Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е има новина която днес главния *** да ни развява пред очите и да си трае за снощи, и той като учителя си ще гледа да се сниши!
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затвор за предателите от гроб!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 59Ако разбираше поне малко от икономика, щеше да знаеш, че ние сме вързани с еврото много отдавна, дори някои настоящи членове не са били, когато сме се гаджосали за ерото. Гърция защо не излезе от еврозоната, защото ги нааасраха, че ще ги набутат във валутния борд и ще ги удари хипер инфлация с новата национална валута която щяха да връщат, защото не можеха дори да си върнат драхмата като такава. Тези които са преравнявали след влизане в евро зоната, не са били никога във валутен борд!
56
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде сме хукнали при богатите? То средната заплата в България е доста по-ниска от средната заплата в Русия.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Финансова Европа е толкова независима и могъща, че не може да изисква от големите американски интернет фирми естествените за други бизнес субекти данъци.При последните избори за европарламент една от основните тези на социалдемократите беше да накараме богатите да си плащат дължимите данъци.Не се получава засега. Франция прави опити, но е ужасно трудно, когато в началото си допуснал пълна доминация на някой си. Важи и за офшорните зони, всъщност английски морски територии.За нас обаче рестрикции
54
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пр()ст трябва да е човек,за да си мисли,че еврото е нещо лошо!? Еврозоната преди всичко е финансова сигурност и икономически обмен-първото и най-важно условие за инвистиции! Повече инвистиции-повече конкуренция на труда,а от там релевантно вдигане на стандарта.Да,никога няма да бъдем Германия или Франция( не си мислете,че техният стандарт им е даден даром) ,но с еврозоната никога няма да бъдем Армения,Грузия,Таджикистан,Албания ! Искате пари,но знаете ли,че валутния борд НЕ позволява???
53
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПРАВ СИ ПРИЯТЕЛЮ ЗА ЕВРОТО И БЛАГОДЕНСТВИЕТО- АМА НА КВИ ГИ СВЪРШИХА ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ 1995Г /1997Г И ТЕХНИЯТ ФИН МИН ГУРУТО РУМЕН ГЕЧЕВ- ФАЛИРАХА 16 БАНКИ, МИН ЗАПЛАТА 1.8ДЛ, 1 ДЛ- 2965ЛВ- ИНФЛАЦИЯ НА 1000% ТА ЕСЕНТА НАЛОЖИХА ВАЛУТЕН БОРД И НИ ЗАВЪРЗАХА ЗА ГАДНАТА ГЕРМАНСКА МАРКА, А ПОСЛЕ ЗА ТАЯ ДУШЕГУБНА ВАЛУТА ЕВРОТО И СЕГА В БНБ ПРЕСТОЯВАТ 23 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ДА ГАРАНТИРАТ ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО И ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БОРДА- ТА ПРАВ СИ ЕВРОТО НЕ НОСИ ЩАСТИЕ- ВИЖ РУБЛАТА 1 ЛВ- 40.99РУБЛИ.
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната историческа грешка, заедно с НАТО, ДПС, ДОСТ, Америка срещу България....
51
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде къде се е въвело цените са се вдигали, а хората намалявали. Англичаните дори и без еврото се усетиха. Италианците и те взеха да се усещат, излязат ли Орбан ще е следващият. Така е като фискалнат политика се обвързва с религии гейове мигранти и какво ли не. Пълна проституция е това.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй с валутния борд и фиксирането ни от марката към еврото и аз вече забравих колко десетилетия го знаят и малките деца. По тази причина сме най-бедните оръфляциии в ЕС с най-високите цени на всичко. Ако влезем в чакалнята, аз лично ще поискам с писмо от президента - дронът му, за да снимам спящата красавица Бойка и новата партида европачки в чекмеджетата. Хърватска ще влезат, а ние ще си висим като сооополи отвън още дълги години с тоз тиквомаймун, вождът от мутренското село - Банкя.
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
55- НЕКА ДА ПОЗНАЯ КОИ СА ТВОИТЕ ЛЮБИМИ ДРУГАРИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗДУМКИ- ДЮДИКОФФ, САШУ АПАШУ, АРМЯН БИБИКЯН, РУМ ГЕЧ, Я ПИТАЙ КРАДЕЦ МУСТАКОФФ И ДРУГАРЯ ЧЕРЕП , ЧЕРВЕНА КОБИЛА, БЕНЧУ- АБЕ БЕНЧУ ЩО НЕ КАРА ЛАДА- НАЛИ КРЕМЛЬОВСКО СДЕЛАНО, А РОЛС, ТА С КАКВА ВАЛУТА БУРАВЯТ - В РУБЛИЧКИ- ДА БЕ...НАЧИ НИ МЪ СЛУШЪЙ КВИ ГИ ГОВОРЯ, ГЛЕЙ *** КВИ ГИ ВЪРША....
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой ви разправя че еврото се приема за да сте добре,колко безмозъчен да е човек да слуша тия идиотщини.Еврото няма нищо общо с "багоденствието на народа",и защо всичко преценяте според заплатата. А всички закончета които ще ви наложат без да ви питат, от 4г всички деца задължително на градина да ги облъчват с "ценности" и ще чакате да имат нормални семейства, деца, внуци ама друг път, колко ще са по затвори за "вербално насилие",колко деца ще са отнети и дадени на гейски двойки.И да се събудите файда няма.
47
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая нещо адекватно и от ГЕРБ. Първата им смислена стъпка!
46
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Утре тези от протеста половината ще са с корона :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))В събота или неделя официално влизаме в ЕРМ 2 - чакалнята на еврозоната, а също така банковия съюз. Това гарантира, че повече няма може Р.Гечев да фалира 16 банки :))))))))))))))))))))) Също така бяха арестувани 3 руски агенти в президентството. За това е целия комунистически рев - кеф.В Сърбия същата работа - Вучич ще ходи в САЩ да признава Косово до края на месеца.
45
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Много общо има между Русия и влизането на България в еврозоната и не се прави на откaчен. Много добре знаеш че влезем ли в еврозоната край сруските проекти по обиране на България. Колкото руснака сега може да краде от Гърция, толкова ще може да краде и от България.
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа няма нито една международно призната финансова институция, от която да зависи кредитният рейтинг на която и да е страна. Това, че някоя си страна имала висока цифрова стойност на БВП на глава от населението, изразено в долари, не я прави богата или поне сносна за живеене за повечето и жители. Ето днес публикувате цената на рокля на Мелания (2000-3000$), толкова струва и работната и риза. В САЩ има милиони хора на средна възраст, които живеят само от помощи, също милиони работещи бездомн
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говори биг брадър. Имате 3 години да напуснете къщата...после ще е късно, къщата ще бъде разрушена.
42
7
 
8
 
! Отговори
Афера преди 3 години
ГЕРП са стресна и организира контрапротест.Осигурил е превози с рейсове пред МЕТРО Бургас в 13 ч и от 17 ч ще стрелят срещу президентството.
41
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврозоната и Шенген, това е бъдещето за България. Всичко друго е воня на руски паpтенки.
40
9
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Искаме референдум за еврото и еврозоната.Защо мълчим?