Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби

Военноморските сили на Гърция в повишена бойна готовност
23 юли 2020 11:00, Елка Василева
65
Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция обвинява Турция в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис получи подкрепа от германски канцлер Ангела Меркел.

Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни, предаде БНР.

Присъствието на турски кораби до гръцкия остров Кастелоризо е "провокативно действие" в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу "турското предизвикателство в Егейско море".

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море, докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е "грубо нарушение на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова животно като "северна Гърция"- има гръцка окупационна зона в южна България!
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куче което лае не хапе накрая гърците ще подвият опашка защото ще се окаже че са грешни в териториалните си претенции и никой няма да ги подкрепи освен макарончо който стреля с халосни патрони
50
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1821,1828,1912,1913,1918..и много други години който анадолците гледали Егейското от дъното и на горе.
49
3
 
3
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Войната на бъдещето е войната и на настоящето.Преди няколко години Бенезир Бхуто беше помилвана и и позволиха да се върне в Пакистан. Тя обаче реши да вдига протести и да опита чрез избори да спечели властта.Очевадно е, че американците не могат да оставят атомното оръжие, дадено на Пакистан просто да премине в чужди ръце.Бронираната кола клас 3 (издържа на гранатомет), беше улучена е енергийна пушка (реогън), проби като кашкавал бронята на автомобила и вътре беше мазало.Такова оръжие няма.
48
8
 
1
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Имайте предвид, че неутронната или ЕМП бомби са скъпи например за борба с танкви дивизии, но срещу самолети и кораби, са многократно по-евтини. Ракетите са с много малки геометрични размери, което позволява да са много бързи, а това дава възможност да станат почти несваляеми в обхвата, в който работят.На базата на тяхната идеология, единствената страна в света, която изработи ПВО със сходни ракети, е Израел, част от защитата на Железен купол.
47
3
 
2
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
доп към 54:В случай, че идва самолетна ескадрила, компютър изчислява траектория, на базата на която се преценява коя ПВО да изстреля ракета. Тази ракета пак може да е ЕМП. Ракетата се изстрелва с преварение на мястото, където ще бъдат самолетите. Радиусът така се изчислява, че в момента на взрива, самолетите да са в обхват 2-3-5 кв. Достатъчно е да изгори оборудването на двигателите и те са даолу.
46
4
 
2
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
В съвременната война, в която участват модерни армии, много важно е първоначално да удариш електрониката. Например има флот от няколко кораба. Изстрелва се ЕМП бомба, която да се взриви на 100-200 височина от центъа на окръжността, която образурат корабите (в радиус от до 3-5 кв. в зависимост от бомбата)Тя се взривява във въздуха, при което буквално ииндуцира стотици ампери ток във всичко ще е метал в радиуса от до 3-5 км. Корабите долу остават без електроника и обикновен ракетен залп ги потапя
45
3
 
2
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
23, много си ***. Но ти е простено, защото не си служил, или си служил в армия, в която атомно оръжие е нямало.Има няколко вида атомни бомби (с варианти за изстрелване от глава на ракета):- обикновенна (стандартна атомна бомба). Макс. заряд: до 50 МТ (мегатона).- неутронна бомба. Променен заряд за причиняване на макс. радиация след взривавяне. Радиацията буквално изпарява органичната материя. Макс. заряд: 600 КТ.- ЕМП: при взривяване обрзува силно ел магн поле.- водородна макс 100 МТ.
44
4
 
6
 
! Отговори
SULEIMAN Kadir преди 3 години
хахахаха,ще са пукна от смях,някойи тикволандци имат развинтена фантазия,нема лошо,смешкууувци
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БъзогръкКато си толкова умен обясни какво е континентален шелф.А за острова знам.
42
18
 
14
 
! Отговори
А.С. преди 3 години
Турция ,вместо да се перчи насам и натам ,да си седне мирно на *** и да започне да се съобразява с Международните решения и закони ! ... и да не сънува Османската Империя!
41
6
 
4
 
! Отговори
А.С. преди 3 години
До до 40Да ама даде на заден . Тръгнаха кът аслани и се върнаха посрани
40
16
 
5
 
! Отговори
Бъзогрък преди 3 години
До ОртОстровът е Гърция !!! Аман от *** !
39
10
 
23
 
! Отговори
Орт преди 3 години
Острова е на 1000км от Гърция и само на 1.5 км от Турция.За какъв континентален шелф става въпрос?
38
5
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 29"Немския флот днес има 3 рибарски кораба утре ще си направи 200 крайцера :)" - ако са качествени кат подводниците дето продадоха на гърците, турците, ако скочат всички наведнъж в морето, ще ги потопят и 200та...Амат от неграмотни сeлтаци.
37
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А бойко борисов и герб ежедневно помагат за неоосманската дъга през България.
36
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата грешка на балканските държави е, че вместо всички срещу поробителя Турция, те се обърнаха срещу България, когато започна Междусъюзническата война. А можеше да има силна България и силна Гърция като щит срещу мераците на Турция да върне величието на империята.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами пуцайте де
34
26
 
12
 
! Отговори
Ген. Тошев преди 3 години
Турчета, не се самозаблуждавайте! Ще бъдете разгромени за броени дни!
33
5
 
4
 
! Отговори
много умни преди 3 години
Седнали да сравняват Виетнам със Гърция , Гърция са 9--10 млн, а Виетнам 80млн това означава ,че имат огромен човешки потенциал и огромно желание на на целия соц лагер да им помага .Гърците могат да спрат турците само при тотално въздушно превъзходство или с атом като Израел арабите...Ако не е така си правят пас и диплом.совалки дето ще му накривят на Ердо феса или 6-ти флот с ултиматум към Турция....