Балкански „Джордж Флойд“ – хърватски полицай задушава мъж с коляно

Майка се бори да докаже, че синът ѝ е убит от полицията
10 юни 2020 13:34, Елка Василева
46
Балкански „Джордж Флойд“ – хърватски полицай задушава мъж с коляно
Снимка: архив, БГНЕС

В САЩ от дни се провеждат масови протести след бруталната полицейска намеса, довела до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд /46 г./ и то, след като полицай притиска врата му с крак почти 9 минути, докато Флойд е с белезници и лежи на асфалта с лице надолу.

В хърватския град Сплит при подобна ситуация умира 44-годишният Йерко Бобан. Вече две години неговата майка Мария Любич - 67-годишна пенсионерка, се бори пред институциите, за да докаже, че единственият й син е убит при полицейска намеса, пише „Слободна Далмация“.

От разследването на прокуратурата става ясно, че на 2 юни 2018 г. двамата полицаи Яко Одърлин и Фабиян Ружич задържат Бобан за злоупотреба с наркотици. Докато го преследват, мъжът пада на земята. Прилагат му „ключ на лакътя“, за да му бъдат сложени белезници. Тъй като обаче той оказва съпротива, на помощ идват още двама полицаи Марин Чагал и Анте Юричич.

Първият с колене притиска долната част на гърба на Бобан, а другият го държи за краката. Когато Бобан започва да вика, че се задушава, полицаят Чагал не спира веднага да притиска гърба му, смятайки, че това не застрашава живота му. Бобан обаче умира бързо след това.

Още по темата

Сплитската полиция съобщи, че през онази нощ около 4,40 часа дежурни полицаи предприели преследване на автомобил, от който Бобан скочил в един момент. Мъжът побягнал към близка градинка, като междувременно изхвърлил торбичка и две пакетчета с хероин, които били открити после от полицаите.

След Бобан се впуснал един от полицаите, който бързо го настигнал. В онзи момент Бобан крещял и заплашвал полицая, държейки кървава спринцовка. Служителят на реда обаче го обезвредил, хващайки ръцете му и слагайки му белезници. След това, както твърдяха от полицията, Бобан бил сложен да легне на земята, за да не може да оказва съпротива и да избяга. Докато лежал на земята обаче, Бобан казвал, че не може да диша и не му стига въздух.

„Полицейските служители скоро забелязали, че мъжът диша тежко, веднага са му свалили белезниците, той бил сложен да легне настрани, за да му бъде оказана помощ и е извикана Спешна помощ. До идването на лекаря полицай се е опитал да окаже първа помощ. По време на медицинската интервенция на място мъжът е починал в 5,20 часа“, казаха официално от полицията в Сплит.

Заключението от извършената аутопсия на Бобан е било, че той е починал от смесено отравяне, тъй като бил консумирал кокаин, а бил и зависим от опиати.

Майката на Бобан поискала втора аутопсия. От нея станали ясни местата по гърба му, които са били притискани с коляно от полицая, докато задържаният не е починал. Заключението от втората аутопсия било, че причината за смъртта е притискане на гръдния кош в комбинация с отравяне с кокаин.

„Бобан е бил физически силен и може да се заключи, че става дума за продължително притискане на гръдния кош с коляно, което е продължило и след като той е казал, че се задушава. Нямаше да се стигне до задушаване, ако полицаят беше спрял да притиска Бобан, след като той се е оплакал“, се казва между другото в писмото, с което областната прокуратура връща делото на общинската прокуратура. Отбелязва се, че е необходимо да бъдат разпитани свидетели и майката на жертвата директно в прокуратурата, а не чрез полицията, тъй като заподозреният е полицай, пише „Слободна Далмация“.

„Поантата е, че полицията не бива да бъде и съдия, и екзекутор“, казва майката на Бобан, цитирана от хърватското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съда няма да ги оправдае а ще ги вкара в затвора
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватите губят по точки. Наркоман, нещастно минало, самотна майка - проверено. Ама дайте нещо по-така. Нещо по-блудкаво. Как е спасявал малки котенца и е работил като доброволец за червения кръст. Как е давал стипендия на 50 етиопски деца с протези. А тука какво? Някакъв наркоман бяга от полиция и те го претрепват. А можеше да му коленичат и да се извинят, нали? Да му купят още хероин и една пица. Да му викнат и платят таксито?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кръвнина от целият им родЕ те такъв закон нема ...
19
4
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Абе отстрани лесно съдиш, внимавай живота е колело
18
3
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
И в България има случаи, когато полицаи превишаавт правата си и арестантът умре ...Е, когато става въпрос за престъпник, не ми е много жал и не искам полицаите да бъдат съдени !!!Като знам, че съдът ще ги оправдае, по-скоро поздравявам тези полицаи, които са свършили работата на съдиите !!!
17
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемери. "единственият й син е убит при полицейска намеса" - починал е при оказана съпротива и арест. Можеха да го гръмнат в надрусаната глава на място и изобщо да не го гонят. Тия хора си мислят, че полицията е нещо като коледна украса и се сещат за нея един път в годината. На 44 години наркоман, който живее с майка си. Класика.
16
19
 
3
 
! Отговори
Ми... преди 3 години
...нормално!!!!!!!!!! В случая отдавна и четирите полицаи ефективно трябваше да са с по 50 години затвор, без обжалване и възможност за промяна на наказанието, кръвнина от целият им род в размер от по 100 милиона евра от всеки род и на четирите престъпни садисти полицаи, и четирите рода да нямат право да заемат държавни и общински постове. Така репресивните апарати по света веднага ще се реформират и ще започнат да служат правилно и по предназначение на обществото.
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава богу в Хърватска хората са консервативни християни с доста здрави морални устои, те отлично различават *** от норм хора.
14
4
 
25
 
! Отговори
звучи различно не? преди 3 години
Смъртта на афроамериканеца Флойд ....и Смъртта на наркодилъра и обирджията, лежал многократно в затвора за въоръжени грабежи Флойд...
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги бяха пуснали, какви са тези полицаи, ще ми задържат престъпници? Ало къде се намираш ти бе? Щом човека е наркоман и/или не си слага белезниците сам, ще му се молите да обещае, че вече ще е добър и ще го пускате - аман от полицейски произвол.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спросоидите искаха да има погроми и в европа за да плячкосват власт, но не им стана номера.Същите клипове ги имаше и за БГ полицията и за други страни в европа. Хората обаче не им се вързаха на глупостите за бунтове и плячкосване.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи това че Бобан и Флойд, са били престъпни наркоманизирани отпадъци, не е важно, важното е че полицайте видяли в чудо, как да ги усмирят, са ги убили след продължителна борба?
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял свят има полицаи злоупотребяващи със властта която имат.
9
2
 
10
 
! Отговори
aa преди 3 години
протестите в сащ свършиха.ама наще сооосоиди клапаа глупости на кубик
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тия глупости,че на хората им се повдига от тая помия!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицаят не може да е съдия и палач!Не е в правомощията му.
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ай стига с тия престъпници и наркомани вече, като бягат ще ги бият ... в щатите до онзи ден просто ги застрелваха и всичко беше ОК, сега се опитаха да обезвредят един от тях и цял свят се занимава с някакъв престъпник
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че всеки народ дава милиарди на година, за да издържа репресивен апарат от непрокопсаници!Защото постоянно го лъжат, че са му нужни!
4
5
 
23
 
! Отговори
Ин/Ян преди 3 години
Това не са жертви на расизъм, а на калпаво или липсващо полицейско обучение. Не може да ми рисуваш наркоман и престъпник с ангелски крила и ореол, да го погребваш в златен ковчег, а разни палячовци политици да падат на колене и да циврят за него. Да, полицаите, отговорни за смъртта трябва да бъдат наказани и да влязат в затвора, но да ми се изкарва *** и пульо жертва - много моля! Същото е и с тоя - заплашва полицаи със спринцовки, бяга, а после - кой ми *** в гащите. Ше ви *** *******....
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куките са престъпници, облечени с власт!