива.разбра ли?и какво очакваш ти от Турция?да гледа на границата си как умират българи ли?
75
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Още преди Освобождението, през 19-и век в София е имало земетресение, вследствие на което са паднали минаретата на всички джамии. Хората са изтълкували това като поличба. Някои са били възстановени, други - не.Но да не се забравя, че повечето от тези джамии са били по-рано християнски храмове, а под тях има руини на езически храмове отпреди покръстването. На Балканите е така.
74
18
 
18
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Виж сега да ти обесня поне на теб,защото Българина не иска да разбира или недоумява,капацитета му е толкова.Турцие не отиде в Сирия да граби земи,тя отиде защото беше застрашена националната сигорност.Асад е диктатор,от 10 год си трепе народа с помоща на Русия и половината Сирийци 3-4 млн.от страх избягаха в Турция и от 10 год Турция ги храни.Останалите сирийци 3-4 млн се натрупаха в последния град Идлиб,близо до турската граница.И там почнаха да ги трепят руски изтребители
73
8
 
17
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Вас кво ва бърка колко е пенсията и колко е заплатата?народа доволен ли е?доволен е,щом избира Ердоган
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KITAY e otdelil 760 miliarda dolara za otbranata ,kolkoto Amerika
71
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 51ами то в софия колко джамийи е имало сега има една а света софия е в много добро състояние даже българска църква има в истанбул желязната
70
5
 
22
 
! Отговори
търговец преди 3 години
До Анонименте са го запазили ако не си ходил не говори глупости съсипали са го кръстоносците през 1204 година мехмет 2 и патриаршията е оставил той е бил толерантен към всичките религийи
69
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Ми те са съсипали паметника на изкуството още когато са го превърнали в джамия. Повече от това няма как да се съсипе. Пък и е абсурдно да вземеш храм изповядващ една религия и да го превърнеш в такъв изповядващ друга религия. Обидно е и за двете религии. До вчера там се е изповядвало християнство и хората са вярвали в един бог,а от днес в същия храм се молят на друг бог.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KITAY I INDIYA sa pred voyna hiladi voynici se pridvijvat po osporvanata teritoriya mejdu tqh ima ubiti i raneni ot dvete strani
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бе да милиони работят за 300 евро 600 700 евро вземат на държавна работа
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бе да твойта работа умряла работа ще зяпаш през това лято как българина ще почива евтино в кушадасъ
65
9
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Нещо се бъркаш,мин.заплата е 400 евро,а и никой не работи за теа пари.всеки работи за 600-700 евро. И пенсията е 300 евро,най ниската пенсия е 200 евро в Турция