Захариева иска смекчаване на санитарните ограничения от Гърция

Тя е изтъкнала значението на Гърция за България като туристическа дестинация
27 юли 2020 15:30, Елка Василева
44
Захариева иска смекчаване на санитарните ограничения от Гърция
Кириакос Мицотакис и Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, която е на посещение в Атина, разговаря с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас, съобщи АНА-МПА.

На срещата си със Захариева президентът Сакеларопулу се е спряла на отличните отношения между Гърция и България, както и на усилията за справянето с пандемията от новия коронавирус и за постепенно отваряне на туризма от двете страни.

Сакеларопулу е казала още, че добросъседските отношения, които трябва да съществуват в региона, се смущават от постоянните провокативни действия на Турция, като издаването на навигационно съобщение Навтекс, което включва гръцки морски пространства, както и превръщането на "Света София" в Истанбул в джамия. Президентът на Гърция е заявила, че страната й очаква практическа демонстрация на солидарност от партньорите си в ЕС и, разбира се, от приятелска България.

Още по темата

От своя страна Захариева е подчертала, че Гърция и България са пример за добросъседство и за приятелски отношения в днешна Европа. Също така тя е изтъкнала значението на Гърция за България като туристическа дестинация и е изразила надежда за скорошно смекчаване на санитарните ограничения. Захариева се е съгласила със Сакеларопулу, че едностранните действия от турска страна не допринасят за спокойствието в региона, съобщава АНА-МПА.

Българският външен министър е повторила поканата на президента Румен Радев към президента Катерина Сакеларопулу да направи официално посещение в България.

Според източници в гръцкото правителство Захариева и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са обсъдили развитието на пандемията от новия коронавирус в Гърция и България, режима на преминаването на границата и процесите в Източното Средиземноморие. Мицотакис е отбелязал, че посещението на българския външен министър потвърждава силните връзки между двете страни.

След срещите си с президента и премиера, Екатерина Захариева разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
От написаното разбирам, че съм прав, твърдейки, че позицията на герб по отношение на храма Света София е чисто теоретична (моя добавка - защото герб помага на ердоган в установяването на неоосманска дъга на балканите) и че захариева иска, движена от фалшивите си политически и античовешки ценности, хората да се заразяват .
16
6
 
12
 
! Отговори
асд преди 3 години
Не е ли срамно ние да нямаме туризъм а гърцита да имат и да им се подмазваме...
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато подпорния хотел е готов, няма да иска!
14
6
 
5
 
! Отговори
Бай преди 3 години
Ама си много ... парче Захариева. Тук хотелите искат повече клиенти, т.е. евентуално ще има и повече данъци, тя за Гърция мисли. Милото ми, то!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърка Питич ще надхитри Калинка Калинкова-Мисиркова.
12
6
 
8
 
! Отговори
Ама това преди 3 години
българите верно не знаете какво искате - до вчера ревахте че ви държали в къщи и не можете да ходите на Витоша, днес пищите, че мерките били лабави и цяла Европа от нассе пази. Айде моля уточнете се и тогава обвинявайте този дето все за всичко ви е виновен.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не сме имали по-слаб министър на ВР от тази Цоцолана.
10
4
 
15
 
! Отговори
Баба Яга преди 3 години
Захариева да се излага пред гърците. Те излязоха от кожата си да въвеждат ограничения вътре в страната и успяха да огранчат епидемията. Помним времето, когато имаше забрана да се излиза от къщи дори за пазар, освен с разрешение от полицията. И сега какво? Някакви разпасали се чужденци да им натресат отново коронаджии, така ли? Да, ама не. Да каже на Разбойко какво са направили гърците и как са постигнали това което е при тях. Със стари СИК-аждийски номера няма да стане. Византийцте не са прости.
9
4
 
5
 
! Отговори
гост преди 3 години
Тази на по-мекицки ли е минала веце.
8
3
 
4
 
! Отговори
Ей преди 3 години
добре че си отиде тая Ангелкова, че тя много се кефеше дето гърците толкова се пазят от нас. Сега веднага предприеха правилните действия.
7
3
 
13
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
Дрън-дрън ярина! Тая е изгубена кауза. А трябва простичко да кажеш на гръка, че въвеждаме реципрочно искане за гръцки граждани. Веднага комарджиите отвъд Промахон ще извият на умряло.
6
7
 
7
 
! Отговори
Е-пи-мено преди 3 години
Ама какъв само МААААЗЕН е гърка!Каква лукава ухилена физиономия е извадил.Големи са мекерета :))))
5
3
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БОГ да ни пази
4
1
 
11
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
На какъв герберастки диалект го е желала?
3
2
 
9
 
! Отговори
барба ганиос-ците преди 3 години
са Нежелани, защото са Инкубатури на Уханска Чума още от 2008!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гръка ще я прати у лево мисирката.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с Подпорнакис Стенакис не е ли разговаряла?