?282 млн. приходи за Гърция от българи, пътували самостоятелно

Проучване: България е трета след румънските и сръбски туристи
22 юни 2020 12:52, Анисия Иванова
70
?282 млн. приходи за Гърция от българи, пътували самостоятелно
Снимка: БГНЕС

Румънските, сръбските и българските туристи, използвали личен транспорт, са донесли близо 1 млрд. евро приходи на Гърция през 2019 г., сочи проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

По отношение на този показател Румъния е най-големият източник на приходи за Гърция през изминалата година, като румънските граждани са генерирали 354 млн. евро за икономиката на южната ни съседка.

Сърбия е на второ място с генерирани 297 милиона евро, а България е на трето място - с 282 милиона евро.

Страната ни е следвана от Албания (200 милиона евро), Турция (171 милиона евро) и Северна Македония (114 милиона евро).

Около 9.6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки личен транспорт, през 2019 г., което представлява 30.6-процентен дял от общите посещения в страната.

Изследването, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria, показва приноса на туристите, които използват собствен транспорт, за икономиката на Гърция, който през 2019 г. възлиза на 9.6 милиона посещения, 38.2 милиона нощувки и 1.8 милиарда евро приходи. Това съответства на 30.6% от общите пристигания, 16.4% от нощувките и 10.1% от приходите през годината.

Гърция очаква отварянето на границите ѝ след облекчаването на мерките срещу коронавируса да насърчи силното търсене в сегмента през третото тримесечие. Основни фактори за това са лесният достъп и усещането за сигурност и независимост при посещенията с лични превозни средства.

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места. 

Скок в случаите на заразени с Covid-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса.

Все пак успешното управление на пандемията досега от страна на Гърция е високо оценено. Като за начало премиерът Кириакос Мицотакис успя да отвори повторно вътрешната икономика на страната преди други държави като Великобритания. Това ще намали удара върху брутния вътрешен продукт.  

Правителството въведе скъпи мерки за подпомагане на бизнеса и работниците, включително заеми за малки и средни предприятия, както и нова схема за неработещи лица. Страната се надява да намали тези мерки по-бързо, отколкото на други места, когато дейността се възобнови, за да облекчи тежестта върху публичните финанси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха. Изобщо не съм изненадан от Бай *** и този факт.*** е винаги срещу държавата си и затова е на този хал...
61
6
 
22
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Много сме добри да правим сметки на чужди пари!А никой не пише защо не ни се ходи на мутренското бетономорие.ББ дори ни се сърди, а и той си купикъща в Барцеломата, а не на Алепу...
60
4
 
21
 
! Отговори
ЩО ,БЕ...ХА,ХААА преди 3 години
То и сега , целия зеленчук по пазарите е гръцки!Да не искаш да се разоря с цените на "розавия ти домат"..??!Яж си го ти ....та да поумнееш и да почнеш да разбираш от "пазарна икономика"!
59
13
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
Ако не гласувате за ГЕРБ , гуйната в морето ше ги ядете с "братушките"...по братски!
58
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХотелиерТо заради такива като теб си взимам еврата и към Гърция. Щот 10лв пържени картофки, 5лв WiFi, 20 лв сафридче. Да ама алчноста ти поне да имаше покритие а то... като ти чета коментари си представям кво обслужване предоставяш.
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гласувате за герб ще си имате гуйна в морето...
56
38
 
10
 
! Отговори
Хотелиер преди 3 години
Хайде всички, които плюете българското бегом с щайгите домати и краставици в Гърция..Преди кризата хотела ми беше пълен с чужденци и всички благодарни и сега ми е пълен с румънци..Хващате се на платени статии и не само за туризма, за всичко сте намръщени, чакате все някой да ви оправи ...
55
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз тази година за втори път съм в село Неофит Рилски.. прекрасни къщи за гости в средновековен стил, страхотни биохрани и необичайно вежливо обслужване.. и всичко това до най-големия Исторически парк в света
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези милиони са една част от парите оставени от чуждите туристи в Гърция. Другата част оставена от хората пътували със самолет, влак или автобус, колко милиона е?
53
0
 
2
 
! Отговори
децата . не ядат преди 3 години
Бегом навън!
52
4
 
22
 
! Отговори
на всеки километър! преди 3 години
Бетонови глави и бетонови мутри! Те предадоха България! Останаха само за нас!
51
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качество и доверие се градят трудно. Дори армията да изхвърли от черноморието вон.ящите бандити грубите келнери, намръщените камериерки, джебчиите, самозабравилите се хотелиери, да изчисти л.а.йната от морето.. и. т. н. пак няма да върнат редовните клиенти (които са най- сигурен антикризисен елемент). Качество и доверието се градят трудно. И за съжаление Българските Мутри ги унищожиха
50
7
 
20
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Гербаджийо...защо не броиш 1.5млн пенсионери и още толкова под прага на бедност?Ходи целувай бойковия зад...к.
49
2
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А, за нашите мутри по Бетономорието колко?
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ходиш в Гърция на плаж питаш на входа. "А ре филе посо лефта ине афто ке афто",? А бе приятел колко пари е това и това? И ако не ти изнася му казваш - АДИОС, може и ЯСАС! Пляжове бол. Цените са по-ниски от миналата година, заради кризата с 1/2 евро. Та така. И тук правят шменти със старо ядене от предишния ден, затова гледайте! Но сега още няма навалица и не правят по-голяма заготовка, затова възползвайте се преди да дойдат другите европейци...
47
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези, които основната им теза в защита на българското черноморие е, че има страхотни места все още, ще кажа, че повечето от тези "места" са недостъпни за обикновения българин. Тези "места" на сезон поемат не повече от около 50 000-100 000 души, а за останалите, да кажем 500 000 - 1 000 000 остава БЕТОНОМОРИЕТО :)))...и за това Гърция, Черна гора и т.н., там поне си струва да плащаш...
46
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама как бе? Нали народа беше беден и нямал какво да яде? Нищо че се изсипва на почивка в чужбина на всеки празник
45
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
300 милиона евро загуба за МУТРИТЕ на Черноморието. Жалкото е че МУТРИТЕ превърнаха прекрасното ни черноморие в свърталище.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция има за всеки джоб.Е Халкидики го направиха вече като Сл.бряг и Приморско и то не само българи а и сърби,румънци,албанци и македонци.Има обаче запазени местенца не е скъпо,дори има и по-евтино от БГ.
43
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не показвайтетази статия на министърката и на мин председателя...че ще ги заболят коремите.