Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе какво евро ви гони бе, важното е че си губим независимостта ,подчинени сме на други държави,на чужди интереси,налагат ни се "толерантности" и какви ли не из'гъзици. Няма измъкване. Силна Англия без евро, и едва се измъкна от лапите на ламята, а за малки като нас е невъзможно.това са смехории как сме щели да сме добре с евро,народа ще обеднэ и ще е в робско положение заради изродски закончета.
78
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте вие гърчолята където най-много ореваха това евро - ама що не излезнаха бе умници! Щото като им казаха къв бууй ще ядат и се кротнаха. Също гърчолята се ползват с най-много отстъпки, тъй като са външна граница на шенген. Опростиха им милиардите, а Ганьовица все още бърше гааазовете на гъркинята за 650 евра. Гръко има къщи, апартаменти, хотели по островите аква-марини, само мрънкат, че нямат, а банковите сметки все пълни. 20 години живея там и ги знам до кокалите колко са бедни горките...
77
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата си отива какво ли не прави напоследък да отклони вниманието от скандалните записи 19 пръсъди на Божков сега нападна и президента а сега пуска и лъжи за еврото кой ще ни вземе с 250 Евро минимална заплата в Евро зоната дори фалирала та Гърция минималната е 800 Евро
76
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОЗОНАТА - ПОСЛЕДНАТА ПРАНГА НА КРАКАТА НА БЪЛГАРИНА И НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ, КАТО СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА. КАЗАХ И ОТРЕКОХ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ. МАСОВО ОБЕДНЯВАНЕ И СВРЪХ ДЪЛГ КОЙТО НА ПРАКТИКА С ДОРИ ДАНЪК ВЪЗДУХ ДА СЕ ВЪВЕДЕ НЯМА ИЗПЛАЩАНЕ. ТОВА ЩЕ СТАНЕ СИГУРНО Е И АЗ СТОЯ ЗАД ДУМИТЕ СИ. НО ТИЯ ДЕТО ТВЪРДЯТ ОБРАТНОТО Т.Е. КАТО ВЛЕЗЕМ ЩЕ БЪДЕМ ПО - ДОБРЕ ИСКАМ ДА ГИ ЗАСНЕМЕМ С КАМЕРА И ПОСЛЕ, КАТО НЕ СЕ СБЪДНЕ ТОВА, А ТО Е СИГУРНО КАКТО СМЪРТТА Е СИГУРНА - ДА БЪДАТ ИЗГОРЕНИ НА КЛАДА ПРЕД НАРОДА
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един мислител написал - "пак ще си останем най-бедната държава". С тази психика на такива като тебе - задължително.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаещ, знаещ ли какви са топонимите (имена на местности и селища) е днешна Източна Германия? Завършват на -ов и -иц! Това са изконно славянски територии - лужици или сорби и различни самоназвания. Въздържайте се от доказателства от учебници на най-големите крадци и убийци!!!! Англи и американци са ги заливали с фосфорни бомби, за да изгорят, доколкото Бисмарк след това Хитлер не са моли да ги изтребят
73
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер това е чудесна новина, дано приемем еврото възможно най-скоро.
72
5
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Я дай китайски инвистиции в България ? И колко хора тук хранят китайските ти инвистиции ? Дай пример ,факт...Ще ти дам и аз после за западните !
71
5
 
6
 
! Отговори
Fool преди 3 години
Напират яко за еврото. Не е лошо да ни приемат, но да не забравяме милиардите които гарантират валутния борд. Освобождаването им ще е епогея на краденето. Дано после се нагрухтят 240-те максимално и да вземе да върви държавата напред!
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в европа са разпределени порциите - за германия и франция са икономиките - заводи фабрики инвестиции, селско стопанство само едри собственици, малките -аут, разпределено е кой какво ще произвежда, за БГ да снабдява с работна ръка франция и германия,заводи и инвестиции само за турските райони, само внасяме и нищо не ни се разрешава да произвеждаме. Ей това ви е европа, ставаме губерния на германия, сменихме турция с русия сега с германия и наливаме милиарди вноски, нека ни е,че сме умници.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви западни инвестиции хвалите??????Че в Германия на най-високо ниво се приеха закони за защита от китайските инвестиции!!!! Превзеха ги отвътре - стотици предприятия, барабар с технологиите и лицензите им!!
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ганьоу е толкова *** и неук, че не знае колко много години е вързан за еврото с тоя валутен борд и как цените в левчета се преравняват с еврото. *** *** Ганьоу... Слушат те членове на евро зоната дет реват как са им преравнявали стоките, ама не казват, че никога не са били във валутен борд вързани за него, както сме били ние. Ако влезе еврото нищо няма да скочи, а тогава вече ще потечат големите милиарди, а с тези крадлювци - жална ни майка на всички...
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме ги гърците с 270 милярда дълг.. Опростиха им го, но на нас едва ли. За милиони няма закони, за кокошка няма прошка... Филиите с мас и попарата без мляко ни чакат...
66
5
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Понеже много се говори за робството, че черните и цветнилките са такива, някой знае ли откъде произлиза думата, която се ползва на английски " slave"? А, досетихте се вече нали? Идва от "славянин". Робите в миналото основно са били украинци, руси, мужици с една дума. Но, въпросните "slave" сега не протестират, нали? А защо ... ?
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ора не така бе ние имаме дечица искаме евро не рубли
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чухте маргинали-путинисти. Приемаме еврото, рублата и новия световен ред засега ще ги оставим настрана.
63
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе разбирачи,за къде сте без Европа бе?!Какво ще правите без западните инвистиции тук?Нали България е жива точно заради тях! Какви собствени производства,търговия и селско стопанство бълнувате в момент на глобален световен монопол?!Вие нормални ли сте?Напълнете ги тея кр***туни с мозък,не с ракия!Я виж те цените на " българското" и другите стоки в Лидъл.Кой българин ще издържи на конкуренцията?!Ще работите за без пари на такива като Ковашки,Баневи,Арабаджиеви,Златеви,Диневи,Божкови и т.н.
62
7
 
7
 
! Отговори
Дам преди 3 години
До АнонименНие отдавна сме поробени. Не съм икономист или финансист ама както и да го погледнеш ние сме една от малкото държави в света без собствена банкова политика. От тази гледна точка е все тая дали ще сме с евро или не.
61
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбрахте ли защо тези арести бяха в деня на срещата на икономическите министри,"активно мероприятие" режисирано от мутрата Бою за да отклони вниманието от влизането ни в еврозоната и дефакто необратимото унищожаване на БГ, сложиха ни примката на шията. Не случайно борисов каза че ще направи така че който и да дойде след него да не може да измъкне БГ от примката.След герб и потоп. Странно е че българите не разбират в какво ги въвличат с еврото, нещата са толкова ясни и прозрачни и нормален човек не би се оставил доброволно да го вкарат в капана.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, разбира се, че стандартът на Франция, Бегия, Нидерландия.... нв в даден даром!!!Даден е с цената на мноооооооого кръв,мноооооого зверства.Има снимки как в 30-те години на ХХ век из Европа са показвали в КЛЕТКА като маймуни жители на Африка . И досега си има пазар на роби за износ в белите страни в бази в Северна Африка.