Случващото се със "Света София" в Турция било символ на реваншизма

Тънка е нишката на взаимоотношенията между мюсюлмани и християни
29 юли 2020 10:13, Ния Христова
23
 
Идеята софийската джамия "Баня Баши" да стане музей е реципрочна на превръщането на "Света София" в Истанбул в действаща джамия. Задочен диалог с различни подходи водят и балканските държави, които с горчивина и тежки въздишки приеха решението на Истанбул да смени статута на "Света София" от музей в действаща джамия.
 
"Превръщането на "Света София" в джамия го считам като грешка, вестник "Хюриет" отрази тази новина. Статутът на "Баня Баши" не е нашият спор. Това, което се случи в Турция, е символ на реваншизма. 24 юли е важна дата в турската история - свързана с втората конституция на страната. Не мога да си представя как "Баня Баши" става музей". Това каза за Bulgaria ON AIR журналистът Мехмед Юмер.
 
Според него този символ на толерантността ще си го съхраним. Журналистът изтъкна, че интелектуалци като Елиф Шафак и Орхан Памук вече са отбелязали, че Турция се е сбогувала с Кемализма. 
 
"Това решение на Ердоган просто означава, че вече не уважаваме секуларизма на Кемал Ататюрк, искаме да бъдем популярни, популисти, да се заиграем с популярния ислям и да покажем, че вече не сме доволни от Запада", коментира нобеловият лауреат преди дни и допълни: "Аз не одобрявам това послание, критикувам го, но съм изненадан, че опозицията тук не го оспорва".
 
"След 1934 година и след Първата световна война, когато Турция се утвърждава на политическата сцена, Ататюрк рязко прави завой, давайки сигнал на Запада, като прави "Света София" музей. Трябва да разглеждаме нещата в контекста на ставащото и у нас", допълни събеседникът. 
 
Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов припомни, че "Св. София" е правена от Юстиниан I, както и че в нея има безценни мозайки. 
 
"Ние не сме човекоядци, ние укоряваме постъпката на този човек - Ердоган. Бойко Борисов опитва да бъде приятел с него на всяка цена. Ние сме създали много тънка нишка на взаимоотношения между мюсюлмани и християни", подчерта той. 
 
Общинският съветник допълни още, че не е съгласен с тезата, че гърците са наследници на Византийската империя, тя е била много по-голяма от малка Гърция. 
 
"Те са се възгордяли, че са владели православния свят - четете Тончо Жечев по темата", допълни Антов. 
 
По думите му България и Турция имат дълъг опит, когато става въпрос за съвместното живеене.
 
"Света София" е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя. В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята. Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Дали си даваш сметка колко си зъл.Кажи това на Левски ,Ботев и Каравелов ,който се бориха и отдадоха живота си за делото на свободна християнка България освободена от ислямската тирания.Това ,че такива като тебе,Дайнов,Господинов и Стефан Цанев лъжете и обработвате българите срещу християнска България ви се пише горе.
14
1
 
3
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 3 години
Свободни съчинения от ЛАИЦИ-БЕЗБОЖНИЦИ, които дърдорят празни приказки и са опасни за Истината СВИШЕ, не трябва да се толерират! По принцип, всеки има право на мнение, но единствено ценно е СТАНОВИЩЕТО НА СПЕЦИАЛИСТА-ЕКСПЕРТ! Затова нека чуем, какво казва БПЦ и Другите Сестри Църкви! ТОЧНО ТЯХНОТО СТАНОВИЩЕ ИМА ЮРИДИЧЕСКА ТЕЖЕСТ!
13
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган се заобгради с врагове. Не хващам логиката защо го направи, но е факт. С връщането на джамията сложи и пореден гвоздей в сърцето на Турция. Списъкът на страни , които не обичат турция се допълни с европейските страни и балканските съседи. А останалата част от страните са - Русия, Иран, Израел, Саудитска Арабия. Изживява се като султан, загубил е ориентация - Турция е жертва на един безумец. Единствената държава, която още не е тотално срещу тях е може би България. Единствената.
12
6
 
20
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 3 години
До Анонимен 11;Вие като народ защо не се захванете да "изметете турската държава"? Не ви стиска ли? Защо правите пазарлък върху чужда кръв? Хванете се за АК-47 и започвайте щом сте толкова решителни или смели.Щом не желаете Турция да я бъде.Да ви предупредя неразумни юреде,че след като сринаха държави като Сирия,Ирак,Афганистан,Либия Европа остана под глутница от мигранти от тези страни. Те са много далече от Б-я но стигнаха до границите ви.Ако Турция се срине с 85 мил?Какво ще е положенито ви?Г
11
7
 
15
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 3 години
Сутринта четох "становището" на един *** от организацията на главорезите казващ се Димитър Антов.Сега се появи солта...ка на ФЕТО,който стреля срещу собстевнния си народ- Мехмед Юмер.Все избрани челяци и слуги.Да бъдем искренни и честни. Каква ще е ролята на "Света София" е работа само и единственно на турската държава. Както примерно е в рюдикцията на българската държава Черната джамия(Св.Седмоименници-София).Така,че човек трябва да знае какво си пожелава.Особенно в това мътно време.Понимаеш
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимендругите арабски държави, също могат да изметат Турция ако поискат, защото те започнаха да ламтят за пари.
9
11
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До до ДДРОнегДа, това се знае ... че могат да сринат турчулята...Е, аз не искам чак такова нещо, но както рашъните навремето ги снакционираха заради сваления самолет и ердоганя ходи при Путин да му бърше ... сега да видим юропейците имат ли разум, акъл и най-вече топки да се справят с надигащата се ислямизация до европейските граници !!! От западноевропейските страни само Австрия знае за опасността, защото още помни историята си !!! Другите или вече са ислямизирани или си мислят, че няма да г
8
10
 
11
 
! Отговори
до ДДРОнег преди 3 години
ЕС има механизми с които може за 2 месеца макс да срине турската икономика, да ги постави в такава криза, че опозицията да измете Ердоган. Но нищо не предприема и едва ли ще предприеме.
7
7
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
То е ясно защо ердоганя направи този муслински акт !Въпросът вече е, как ще отговори ЕС, ще продължи ли да поддържа ИСЛЯМСКА турция ???!!!Подчертавам ИСЛЯМСКА, защото това вече е главната характеристика на тази държава и това вече е знак за ОПАСНОСТ пред границите на БЪЛГАРИЯ !!!
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А османците стават мюсюлмани в коя година,че нещо не се споменава.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е бунт срещу запада. По един начин го правят вишеградците, по друг начин турците... но тези хора искат нещо да постигнат и не са съгласни просто така да им вземат тировете или да ги източват като периферия като им взимат лекарите и инженерите и работят вечното ишлеме... Нашият бате е пример за робска психика и тарикатлък- затова и уважението към него е нула.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 2А Армения питал ли е когато нападна Азербайджан преди десет дена,или руснаци са ги подкокоросали
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада е виновна 50 години Турция чакаше на вратата на Европа да я приемат в евросъюза не я приеха а иначе Турция по линията на НАТО пазеше запада от СССР,сега времената са други вече Азербайджан,Катар,Ирак, Сирия,Либия Средиземно море,Кипър,СомАлия,Оман,Йемен,Албания всички чакат Турция и Ердоган да ги опази в едните има турски войски а в други турски бази
2
6
 
9
 
! Отговори
селянин преди 3 години
не знам за реваншизъм но Ердоган освен мераци към Сирия и Либия веке е погледнали на Азерите струпал е у Армения една воиска от 11000 *** уж учение ке правиза Гръцко и не думам там е ясно
1
6
 
10
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Мордорските драми край нямат .!.