Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса

Ситуацията с COVID-19 в Белград е критична, заяви Вучич
Обновена: 8 юли 2020 08:43 | 8 юли 2020 06:12, Елка Василева
100
Сърбите на бунт срещу полицейския час заради короновируса
Снимка: БГНЕС

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, предаде ДПА.

Около 1000 души се събраха пред Народната скупщина, след като президентът Александър Вучич обяви вчера възстановяването на някои мерки срещу коронавируса.

Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Полицаите успяха да се прегрупират и ги прогониха от сградата малко по-късно.

Стотина демонстранти обаче продължиха да настъпват към парламента и това принуди служителите на реда да използват сълзотворен газ, а на няколко пъти - и да тръгнат срещу тях. Някои протестиращи строшиха бетонни кошчета за боклук и замеряха полицаите с парчета.

Още по темата

На моменти районът бе обгърнат от токсичен дим. Много хора си махнаха маската, напоена със сълзотворен газ, кашляйки и с раздразнени очи.

Десетки участници в протеста показваха на живо акцията в социалните мрежи. Много от демонстрантите не носеха маска.

Протестът започна малко след като сръбският президент направи обръщение по националната телевизия и представи ситуацията с коронавируса в страната и по-конкретно в столицата като драматична, отбелязва ДПА.

В Белград ще бъде въведен полицейски час за първи път от началото на май, съобщи Вучич. Той подчерта, че "всички болници в (сръбската столица) са почти пълни. Особено в Белград ситуацията е критична, числата (там) са много лоши."

Вчера бе съобщено за 13 починали от коронавируса в Сърбия през последните 24 часа - най-много за едно денонощие от началото на пандемията. Новите заразени са 299 при средно между 250 и 350 за изминалата седмица.

Общият брой на потвърдените инфектирани в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали.

Активните случаи в страната вчера бяха малко под 3000. 110 пациенти са в критично състояние.

От днес в Белград влиза в сила забрана за събиране на повече от петима души и на закрито, и на открито, а от петък - и полицейски час до понеделник.

Заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Сърбия повечето държави от региона, включително любимата на сърбите туристическа дестинация Гърция, забраниха влизането на сръбски граждани на своя територия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала
68
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината, която се крие у нас, е че хората по света протестират срещу безсмислените ограничения на правата им.Защото тези ограничения не водят до ограничаване на заразата никъде. Не само че са напълно безполезни, а и носят сигурни вреди.Вирусът така не се спира и няма да се спре. Наврете си го това накрая в кратуните и мирясайте. който се страхува - да си седи вкъщи пожизнено. Като преди това си намери кой да го храни.
67
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, всяко търпение си има граници, даже се чудя колко дълго продължава това без последствия!.....................При 80% дебiли, 10% гаdове и едва десетина процента читави, може да продължава до безкрай.И само Господ може да я оправи тая работа.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Нас ни очаква гладна Есен, сърбите си искат миналото изкуствено създадено величие, за съжаление на интелегентните сърби, това няма да се случи отново....Никой българин не изпитва неприязън към сърбите, проблема е че те изпитват такова чувство към нас.Иначе всички сме хора, защо трябва да се мразим и делим, мир да има!Но си прав, дори и да останат 2 милиона в тази наша ко чина, разгневиш ли удобствата на българина ще има свирепа ярост, без да се мисли много...
65
4
 
27
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Така е, всяко търпение си има граници, даже се чудя колко дълго продължава това без последствия!
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: Истината (номер 60)Добре де, разкажи какви протести е имало, защото нищо не знаем?Недей само да намекваш.Минавайки покрай Народното Събрание с кола сутрин последните дни, видях нещо като палатков лагер до паметника с коня.Тази сутрин го нямаше - беше разчистено и заградено с кашпи.Понеже минавам с кола, не успях да видя какво пише на плакатите и кой протестира.Затова питам сериозно, какви протести имаше вчера?
63
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на сърбите и ние трябва да сме готови на такива действия !
62
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свалят в Сърбия и щаба и правителството.Това е реешението на проблема им.
61
9
 
32
 
! Отговори
село майка преди 3 години
НАРОДА ИСКА ДА УМРЕ СВОБОДЕН!!!!НЕ ЗАТВОРЕН КАТО ЖИВОТНО!!!
60
5
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Българинът е търпелив -Но посегнеш ли му на почивката и на заплатата- става НЕВЕРОЯТНО СВИРЕП!!- Така че Герб и НОЩ ще имат големи проблеми с "КУКЛЕНОТО ШОУ " което разиграват от няколко месеца!!
59
7
 
16
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 62Те Русия така помагат, че после 100 години не можеш да се оправиш
58
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #64Никой няма да те затваря повече. След 2 месеца сам няма да искаш да си подаваш носа навън.
57
3
 
4
 
! Отговори
камера 09 преди 3 години
До браво58. Ти от кои си в България?От заспалите или от будните? Излизай....Да те видим...
56
5
 
3
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Трябва да се направи референдум по въпроса.
55
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се прави.Българите и ние трябва да се подготвим ако решат на есен да затворят държавата
54
9
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Така трябва да правим и ние. Не може да затварят хората като *** заради измисления вирус.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж Русия и Китай им помагаха да борят короната, Вучич целува китайското знаме,а короната ги гази,и не иска да си ходи от Сърбия?!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56За партизаните на Тито ли говориш?Факт е, че Западните покрайнини, включително Ниш са били под наш контрол, факт е че сърбите явно са били много "смели" партизани и сме нямали много големи проблеми, да не кажа никакви че ще засегна сръбския боен дух :)Пък и какво да се съпротивляват, това са си български земи с българско население, бяха естествено...
51
1
 
17
 
! Отговори
истината преди 3 години
браво, много е важно да ни информирате за бунта на сърбите, а за многохилядния протест вчера в центъра на София и в много други градове в цялата страна - нито дума!
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Българите не са били затваряни така по 3-4 дни без да излизат от вкъщи. Когато това стане тогава коментирай бг и сърбите. Никой няма да издържи такъв арест. Сърбите цяла пролет изкараха така уикендите и Великден,и сега този диктатор Вучич иска и лятото да ги затваря и тероризира.