Очакват ли се безкрайни мюсюлмански служби в "Света София"?

Защо Турция не трябва да отнема статута на музей на сградата?
3 юли 2020 16:52,
79

Турция отложи с 15 дни решението за превръщането на църквата "Света София" в джамия. То ще бъде взето на фона на много предупреждения, включително от американския държавен секретар Майк Помпео да се запази статутът ѝ на музей.
Още по темата

Историкът проф. Пламен Павлов е категоричен, че в никакъв случай не става въпрос за нещо, което е част от турската работа.

"Става дума за паметник на световното историческо наследство - за една забележителност, която е наричана "осмото чудо на света". Там ще започнат безкрайни мюсюлмански служби, не виждам как ще влизат туристите", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Павлов по-притеснителното е, че много голяма част от турското общество не вижда нищо нередно църквата да бъде превърната в джамия. По думите му Турция ще загуби приходи от това решение.

"Много странно е мълчанието на Русия. Не виждам и от българска страна ясно изразено отношение. Нашата църква заяви, че това е работа на Вселенския патриарх - не мисля, че е така. "Св. София" засяга целия свят, посещава се от милиони туристи. Става дума за световен културен паметник", настоя историкът.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев обяви в студиото на "България сутрин", че решението на държавния съвет няма задължителен характер на изпълнение.

"Президентът Ердоган може еднолично да реши и в двете посоки - дали да подпише този акт или не. Преди изборите той обеща, че ще превърне този паметник в действаща джамия", заяви Керемедчиев.

Той посочи, че Ердоган не се съобразява с никакъв външен натиск и е отворил сериозна линия на конфронтация със САЩ, започнал е икономическа война с Кипър и Гърция, скарал се е с Франция, тъй като доставя оръжия на Либия, и силно е опънал нервите на Русия с влизането си в Сирия.

"Ердоган опитва да играе като световен лидер. Лошото нещо в неговите амбиции е, че трябва да имаш много сериозна икономическа сила зад себе си, а турската икономика е в изключително тежка стагнация. Като типичен диктатор той опитва да разбира от всичко. Назначава свои роднини на ключови постове. Турците живеят по-лошо, безработицата расте и изборите в големите градове показват настроенията на прогресивните турци", обясни Керемедчиев.

Според него страната ни има право да се включи в дебата, а липсата на позиция е по-скоро слабост от наша дипломатическа гледна точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста провокация.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румен Дрона да вземе думата!
33
5
 
21
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Трябва и в Пловдив на джумаята джамията да се направи църква, преди да стане джамия е била църква!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До CopocoидИ каква причина да изтъкне?Даже и пред приятелите трябва да кажеш някаква причина, когато им искаш нещо?
31
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удобен повод, всички джамии в Европа да станат църкви.
30
10
 
18
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Нали Тиквата се хвалеше, че бил приятел на Ердоган.Нека да позвъни по телефона или да прати СМС на Ердо да не прави това.
29
0
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Истината е,че Света София отново ще стане джамия,колкото и да не ни се иска на нас.Ердоган го обеща това на турците последно месец Май 2019.Прави го с цел,за да има зрелище за народа и показно колко велика държава са,но за това трябва да плащат с икономическите проблеми които имат и с обезценяващата им се валута, защото имало много "тъмни сили" които били против Турция.Сега е началото на края на Ердоган!Тази цена ще плати той
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и в Троянския манастир се случих едни неща... Меките китки :))))
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кво беЧак пък да ревем.
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахо,някоии болни мозъци пак свързват природните бедствия със света софия,незнам колко туп трябва да си за да твърдиш че щяло да стане нищо...
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България колко е безработицата колко Гладни хора има Остави ги турците да си вършат работата *** мръсен
24
30
 
5
 
! Отговори
Кво бе преди 3 години
Кво ревете бе ... българите 5 века под османско иго...? Я помислете ? Каква кръв мислите, че носите ? А? Българска ли ? Хахахаха 5 века са унождали наред! Отдавна сте претопени, срамота да си отхвърляте корените. Плюете тутците, а това сте самоте вие! Ха !
23
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Е като ги мачкат американци , юдеите, английските колонизатори , фарансетата за петрол какви да са ???
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем то много бъглаир не виждат нищо лошщо с това, да запалят джамиите ... барабар с мютийти вътри!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До християнин 12Те и евреите ги превъзхождаха по бройка ... опа НЕ, ЧАКАЙ! Бяха 1/10 от това, което бяха всички арабийй покрай тях па ги наритаха за седмица....
20
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 12И какво? Истории отпреди 12000 години! ЕВАЛААААА БЕ БРАТ! И какво им постигна цивилизацита? Изобщо сегашните живеещи там, имат ли много общо с едновремешните, чисто от генетическа гледна точка? Дори не сме сигурни за това! А и да не казвам, колко провален експеримент е тая цивилизация ....
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До християнинКво ти пука, дори да останат само мюсюлмани на тоя свят не виждам какво ще спечелят. Така или иначе и в момента се ядат по между си, а тогава направо не ми се мисли какви войни ще водят.
18
3
 
8
 
! Отговори
християнин преди 3 години
Три мила,три.Ако не се бях съобразявал с егоизма на жена си и дивотийте на нейните родители,щяха да са поне пет.Съжалявам,че се съобразих с женския егоизъм.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Аре си гелй работата и не се се прави на голем, а?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм да закрият всички църкви в Турция, но при условие че тук закрият всички джамии. Единственото което имам против тях е молитвата която огласява цялото населено място по никое време и произвежда нехуманен шум. Цялата тая работа е много фалшива и дразнеща.