Изборите минаха: Каква съдба очаква Северна Македония?

Страната остава една от най-бедните страни в Европа
19 юли 2020 19:07, Красимир Ангелов
45
Изборите минаха: Каква съдба очаква Северна Македония?
Снимка: БГНЕС

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа и е изправена пред редица проблеми. Зоран Заев вероятно ще може да продължи своя прозападен курс, но няма да му е никак лесно, пише в свой коментар за DW Борис Георгиевски.

Още в предизборната кампания в Северна Македония се очертаха двата най-важни въпроса, свързани с бъдещето на страната: дали новото правителство ще продължи прозападния курс на досегашния социалдемократически кабинет начело със Зоран Заев и дали новата изпълнителна власт ще бъде достатъчно стабилна и непоколебима в провеждането на спешно необходимите вътрешни реформи.

Още по темата
Кого избраха македонците?

Изборите бяха спечелени от социалдемократите (СДСМ), макар и само с минимална преднина от 12 хиляди гласа. Партията на Заев ще има 46 места в 120-членния парламент, докато опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще бъде представена от 44 депутати. Така решаваща роля ще играе най-голямата партия на албанското малцинство в страната - Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), която ще разполага с 15 места в парламента.

Нека да си припомним, че през 2016 година ДСИ изостави дотогавашния си коалиционен партньор ВМРО-ДПМНЕ, което пък доведе на власт СДСМ. Така приключи близо десетгодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ, което ще се запомни с репресии и корупция, наложени най-вече от силния човек в Скопие Никола Груевски, който в момента се укрива в чужбина.

Ако ДСИ и този път се съюзи със социалдемократите, това би гарантирало проевропейския курс на Скопие. Тъкмо под управлението на тези две партии страната се споразумя с Гърция за името Северна Македония и пое курс на помирение със съседите, включително и с България, надявайки се на бързо приемане в ЕС.

Трудна задача

ВМРО-ДПМНЕ упорито се противопоставяше срещу новото име на страната, а това почти изключва сътрудничество с която и да от партиите на албанското малцинство. Тоест, на пръв поглед сформирането на коалиционно правителство между СДСМ и ДСИ изглежда лесна работа. Но не е.

Защото последните 12 месеца от съвместното им управление преминаха под знака на раздора. Дори по време на предизборната кампания социалдемократите нападаха ДСИ с обвинения за корупция и шуробаджанащина. А Заев обеща на избирателите, че ще изпрати тази албанска партия в опозиция, след като тя участва в различни правителства почти непрекъснато от 2002 година насам. На тези атаки ДСИ отговори с ултиматум: партията щяла да участва в управляваща коалиция, само ако нейният лидер получел премиерския пост.

Най-вероятно ЕС и САЩ наставнически ще се притекат на помощ и в крайна сметка между СДСМ и ДСИ ще бъде постигнат компромис, но жизнеспособността на подобна коалиция ще си остане твърде проблематична.
Не на последно място и поради факта, че в парламента тя би разполагала с крехкото мнозинство от 1 глас.

Проблемите на Северна Македония

Северна Македония е една от най-бедните държави в Европа. Поради окаяното състояние на своето здравеопазване страната пострада тежко от коронавируса. Според мнозина анализатори, македонската икономика ще отбележи силен спад, а това ще дестабилизира страната още повече. Очакваният старт на преговорите за членство в ЕС ще създаде допълнителен стрес, който може да се отрази отрицателно върху основните приоритети: съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, преструктурирането на тайните служби и на публичната администрация.

Към това трябва да се добавят и редица регионални фактори. Например - дали ще има решение на конфликта между Сърбия и Косово. И още: масовите демонстрации в съседните държави България и Сърбия. В този смисъл едно слабо правителство в Скопие едва ли е най-желателното решение за целия нестабилен регион.

В обобщение: в една държава, където предсрочните избори са по-скоро правило, отколкото изключение, едва ли ще мине много време преди политическите лидери отново да посегнат към този инструмент.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От премиер албанец до цяло албанско правителство,ако не сега в недалечно бъдеще. Точката е луд,не обръщайте внимание.
35
25
 
11
 
! Отговори
Точка преди 1 година
В Македония горивата са евтини,храната е качествена,пътищата са по-добри от нашите,хората са единни.Така че нашата *** не може да се мери с Македония.
34
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Македония я очаква следната съдба: западната й част неминуемо ще отиде към Албания, а източната част може да избира - към България или към Сърбия. И колкото по-скоро стане това, толкова по-добре за самите северни македонци, за да не премине и източната част към Албания.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БайЩе се оправят те сами, по точно албанците ще ги оправят.
32
7
 
20
 
! Отговори
До севермакедонец преди 1 година
Ич не сте ни запотрябвали. Тъкмо се отървахме от вас.
31
16
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Този продаде името на държавата си,под натиска на кой ли не! Работи против интересите на малката си държава! Предател!
30
13
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ами доказателство какво значи изборна тълпа! Ето и в БГ! Избирах нашата групировка ГЕРБ с години.После той сам се избира вече! Но хората озряха и искат да си ходи за винаги! Оставка Мутро от бившата СИК!
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 и за какво са ти 1милион албанци в рамките на България бре?
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам и не ме интересува тази предимно мюсюлманска страна.
27
6
 
23
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 1 година
Заедно ке бидеме во майка България
26
8
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Ние сте не повече от 5 млн.човеци!Бяхме 7 млн. преди 15 години.
25
36
 
9
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Македония е на светлинни години пред българия.
24
4
 
7
 
! Отговори
Слава Україні преди 1 година
До СаксофоновКато Крим и Донбас ли?
23
9
 
10
 
! Отговори
Саксофонов преди 1 година
Съдбата им е анексиране.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18Като се присъединят към ЕС, значи се присъединяват и към нас.А как е в Северна азия, междувременно?
21
8
 
19
 
! Отговори
Не ни трябват преди 1 година
Ще ни развалят езика.
20
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като бием шута на Тулупа утре, и тоя клоун Зайо Байо си заминава.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека им пожелаем да станат още по-"северни" !
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи добре да се присъединят към нас
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеме, можеме!!!