Коронавирусът се върна в Черна гора с лятото и туристите

Здравната система там се справя със ситуацията
23 юли 2020 10:00, Елка Василева
6

В края на май Черна гора след повече от 3 седмици без нови случаи се обяви за една от първите страни, свободни от коронавирус. В края на юли обаче ситуацията е различна. Думата, която я обобщава, е завръщане - първо на туристите, след това на новозаразените, а сега и на епидемичните мерки.

Как и защо балканската страна допусна повторно разрастване на инфекциозното заболяване?

"За първите три месеца на епидемията в Черна гора имаше само 354 случая, от 15 юни към момента те вече са 1920. Има обяснение - това е заради отварянето на границите и летния сезон, който предполага повече събирания и чествания", каза за "България сутрин" посланикът на България в Подгорица - Меглена Плугчиева.

Вече в страната е задължително носенето на маски не само на закрити, но и на открити места. Заведенията по крайбрежието вече работят само до 00:00 часа.

Още по темата

"Прави се необходимото, за да бъде ситуацията под контрол. Проблемът е, че в Черна гора има само една лаборатория за PCR тестове, следователно тестове за туристи не се правят. За тях това е проблем, тъй като връщайки се в съответната страна, им се изисква отрицателен PCR тест. В Черна гора няма блокирани българи", коментира Плугчиева.

Тя посочи, че възможност за тест има в Дубровник или за 48-часов тест в Ниш, който може да се направи при прибиране към България.

"Здравната система на Черна гора, която е крехка, все още се справя със ситуацията. Икономическата и социалната криза започват да се чувстват все повече. Към 10 юли туристите, дошли в Черна гора, са с 92% по-малко в сравнение със същия период миналата година", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът ни в Подгорица.

По думите ѝ най-засегнат е секторът на малкия и средния бизнес, а при големите проекти все още няма толкова голямо изражение на кризата.

"Ако има положителен елемент от кризата, той е в активната политика на ЕС спрямо Балканите и Черна гора. Тя има изражение под формата на пряка и индиректна финансова помощ, допълнителни 50 млн. за икономически мерки. Сега Черна гора е предвидена към Фонда за възстановяване, като конкретните суми ще бъдат обявени през есента", отбеляза Меглена Плугчиева.

Вижте целия разговор във видеото.

 


6
Още от Балкани
20% от заразените с коронавирус в Гърция са българи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 3 - е България мерките си бяха адекватни, но населението е неадекватно и затова ще си го отнесе подобаващо!
4
1
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 седмици
Изумително красива държава е Монтенегро. Живот и здраве, още някоя годинка и още някой лев да изкарам, продавам всичко тук и отивам да живея там!
3
8
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Така и не разбраха, че за да се ограничи и после спре вируса, трябват адекватни мерки. Държавите с адекватни мерки привличат туристи, точно заради по-голямата безопасност. Гърция точно това прави. В България мерки или няма или са неадкватни, както беше през март и април.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На екс-министърката на еврофондовете, видната кадЪрка от ДьеПиСьето са ѝ намерили добро пристанище да добута до пенсия.
Добре е женицата, не я мислете, ще се преплакне на Адриатика за наша сметка.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вирусът не си е ходил и няма да си отиде, докато не го изкараме повечето от нас.
Не стана ли ясно за толкова месеци вече дори на училите-надоучили лели и чичовци?