Ердоган за "Света София": Ветровете на свободата да веят в куполите ти

Минаха последните приготовления за утрешното мюсюлманско богослужение
23 юли 2020 23:40, Красимир Ангелов
99

Нови критики полетяха днес към Турция заради църквата "Света София". Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи премахването на статута ѝ на музей като религиозен шовинизъм.

На този фон - днес бяха направени последни приготовления за утрешното мюсюлманско богослужение в храма.

С проверка на акустиката. Така започна последния ден на "Света София" като музей. Освен с широко медийно отразяване на приготовленията за първия петъчен намаз в храма от 86 години, повторното превръщане на паметника на културата в действаща джамия се рекламира и чрез многоезичен музикален клип, съобщава Bulgaria ON AIR.

В профила си в Twitter президентът Ердоган публикува песента и написа: "Нека ветровете на свободата да веят в куполите ти. От незапомнени времена ти си наша и ние сме твои".

И въпреки че позицията на Турция по отношение на статута на храма изглежда непреклонна, критики продължават да валят от всички страни. Темата беше коментирана по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент.

В реч пред евродепутатите председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи преобразяването на "Света София" като религиозен шовинизъм и порица действията на Анкара в Средиземно море.

"Дойде време за действия и за обмислянето да бъдат наложени санкции на Турция", заяви Вебер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
da
55
7
 
2
 
! Отговори
север турски вилает! преди 3 години
Нима не сме още турски вилает след като скъсахме с московците? Обраха ни!
54
10
 
5
 
! Отговори
Народе!!! преди 3 години
До крачка напред5 века да живееш с някого, да те храни и брани за да го отричаш! - Левски ще реши!
53
15
 
7
 
! Отговори
крачка напред преди 3 години
Да си върнем султана и майка Турция! Помнете и не забравяйте с кого сме живяли 5 века
52
2
 
8
 
! Отговори
сега е момента преди 3 години
Православно Русия да се намеси на помощ на православието а не да си трае!
51
2
 
11
 
! Отговори
възмездието преди 3 години
До СКССега всички джамии в България да се превърнат в православни църкви!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете тия неопитни хора млади областна на 40 години се видяла в чудо от такива е жалки сте не те са мутрите че работят а вие срам
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен имаше двама умни президенти Желю Желев и Първанов донякъде и плавенелиев съжалявам *** от тоя е срам за родината никога нее имало по слаб президент
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже едни викат мутри на обикновенни хора искам да попитам ония предните кои ги създаде отговор БСП но понеже е лесно Радев да наричаш хората мутри ще ви докажем че мутрите сте вие по ваше време хората избягаха по ваше време хората крият до ден днешен един луд защото им е удобен за много анеща а брат му работи в районна прокуратура София по ваше време създадоха ония от подприкритие не сме ги забравили в деиствителен план в Радев кои е мутрата теб питам
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Да. Сега до патриарха ли стигнахте? Да се намеси в политиката за ваш кеф? Боже, какви ***...
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТреОще един руснак. Или си същия? А бе, гледай си матушката, какво сте се втренчил в Борис?
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Ей, личи си от птичи поглед, че руския ти е роден език... Къде си пъхаш човката? Занимавай си се с Русия, нямам нужда точно руски *** да ни поучават.
44
1
 
0
 
! Отговори
Тре преди 3 години
До АнонименБорис първи не кара никого на сила да се покръства. Като монарх е преценил да бъдем християнска държава. Когато изземват властта от неговите намерения той излиза от манастира и премахва сина си от трона. Било е в негово право да реши коя вяра да е националната. Хората обаче са решили сами дали да бъдат християни или не.
43
0
 
6
 
! Отговори
От незапомнени? преди 3 години
От 1453 г.Ако имат акъл, няма да обиждат Бога. Ако нямат, да се сърдят на себе си.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки един турчин ще се прероди след смъртта си. В куче.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неофите, незабравяй! Св. Йоан говори за "страхливи и неверни", тоест за Христос страхливеца е псевдо християнин, който си мълчи от страх да не би да му отнемат власт, пари, живот и т.н.Иисус не мълчеше на мутрите, убийците, прелюбудейците, крадците. Директно им казваше да спрат да грешат. Нима Пеевски, Борисов и Гешев всеки месец ти се изповядваха? Познаваш ги? Честни хора са, така ли?Христос казва:"Вас не ви познавам..." и ги праща в ада, а Св.Йоан причеслява страхливците към убийците.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в История на България вероятно умишлено не пише че Българската Държава е подложена да приеме Християнството при Борис 1 по тва време убивали тези които отказват да станат Християни в днешно време най близък до такова подобно деяние у нас е Възродителен ПроцесДали Възродителен Процес не е копие на Насилственото приемане на Християнството у нас преди 11-12 века?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христос излизаше и без страх учеше хората. Кога патриарха ще излезе на улицата с хората? Нима БПЦ е сигурна, че всички хора са платени? Нима патриарха е с ГРОБАДЖИИ? И срещу президентството? Щом си патриарх, трябва да дадеш пример!!! Така правеше Христос.Нека свети патриарх Неофит да каже на стачкуващите, че мълчи и не ги подкрепя, защото Пеевски е честен бизнесмен, Бойко компетентен политик, който 1лв не е откраднал, а Гешев не е служител на Доган.Нима Христос мълчиш пред фарисеите?
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не ми стана ясно какво отношение има България тука като се знае че Българския Народ е насила похристиянизиран или славянизиран през 866 г. от Византия и Хан Кубрат довежда Българите по тези земи от едно земите на днешна Украйна та Българския Народ тогава още Племе не се различава от сегашните Бежанци защото е имало булвално МиграцияЩо се отнася до Византия то реално Османска Империя е наследник на Византия та всяка Империя идваща на власт определя Правилата и Законите
37
3
 
6
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Великият пророк Моамед - има и такъв, по данни на Алаха и Самия Султан Ердоган, е казал: "В края на временята Стамбул ще се върне в християнски ръце, от лют враг от север!" Напълно по руски е, след Южен поток и дружба с турския народ, да предприемат миротворческа операция от Диар Бекир до Сирия. За целта трябва само НАТО да не реагира, - Султана го уреди.