Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
11
 
! Отговори
Връзката е, че преди 3 години
не сме в Шенген, защото решението е политическо, а не се касае за граници, сигурност и техника. Причината е Холандия и е само политическа, а нито Гърция, нито Италия, нито която и да е страна от Шенген е по-добра в контрола по границите от нас. Даже, като казах Гърция, няма държава в Европа, която да е толкова зле по отношение на достъпа на бежанци през територията й до съюза. Еврозоната е развития ЕС, останалите са Източна Европа и гетата. Дания няма нужда от еврото, за да бъде в топ 10,ние ДА!
98
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Ей, много разбирачиЯ обясни каква е връзката между еврозоната и шенген, че малко ми убягва...Отделно, каква е разликата дали те обират с централната монетарна политика на ецб, определена за незаконна от немския конституционен съд, в най-съществената си част и нашенските мутри?!Аман от безродни брюкселски пропагандатори, деца на безродните московски агитатори!
97
4
 
9
 
! Отговори
Цензурираха ми комен преди 3 години
тара, звездичките е Първа Инвестиционна Банка, *** на Цеко. Вече и *** ли стана вулгарна дума или от Банско си плащат за това?
96
11
 
16
 
! Отговори
Ей, много разбирачи преди 3 години
България и без друго е във валутен борд и, дали се казва евро или не, е вързана към него. Еврото ще ни даде защитата да сме регулирани от ЕЦБ, за да може точно мутрите да не направят още веднъж КТБ с ***! Освен това, еврозоната е още една стъпка и към Шенген. Излезте малко от селото си и вижте поне Европа като общност. Никой вече не може да оцелее локално, а оцеляват само съюзи с общи регулации и фондове за защита. Или да се връщаме в СССР, или да ни командват от Истанбул, а?
95
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 99Ами аз съм в Гърция и Германия 21 години вече, кой да питам бе, баси... А бе я излезте от тази кочииина на вожда дет ви лъжат всеки Божи ден и си отворете дзъркилите малко за света. И да искам не мога да си сменя кръвта - българска е и се гордея с нея и историята си, но хайде стига с тази грандоманщина. Навсякде другаде живеят по-добре от нас в пъти - колко още ще се лъжем. Гърците, испанците и италианците взеха кинти в пандемията, ти колко взе там бе, баси...
94
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** затова спи с евраци под възглавницата и си ги трупа в шкафчетата. Българина стана отдавна роб и *** на тази мафиотска и мутренска държава.Мутри вън !
93
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 96 Купил съм си апартамент в Атина и Щутгарт, зимата съм в Атина, лятото в Дойчланд. В кочииината няма да се върна с цени от друга галактика и мутри на всеки метър. Апаратамента в Пловдив съм го отдал под наем на символична сума на бедни и готини хора. Замислям се да го шиткам и да си купя още един в Атина до морето, но сърце не ми дава. В България никога повече няма да се върнааааа....
92
7
 
15
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Явно искаш да те морят за по 300 евро и да плащаш в евро в магазините.Що си мислиш, че ще цъфнем и вържем с еврото - *** питай гърци, испанци, италианци...Баси!
91
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 95Иска ти се ***, ама с това левче - руско име, плащаш като шейх по магазините в умрелия Тиквостан, и те морят като куче за 600 лева...
90
5
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Ти на почивка ри ходиш или да се радваш на цените в Лидъл
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 93Да не ви пиша какви са цените в Германия и колко е по-евтино от левчето в Българи, че ще ви падне шапката...
88
3
 
10
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
До Анонименако гърците излезат от еврото от това ще спечели Европа,която им дава кредити , но Гърция без евро ще фалира и трябва да продаде островите си за да оцелее като държава.Дреги вариант да върне беломорска тракия и частите от македония срещу заплащане.
87
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идете в Гърция на почивка, влезте в Лидъл и вижте какви са цените там. Пържоли 1 кг. - 3.50/4 евро, сирене 4 евро, кашкавал 7/8 евро, яйца - 0.16 цента, картофи - 0.50 цента, домати - 0.50 цента, Бял боб лидъл 1кг. - 1.76 евро, увира за час. Майонеза Хелмас 700 гр. - 2.40 евро буркан. Олио 5л. - 6 евро. Захар 1кг. 0.80 цента. Мляко прясно 1л - 0.90 цента. Кисело 1кг. цедено - 2.20 евро. Хляб - 0.50 цента. Пилешки дробчета 1кг - 1.60 евро. Нес кафе 200 гр -3.99 евро. Цени в Атина. Аде левче...
86
3
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Щом цените от лева -същите в евро и заплати и пенсии от лева -същите в евро. иначе умираме прави!
85
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
четох, четох и установих че хората хал хабер си нямат от евро и неговите последствия за народа и за държавата България. Може би се дължи на това че в БГ малко се припознават за българи, дойде ново опростачено поколение на което не му пука за държава и история, за род и Родина, просто искат евро, лукс, барове и ресторанти.Някой са се устроили на държавна работа и си кютат да са добре и не ги инетресува накъде вървим.
84
7
 
9
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 3 години
Това е друга легенда, за която ни се разказва.Силно корумпирана държава никога няма да получи еврото.Това е невярна новина за разпространение на фалшива надежда.Няма евро за корумпирани страни !!!
83
3
 
10
 
! Отговори
Пачка преди 3 години
Обявена е обществена поръчка за доставка на повече и по-големи шкафчета.
82
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гърция и да иска не може да излезе точно заради еврото, завинаги е заробена, скоро малкия бизнес ще бъде окончателно унищожен, всички ще работят за жълти стотинки на едрия собственик, туризъм, хотели всичко ще се държи от няколкото големи либерастки акули в сащ или техни послушни лакеи.ако не можеш да се учиш от другите ми направи нейните грешки и после ще те слушаме ти как ревеш. аре прав ти път, на кой му пука за ***.
81
3
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
До АнонименМного интересно къде виждате в една *** народ , а камо ли независимост?
80
11
 
5
 
! Отговори
www преди 3 години
На руските *** направо им се плаче. Курса рубла/евро е толкова волунтабилен, че за хляб няма да има. Ех, свърши живота!