Коронавирусът се върна в Черна гора с лятото и туристите

Здравната система там се справя със ситуацията
23 юли 2020 10:00, Елка Василева
6

В края на май Черна гора след повече от 3 седмици без нови случаи се обяви за една от първите страни, свободни от коронавирус. В края на юли обаче ситуацията е различна. Думата, която я обобщава, е завръщане - първо на туристите, след това на новозаразените, а сега и на епидемичните мерки.

Как и защо балканската страна допусна повторно разрастване на инфекциозното заболяване?

"За първите три месеца на епидемията в Черна гора имаше само 354 случая, от 15 юни към момента те вече са 1920. Има обяснение - това е заради отварянето на границите и летния сезон, който предполага повече събирания и чествания", каза за "България сутрин" посланикът на България в Подгорица - Меглена Плугчиева.

Вече в страната е задължително носенето на маски не само на закрити, но и на открити места. Заведенията по крайбрежието вече работят само до 00:00 часа.

Още по темата

"Прави се необходимото, за да бъде ситуацията под контрол. Проблемът е, че в Черна гора има само една лаборатория за PCR тестове, следователно тестове за туристи не се правят. За тях това е проблем, тъй като връщайки се в съответната страна, им се изисква отрицателен PCR тест. В Черна гора няма блокирани българи", коментира Плугчиева.

Тя посочи, че възможност за тест има в Дубровник или за 48-часов тест в Ниш, който може да се направи при прибиране към България.

"Здравната система на Черна гора, която е крехка, все още се справя със ситуацията. Икономическата и социалната криза започват да се чувстват все повече. Към 10 юли туристите, дошли в Черна гора, са с 92% по-малко в сравнение със същия период миналата година", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът ни в Подгорица.

По думите ѝ най-засегнат е секторът на малкия и средния бизнес, а при големите проекти все още няма толкова голямо изражение на кризата.

"Ако има положителен елемент от кризата, той е в активната политика на ЕС спрямо Балканите и Черна гора. Тя има изражение под формата на пряка и индиректна финансова помощ, допълнителни 50 млн. за икономически мерки. Сега Черна гора е предвидена към Фонда за възстановяване, като конкретните суми ще бъдат обявени през есента", отбеляза Меглена Плугчиева.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3 - е България мерките си бяха адекватни, но населението е неадекватно и затова ще си го отнесе подобаващо!
4
2
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Изумително красива държава е Монтенегро. Живот и здраве, още някоя годинка и още някой лев да изкарам, продавам всичко тук и отивам да живея там!
3
9
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Така и не разбраха, че за да се ограничи и после спре вируса, трябват адекватни мерки. Държавите с адекватни мерки привличат туристи, точно заради по-голямата безопасност. Гърция точно това прави. В България мерки или няма или са неадкватни, както беше през март и април.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На екс-министърката на еврофондовете, видната кадЪрка от ДьеПиСьето са ѝ намерили добро пристанище да добута до пенсия.Добре е женицата, не я мислете, ще се преплакне на Адриатика за наша сметка.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът не си е ходил и няма да си отиде, докато не го изкараме повечето от нас.Не стана ли ясно за толкова месеци вече дори на училите-надоучили лели и чичовци?