На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем

Влизането от България засега става само през ГКПП "Кулата"
133
На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times.

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната.

"Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители", заяви Пецас, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция:

Посетителите

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други.

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване.

Полетите

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли.

Сухопътните граници

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични.

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени.

Контрол на входните точки в Гърция

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната.

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти.

Пецас добави, че "Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси" въз основа на данните за развитието на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
14
 
! Отговори
Чичи преди 3 години
Аве пич омагьосан ти да не си някакъв ЛОРД и пишеш тука сега в Днес БГ от частния си плаж и хулиш всички. Сто процента си мишкар ,който е отворил няква евтина кръчма с най-скапаното обслужване на планетата и ти се иска само милионери да са ти клиенти ама НЕМА... НЕМАИ ДА ИМА ! Айде ;)
98
1
 
9
 
! Отговори
Кир Голичов преди 3 години
До Коментар номер 100Да фалираш дано!
97
1
 
11
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
До *** БедняциТи си срам за човешката еволюция!
96
26
 
3
 
! Отговори
Коментар номер 100 преди 3 години
Тъпия бачкатор бедняк, събирал 2 години жълти стотинки и смята, че ше го пуснат някъде на плаж.Плажувайте си по селата, на реката, на язовира... не се занимавайте да идвате по морето - никой не ви иска! Мисля, че и гърците вече се усещат... скоро и там ще сте нежелани.Проблема не е в нас. Проблема е ВЪВ ВАС, а по-конкретно, проблема ви е че сте бедни, мръсни и миришете на кир с ***.
95
27
 
7
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Ама как да не е евтино в Гърция, като отивате с 3 плика от кауфланд и буркан жълти стотинки.Такива миризливи скъсаняци, като ми дойдат в заведението ги изкарвам с ритници и им татуирам черен печат на челото. "За мен една чешмяна вода и препечена филия, че съм на диета"Да бе диета. Мозъчна диета. Няма 10 лева за едно кафе, на море ми тръгнал. У БЕ! БЕДНЯЦИ
94
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromЩом горещо защитаваш мутроморието, предположението ми е, че си някое дребно тарикат-хотелиерче. Така или иначе, не би могло да ме интересува по-малко с каква (полулегална) дейност си изкарваш хляба. Хората ходят на почивка в Гърция, защото имат основателна причина да го правят. Отвращение и разочарование от това, което се предлага като услуга по нашето море.Да, аз съм от българите и хората, наричай го както искаш. Нямам приятели, роднини или познати, които да ходятна бг бетона.
93
1
 
11
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Мра.зя бедните !!!Явно че си от номенклатърата които се самозабравиха но както е казала великата Ванга всеки един ще си плати за всичко
92
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво толкова сте заспорили. Разбира се, че туристическите услуги в Гърция са на по-добро ниво и така ще бъде винаги. И не става въпрос за манталитет или друго, а че просто съдбата ги е погалила по рамото. Държавата е по-южна и топла, морето е по - чисто (не е затворено), история, архпеология, хиляди острови, плажни ивици и т.н. Има и значение, че Холивуд бълва постоянно филми с древногръцка тематика. А човек има ли пари навсякъде ще си прекара добре.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важното е, че в Гърция няма да ви управлява диктатора Боко Тиквата и ще поживеете като свободни хора.
90
1
 
3
 
! Отговори
az преди 3 години
чоко, ти големия гражданин с какво допринасяш за градското излъчване? с градската си простотия или?
89
8
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До АзЯвно им се плаща за рекламата но има време ще се разбере накрая те гърците са си алчни и за пари са готови на всичко
88
10
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Стига толкова хвалебствия за тази Гърция. Откакто се напълни с *** и румънци не е за посещение. От година на година пътувам все по на юг , за да избягам от простотията по плажовете в Северна Гърция. На Север в Гърция е по-лошо от Китен и Приморско. Такива китни сел*яни са завладели плажовете а като сложите и румънските стоножки и веднага се отказвам.
87
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** БедняциДраги Остър Богаташо,всеки ще си почива както ще! Дава собствените си пари - дали ще маже филии на плажа, или ще се храни в заведение, това си е негова работа.Запомни го!!!В чужбина да се почива е ПО-СКЪПО! От 10 до 30%, зависи кой какво си е избрал.Разберете го най-сетне, че почивката означава промяна в начина на живот, повече природа. В градовете си имаме асфалт, бетон, презастроени комплекси. Същото ни предлагате и при вас. Не, мерсиПочивайте този сезон и помислете малко!
86
1
 
18
 
! Отговори
Пародия преди 3 години
Пуснете да видите live камерите от плажовете по родното море. Има по 50 човека на плаж основно персонал...
85
16
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
А стига вече с тази Гърция ,вече и мъртвите разбраха колко е по по най всеки ден статия за гърция .не разбирам плащат ли ви от гръцко за статия и за реклама . Но аз знам едно щом нещо се хвали и рекламира непрекъснато значи не е нещо читаво,това е като продукт от хом шопинк.
84
3
 
26
 
! Отговори
БГ Реалност... преди 3 години
То трябва да си мазохист за да лежиш на бетон, да ядеш гренясала цаца и да се къпеш в кафява вода.... И после защо всички са в Гърция и Турция :D
83
19
 
5
 
! Отговори
Мра.зя бедните !!! преди 3 години
......за обслужването, ако това да ти позволяват да си мажеш филиите на плажа с маргарин и салам е ''добро обслужване'', ходете там и не се връщайте, винаги съм мразил бед.няците, защото са много бедни, злобни и комплексирани хора........
82
20
 
6
 
! Отговори
Мра.зя бедните !!! преди 3 години
Най са ми смешните комплексарите, дето Гърция не са виждали на картичка и тръбят , че било ''евтино''....най-изпър.дялата им бира Алфа 3 минимум 3 евро и то в най-умрелите им курорти в северната част, на миконос, кос и санторини е 10 евро на ''хепи ауър'', у нас е между 2 и 3 лева, за рибата освен черноморската във всеки нормален ресторант има ципура и лаврак, а при тях това е единствения избор плюс умрелия гаврос, цените в гърция са от 5 до 7 пъти по-високи
81
11
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
Реват от обслужването в България все едно са японци и се кланят при всяка среща.Обожавам някой като си поръча цаца и наливна бира да очаква сервитьора да му лъсне и джапанките. Българите не се уважават. Сервитьора не е роб. Както и клиента не заслужава да му се плюе в супата. Взаимно е.
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** БедняциДойдоха ли вече чужденците? Пълните ли торби с евро?