На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем

Влизането от България засега става само през ГКПП "Кулата"
133
На море в Гърция - ето всичко, което трябва да знаем
Снимка: БГНЕС

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times.

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната.

"Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители", заяви Пецас, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция:

Посетителите

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други.

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване.

Полетите

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли.

Сухопътните граници

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични.

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени.

Контрол на входните точки в Гърция

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната.

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти.

Пецас добави, че "Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси" въз основа на данните за развитието на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
17
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
Почивката в Гръцко за моето сравнително голямо семейство (5 човека) - спане и ядене ми излиза към 5000лв, в Черна гора, Албания - 4000лв, а в България около 2500... Еми правете си сметката колко съм отвратен от нашите пишман хотелиери, ресторантьори и всяква *** по черноморието, щом предпочитам да си плащам двойно в чужбина... Тук не знаят как се прави туризъм, какво е качествена услуга и как да накарат някой да се почуства "на почивка". Тъжно, но факт!
78
18
 
4
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Много съм доволен, че тази година няма да има гнясави бг туристи на морето!Не сте желани на българското море, така или иначе (освен като персонал де)
77
1
 
21
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Премиера ни мутра, вчера каза че като идат в Гърция рЕзко започват да спазват правила българите...Ами нормално - там има държава, полицията работи, устроено е както се очаква да е устроена една европейска държава. Това не е мафиотското блато, в което ти и твоите авери от СИК и ВИС превърнахте тази красива територия... продадохте България, докато чекмеджетата ви се пълнят с ЕВРА, обменени от РУБЛИ... ПОЗОР! ТИ ЛИЧНО СИ ВИНОВЕН БАЦИНКА! ДА! ТИ ЛИЧНО! ТИ СИ ЛИЦЕТО НА ТОЯ БАНДИТСКИ ПРЕХОД! ФАКТ!
76
6
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Хо Хо и бутилка ром - високо ниво на изказ и прекрасен език и култура. Харесва ми да нямам нищо общо с "интелектуалци" като теб.
75
2
 
6
 
! Отговори
GHT преди 3 години
До KromНе ми се прави на интересен. Хората са наясно какво би се случило в България и аз се радвам, че не бяхме в БГ, за да ни унижат цялото семейство.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Край1. ти не ги различаваш.2. Коментирай гръцкия алкохол, а не българските ментета.3. Това за рибата няма да го коментирам, явно си ял само дълбоко замразени неща от Метро и не можеш да сравниш риба от Черно море (което е по-малко солено) и риба от Бяло/Мраморно и др., които са много по-солени.4. Коментирай ако обичаш гъркините, а не това у вас.5. Персоналът предимно не са българи а местни, а и така и не разбрах какво имаш против помаците?
73
8
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До GHT - готово пич! Отговарям ти - готов си за "Пулицър"! Трябва да опиташ да си изкарваш прехраната с писане на книги. Добър майстор на късия разказ си, без съмнение. Лично мнение! За разнообразие, потърси в Гугъл и съответното "място" където се "разви" събитието - по достоверно звучи като вкараш и нещо гръцко - примерно мястото, името на заведението, името на "смелия" сервитьор. Успех!
72
14
 
7
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Гнясавия бг турист е презиран от ВСЕКИ!Разбил касичката със жълтите стинки, обикаля и се прави на важен европеец, говори английски да не го разбЕрат, че е от село Кривино, оглежда се за далаверка, не харчи пари, общо взето обикаля и си cмърди...Бай *** в Гърция.... всички презират такива туристи като вас. Дори Алеко Константинов ви презира и ви се подиграва. Вие сте просто едни кaлтаци. Никой не ви желае като туристи (или може би само на село сте желани, ама ако прекопаете лука)
71
7
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
ходих вече на нашето черноморие за 3 дни /няма да казвам къде да не излезе реклама в хотел 5*/ за да преценя почивката къде да бъде след хилядите приказки БГ или Гърция.трябва да ви кажа, че морето ни е кристално чисто като сълза такова каквото и в Гърция , храна и обслужване страхотно, няма народ ,празно, спокойствие, тишина, няма опашки и висене по граница...всеки преценява
70
14
 
6
 
! Отговори
Стоян Стаматов преди 3 години
След последния престой в Гърция, повече няма да повторя. Качеството на услугата е едно и също, че и по-ниско на места. Цените са по-високи, отношението не е кой знае какво. Тука много се величае Гърция пък без покритие. Еди си кой бил при някой пишман хотелиер или баба хазяйка в Черноморец и седнал да сравнява България и Гърция.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайНикой не плюе България, а вас, некадърните български хотелиери и български ресторантьори. Плюем ви "туризЪма" и "обслужването" дето никакви ги няма.И да, можеш да обичаш калмари и по-добре да ги поръчваш в Гърция, отколкото на нашето ...морие.А това, че се хвалиш с "аз нося адидас" и "аз карам мерцедес" просто показва що за комплексиран провинциален кадър си.
68
5
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 53 - ти познаваш ли ме? Да? Не? Ако не, как определи от коя "черга" съм и с какво се занимавам? Ти ли си "българите" и "хората"? Не драги. Ти си клише което драска това което се "харесва" на масата. По голямо клише от това -да "обичаш" България мразейки държавата си няма. Това е основата на разпада и разсипията. Така че, хайде да не ме сочиш с пръст, ***. Нито си "морален" стожер, нито си глас народен.
67
1
 
3
 
! Отговори
GHT преди 3 години
До КрайНе ми плямпай глупостите си, ами ми отговори на казуса, който описах.
66
12
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 61.1. Българите не различават пипалата на калмарите от Метро и тези на октопода. Разликата е че калмара е фрашкан с холестерол и е евтин. 2. Спирта за Пломарито ти го варят е тук до Ихтиман.3. Рибата им е същата дето я има по пазара в България - ципурата и лаврака се храни с отпадъци от кланниците и се гледа в садки.4. за твойта жена не знам - мойта е стройна и фина.5. Персонала по Халкидики и особено в Тракия са си нашенци.
65
4
 
10
 
! Отговори
GHT преди 3 години
Какво се случи в Гърция:Персоналът видя тарикатлъците на тези "културисти" и моментално ги игнорира - нито ги погледнаха, нито ги поздравиха. Демонстративно ги подминаха и дойдоха направо при нас да ни извикат да седнем. Тарикатчетата "обидени" се фръцнаха и боботейки нещо си отидоха към джипките с БГ регистрации.Какво ли щеше да стане в джунглата България, където царува правото на по-силния?!
64
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Ми значи таз година на море ще се ходи трудно! Не за друго ми то в българия от 30г насам море няма! Не знам някои казват, че ЕС ни били отрязали морето, онава дето го имахме по бай Тошово време! *** не знам де! *** тая година ще се ходи трудно на море! След като съседите ни не искат да ни пускат на море! Значи траз година за българите море няма да има! Ко да праиш! Съдба! Или Covid-19!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** БедняциОбясни го това на хората, които си купуват еднодневни екскурзии до Гърция за плаж и пазаруване, да видим как ще ти се хилят.И най-накрая се уточнете - ние "бедняците" откъде пълним багажниците преди Гърция, че ставате смешни - то не беше Билла, Фантастико, Лидл. Щото виждам, че и ти като останалите хотелиери, добре знаете откъде се купуват продукти с изтичащ или просрочен срок на годност.А аз пълня багажника в Гърция преди да се прибера - храни, напитки и т.н. Капиш?
62
1
 
7
 
! Отговори
GHT преди 3 години
Кром и другите патриотчета, опишете ми разликите в развитието на следната ситуация в България и в Гърция, а аз ще ви кажа в следващ коментар реалното развитие в Гърция:Влизаме със семейството ми за вечеря в ресторант/кръчма/таверна, но се налага да почакаме няколко минути до вратата, докато освободят и почистят масата. Междувременно пристигат 2-3 джипки със затъмнени стъкла и наслизат от тях мускулести капацитети с къси подстрижки, които "не ни забелязват" и се нареждат пред нас да сядат.
61
4
 
27
 
! Отговори
И. Димов преди 3 години
От 10г. почивам основно в Гърция. Не е за вярване какви глупости се пишат тук от родни хотелиерчета и хазайчета. Положението в БГ ще става все по-зле основно защото е пълна анархия и мизерия. Мутрите съсипаха всичко, не остана природа, разчитат основно на пияниците от Германия, Англия и Русия. На българските туристи гледат като на долно качество хора... Туризъм НЕ СЕ ПРАВИ с измами и простотия!!!
60
13
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
Българите изживяват отиването до Гърция като проява на баровщина. "Ходя си на море в Гърция" го изговарят като - "нося само адидас" или "аз съм си фен на мерцедес". "чантичката ми е .."Дето вика Кошлуков - можеш да обичаш панирани калмари и без да плюеш по България.