Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби

Военноморските сили на Гърция в повишена бойна готовност
23 юли 2020 11:00, Елка Василева
65
Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция обвинява Турция в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис получи подкрепа от германски канцлер Ангела Меркел.

Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни, предаде БНР.

Присъствието на турски кораби до гръцкия остров Кастелоризо е "провокативно действие" в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу "турското предизвикателство в Егейско море".

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море, докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е "грубо нарушение на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
15
 
10
 
! Отговори
Решетников преди 3 години
Бой по фесовете! Те разбират само от това!
31
9
 
24
 
! Отговори
БМВ преди 3 години
Северна Гърция е българска земя и население.
30
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справедливо е ГЪРЦИЯ ДА ИМА ОГРОМЕН ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ---ЧЕРНО МОРЕ Е ИЗКОННО ГРЪЦКО МОРЕ И Е ФУЛЛ-ПЪЛНО С ГРЪЦКА ИСТОРИЯ И МИНАЛО .
29
3
 
16
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Парадоксът е, че само БА начело с Тумбак паша може да спре турската армия. Турците кът видят Тумбака, па им дожалее, па се размекнат едни таквизии: "Ейй, комшу, комшу...изпосталял си", та оставят оръжието на земята, па като се разтърчат до полевата кухня и извадат ония ми ти тави с пилафи и баклави: "Арен да си Тумбак паша, седни си, диван чепраз, похапни си, подслади си душата, па сега и ракъ кефи..." и тъй в сладки приказки, моабети и мерене на коремната обиколка на пашата, ще мине войната;)))
28
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АдамСпправедливо е също България да има териториален излаз на Бяло море. Само като погледнеш Гърция каква тънка ивица земя владее на север и ти става ясно, че границата е определена в ущърб на България. Това положение е ненормално.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха ще си направели.Те за едни заварчици идват да търсят в Бг че нямат щели да си направят.Хохохо
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немския флот днес има 3 рибарски кораба утре ще си направи 200 крайцера :) Ти тях не ги мисли... Имат и пари и промишленост.А САШТ с кеф, ще занесат още мощ на Гъррция да се чепка с мустака.
25
21
 
29
 
! Отговори
Адам преди 3 години
Какви са тия гръцки отрови на 1 километър от Турския брях и на 1000 км от Атина? Да се анексира всичко до 50 км!!!!! Това е справедливото
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немският флот има 3 рибарски кораба щял да нашляпа с гол ясно какво.
23
3
 
18
 
! Отговори
42 преди 3 години
До 19Тя и Финландия нямаше шанс срещу СССР през ВСВ или Виетнам срещу САЩ, ама се получи нещо друго.
22
9
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Най-големият смях е че някои си въобразяват че Германия е някаква свръхвоенна сила и живеят в 1940-та как немците щяли да нашляпат.Немската армия може да бъде изравнена със земята и да не могат да си излетят от летищата за по-малко от 45 минути.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19, много филми гледаш. Истинската война не е Холивудска продукция, където един американец с 9 патрона избива цяла армия и дори не се е изпотил. Принципно си прав за правилните места, но тези места не са толкова лесно уязвими. Както някой писа по долу, някои неща са нагласени за пред публиката само..
20
5
 
8
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Неутронна или Магнитна Бомба---НЯМА ТАКОВА НЕЩО..Това е научна Фантастика .Още никои не е създал и тествал Неутронна Бомба . Това е Фантастика от екшън-филмите .А '''ЕМИ'' = Електро-Магнитен Импулс, може да има във филма ''Матрицата'' , но не и в живия реален живот .
19
7
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Кюрдистан(Сиганистан)за пръв път чуват за такава ''държава''.Где се намира тази Убава страна.да идАм на почивка?
18
3
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗАПОЧВА СЕ ОТ ТАМ ЩЕ ПЛАМНИ ЦЕЛИЯ СВЯТ
17
6
 
5
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
до 15, продължение:В една съвременна война първите две бомби/ракети с такива глави, които се изстрелват:- електро-магнитен импулс. Това е слаба атомна бомба, с определена констукция. Изгаря електрониката в определен диаметър. Това унищожава радари, комуникации на техника, войници.- неутронна бомба. Тя също е видоизменена атомна бомба. Стопява органичните съединения, докато сгради и т.н. остават цели.Идеята е, че дряш няколко ел магн бомби, след това неутронни и фронта на врага изчезва.
16
11
 
21
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Гърция няма шанс с/у Турция.Византийците да си погледнат историята и след това да минат на бойна готовност.Гърция без това върви към пропастта/банкрут/.
15
18
 
13
 
! Отговори
Мike Pompeo преди 3 години
Два Гръцки Миража са свалили два турски ф 16 вчера вечерта . Войната започна , и туркия ще загине.Остров Кастеллоризо е ГРЪЦКА ЗЕМЯ И ''ИИЗ'' Е 300 МОРСКИ МИЛЛИ = 550 КМ .САЩ, ФРАНЦИЯ И РОССИЯ СА СЪС ГЪРЦИЯ . А ГЕРМАНИЯ Е ПРЯКО АНГАЖИРАНА В ГЪРЦИЯ .РОССИЯ ВЗИМА ИСТАНБУЛ И ГО ПРАВИ ГРЪЦКО-РУСКИ ГРАД .
14
9
 
5
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
16, много си заблуден. Войните, които до момента си гледал, са нагласени. Там американците обират дадена нация, но войната е пародия.В истинска война само с няколко бомби, или ракети, изпратени на правилните места, десетки и стотици хиляди военни изчезват за мин. Тоест 500 хилядна армия не е заплаха. Американците удариха с неутронна бомба летището в Багдад и изпариха 36 хиляди елитни иракски войници. Една-единствена бомба.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вероятно рано или късно ще се стигне до кратки военни сблъсъци, но до пълномощабна война - не. и двете икономики се задъхват, разчитат предимно на туризъм и земеделие, а за война трябват пари. които никой отвън няма да им даде.