Балкански „Джордж Флойд“ – хърватски полицай задушава мъж с коляно

Майка се бори да докаже, че синът ѝ е убит от полицията
10 юни 2020 13:34, Елка Василева
46
Балкански „Джордж Флойд“ – хърватски полицай задушава мъж с коляно
Снимка: архив, БГНЕС

В САЩ от дни се провеждат масови протести след бруталната полицейска намеса, довела до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд /46 г./ и то, след като полицай притиска врата му с крак почти 9 минути, докато Флойд е с белезници и лежи на асфалта с лице надолу.

В хърватския град Сплит при подобна ситуация умира 44-годишният Йерко Бобан. Вече две години неговата майка Мария Любич - 67-годишна пенсионерка, се бори пред институциите, за да докаже, че единственият й син е убит при полицейска намеса, пише „Слободна Далмация“.

От разследването на прокуратурата става ясно, че на 2 юни 2018 г. двамата полицаи Яко Одърлин и Фабиян Ружич задържат Бобан за злоупотреба с наркотици. Докато го преследват, мъжът пада на земята. Прилагат му „ключ на лакътя“, за да му бъдат сложени белезници. Тъй като обаче той оказва съпротива, на помощ идват още двама полицаи Марин Чагал и Анте Юричич.

Първият с колене притиска долната част на гърба на Бобан, а другият го държи за краката. Когато Бобан започва да вика, че се задушава, полицаят Чагал не спира веднага да притиска гърба му, смятайки, че това не застрашава живота му. Бобан обаче умира бързо след това.

Още по темата

Сплитската полиция съобщи, че през онази нощ около 4,40 часа дежурни полицаи предприели преследване на автомобил, от който Бобан скочил в един момент. Мъжът побягнал към близка градинка, като междувременно изхвърлил торбичка и две пакетчета с хероин, които били открити после от полицаите.

След Бобан се впуснал един от полицаите, който бързо го настигнал. В онзи момент Бобан крещял и заплашвал полицая, държейки кървава спринцовка. Служителят на реда обаче го обезвредил, хващайки ръцете му и слагайки му белезници. След това, както твърдяха от полицията, Бобан бил сложен да легне на земята, за да не може да оказва съпротива и да избяга. Докато лежал на земята обаче, Бобан казвал, че не може да диша и не му стига въздух.

„Полицейските служители скоро забелязали, че мъжът диша тежко, веднага са му свалили белезниците, той бил сложен да легне настрани, за да му бъде оказана помощ и е извикана Спешна помощ. До идването на лекаря полицай се е опитал да окаже първа помощ. По време на медицинската интервенция на място мъжът е починал в 5,20 часа“, казаха официално от полицията в Сплит.

Заключението от извършената аутопсия на Бобан е било, че той е починал от смесено отравяне, тъй като бил консумирал кокаин, а бил и зависим от опиати.

Майката на Бобан поискала втора аутопсия. От нея станали ясни местата по гърба му, които са били притискани с коляно от полицая, докато задържаният не е починал. Заключението от втората аутопсия било, че причината за смъртта е притискане на гръдния кош в комбинация с отравяне с кокаин.

„Бобан е бил физически силен и може да се заключи, че става дума за продължително притискане на гръдния кош с коляно, което е продължило и след като той е казал, че се задушава. Нямаше да се стигне до задушаване, ако полицаят беше спрял да притиска Бобан, след като той се е оплакал“, се казва между другото в писмото, с което областната прокуратура връща делото на общинската прокуратура. Отбелязва се, че е необходимо да бъдат разпитани свидетели и майката на жертвата директно в прокуратурата, а не чрез полицията, тъй като заподозреният е полицай, пише „Слободна Далмация“.

„Поантата е, че полицията не бива да бъде и съдия, и екзекутор“, казва майката на Бобан, цитирана от хърватското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамзан Кадиров"А бе що така само наркомани се задушават?"Поне със флойд случая е следния: Идва полиция, той гълта дрогата която е в него за да не я намерят. Умира от свръхдоза.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да вика, че се задушава"Ако викаш значи не се задушаваш.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поантата си е чист плеоназъм, подобно на плетората.
39
2
 
14
 
! Отговори
Също като нашите преди 3 години
Като гледах полицаите в Хърватска, имах чувството; ч волейболен отбор е облечен в униформи - млади момчета, стройни и атлетични. Жените полицайки - също, че и много красиви. Няма шкембета, тю флеци, ланци, гримовеСвободно говорят английски, а по Адриатическото крайбрежие и италиански. Отзивчиви са като попиташ за нещо
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поантата е, че дрогата съспива сърцето и дробчетата и ако си достатъчно *** и/или дрогиран да окажеш съпротива при арестсе случват такива работи. И без това 44 години ми се виждат пределна възраст за наркоманче
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поантата е,..."Нещо ми се загуби превода;)Какво е казала майката?То "Г00глето" на прави точни преводи!!!И защо трябва да се занимаваме с *3,14*** (сам си написах рецензията)?
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно наркоманите лесно се задушават .
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бобан и глойд са явно ценни членове на обществото, доприенсли със знания, умения и благородство. Нека послушаме още малко за тях, да дадем пример на младите поколения.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има полицаи,които злоупотребяват с властта си,но другата крайност като на сорос ките борци срещу расизма в САЩ за разпускане на полицията и спиране на финансирането и е анархия,и много опасни идеи.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък тази тиква която е "премиер" уби Чакъра по време на ръководена от него полицейска акция, нищо че няма никаква тренировка и знания за това.
32
1
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
А бе що така само наркомани се задушават?
31
1
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 3 години
Но най-важното в България НЯМА Нeгpи
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че озлобяват в такива ситуации, няма какво да се спори...Така се неутрализира за оня свят...И Чората беше неутрализиран така.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е интересно, тоя е бял.Яко Одърпан е невинен!
28
10
 
2
 
! Отговори
ЕДИН преди 3 години
Защо никой не си спомня за абсолютно същия случай и в България. Нашичките ги освободиха, че и едва ли не станаха национални герои миличките, а не убийци на арестуван с поставени белезници.
27
1
 
14
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
За това ли искате да се хванете сега? Или пак "шокирате" с "новини", то какво ли друго ви остана де...
26
0
 
3
 
! Отговори
Че преди 3 години
Че супер кво?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както осъдиха българските и тия ще ги осъдят
24
0
 
23
 
! Отговори
КАК преди 3 години
престъпниците все стават жертва!!!
23
3
 
15
 
! Отговори
Може би преди 3 години
най-много вицове по света има за полицаите, от край време. И има защо, обаче никой не търси правозащитна организация, или антидискриминационно движение, когато му задигнат колата, оберат дома, или не дай боже - нападнат.Явно в полицията работата е гадна и често там попадат неправилните хора.Говоря глобално, при нас е още по-така ;)