Гърците не се дават – и на икономическата криза, и на коронавируса

Изборът не е голям - корона или глад, казва собственик на хотел
Обновена: 2 авг 2020 22:08 | 2 авг 2020 22:07, Елка Василева
58
Гърците не се дават – и на икономическата криза, и на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата криза. И не допуска пандемията да я обезкуражи.

Гърция успя да ограничи разпространение на COVID-19 в страната по-успешно от редица европейски държави. До момента починалите след заразяване с коронавирус там са едва 207. След отварянето на границите и началото на туристическия сезон обаче броят на новозаразените започна да расте. Новите инфекции в Гърция илюстрират колко е трудно за цяла Европа да се върне към икономическата нормалност, отбелязва "Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

На 15 юни гръцкото правителство започна да отваря границите след сериозен натиск от страна на туристическия бранш. В първите две седмици на юли здравните власти отчетоха 530 потвърдени случаи на коронавирус - повече, отколкото през целия месец юни.

След това заради предупрежденията на епидемиолози, че Гърция може да бъде застигната от втора вълна на коронавирус, управляващите решиха отново да затегнат мерките. Пристигащите в страната трябва да представят негативен тест за COVID-19, направен в последните 72 часа. Служителите и клиентите на магазините пък вече са задължени да носят маски. Глобата за нарушителите е 150 евро.

Изборът не е голям: корона или глад

Това казва Савас Пагонакис, собственик на хотел на остров Родос. Според Пагонакис сривът в туризма ще се отрази и на редица други браншове. Заради по-малкото посетители това лято земеделците например е трябвало да изхвърлят част от продукцията си, защото не са успели да я продадат.

Още по темата

Влиянието на туризма върху икономиката се надценява, смята от своя страна управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Туризмът генерира пряко 6,8 процента от брутния вътрешен продукт на страната, косвено около 10.

На този фон в последните години индустрията в Гърция се развива с темпове над средноевропейските, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Десет години след началото на тежката финансова криза в Гърция през 2019-а година икономиката на страната за първи отбеляза ръст. И то с 1,9 процента, което е над средния за Европа.

Правителството декларира, че целта за 2020-а е ръст от 2,8 на сто, но пандемията сериозно попари тези надежди. Според Европейската комисия свиването на БВП на Гърция ще е с 9 процента, което е близо до очаквания среден спад за ЕС. През юли ЕК дори подобри прогнозата си за гръцката икономика: през май се прогнозираше спадът да е още по-тежък - с 9,7 процента.

Гърците са оптимисти

На този фон гърците продължават да се числят към най-големите оптимисти в Европа по отношение на икономическия климат. По данни на Евростат сред 27-те единствено Люксембург и Литва задминават Гърция по този показател. "Гърците имат опит в справянето с кризи и са по-корави", смята Никос Магинас, главен икономист в Националната банка на Гърция.

Развитието на пандемията ще е ключово за икономиката и бъдещето на страната. "Академичните изследвания показват, че колкото по-добре може да се справи с пандемията една държава, толкова по-бързо ще се възстанови от кризата", обяснява Стурнарас. Досега в близо 11-милионна Гърция са регистрирани малко над 4000 хиляди случая на заразени с коронавирус. Предстои да се види дали след отварянето на границите властите ще успеят да овладеят ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
18
 
! Отговори
Ф-16 преди 3 години
Една от най-бедните страни в света купива за милиради острарели американски самолети които никога няма да бъдат доставени. Жалка история.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 23А на теб прав ти път за САЩ. Оппааа, не става, а, в САЩ българите не могат да пътуват, а? Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
20
2
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Ами да, защото патриотизъм и национализъм в България няма! Тук всички гледат как правели в другите страни и айде и ние така тук и им лижем задниците.
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е светояна сила с която дори САЩ се съобразяват, а България я подритват като изтривалка с презренео, първи по смъртност в света, най-бедни а пенсионерите ровят с кофите за огризки от храна.
18
3
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
До Анонимен Прав ти път към Северна Корея. Тъкмо там откриха случай на коронавирус дето са нямали!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано ги закрият и със Северна Македония си разделим Северна Гърция.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците били имали опит с кризи .... Пффф А ние какво да кажем? От 90-та година сме в непрекъсната криза, влизаме от една в друга като нинджи...
15
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер смешно и жалко е българи да коментираме гърци!Дори не можем да си представим каква е разликата между нас.
14
4
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
за 'хитрите гръцки политици' - хитрата сврака с двата крака.
13
2
 
14
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
От немалкият си жизнен опит знам, че и двете системи имат своите предимства и своите недостатъци. Няма иделна система, както и няма идеални хора. Нещата са свързани. По- скоро трябва повече човечност, състрадание и взаимопомощ между хората. И стига с тази алчност и жестокост. Излезе малко като проповед, но рецептата за по- щастлив и справедлив живот минават през тези неща. Иначе е само въртене в един порочен кръг.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От ПлевенНямаме друг път освен комунистическа система и излизане от ЕС и НАТО.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасяват ги островите че са изолирани, но на островите нямат болници и остава само карантина. Бежанците като тръгнат пак ще стане ад.
10
1
 
12
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Подкрепям мнението на ком. 1 Те са хитреци, но и разумни и единни и ще се справят някак си. Ние обаче какво правим, разделени жестоко и по политическия проблем, и по здравния...Трябва да се стегнем и да постигнем някакво единство, макар и с малки компромиси, иначе ни чакат трудни времена.
9
13
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Гърция ще оцелее като народ и държава, въпреки всички трудности и гадости, на които е подложена. Преди две седмици турците се подиграха на гърците, но и за тях ще има по нещо неприятно, сега изкуствения ec иска да наложи и тормози още гърците, но накрая последните ще спечелят въпреки всички изпитания. А по отношение на уханския вирус безпокоят излишно хората, като при положение, че този вирус не е от Европа и при него заболеваемостта и смъртността са едва 1% в световен мащаб.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали има забрана от министъра?? Защо отвориха университетите?? Защо за и диотщина и о лигофрения???
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гърците взеха от ЕС 400 МИЛИАРДА ЕВРО , имат си да си харчат още години напред
6
2
 
33
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
Основната разлика която гърците имат от останалите държави в юго - източна европа е че Гърция винаги е имали добри / хитри политици. За разлика от нас почти винаги гърците са успявали да излязат сухи от водата, именно поради хитрите си ходове и умението да се изтъргуват по най- добрия начин. Харесва ли ни или не това почти винаги е давало резултат.
5
6
 
13
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
С цялото ми уважение към длъжността министър председател на Република България ви казвам, че няма да тръгна срещу изпълнителната власт особено в пандемична ситуация като сегашната заради риска да се повторят 90 те години и онези касапски времена, но съм отвратен от това, че имате и имахте всички доказателства Сакскобурга и неговите банкерчета да не видят бял ден с доживотни присъди! И щом вие не можете да се опълчите на тоя Вицекрал нацист, хората му и на БПЦ лично моето доверие е снето от вас!
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво се "дават',като на тях пенсиите,заплатите,детските и социалните им са европейски и по-високи от нашите в България?Това "даване" ли е?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла Бла!Никой не е добре, а Гърците най малко, щото туризма им е много голям дял.Идат интересни времена, а Грък с мотика е рядкост.Ще поживеем, ще видим. Но да ги надуват над реалността, е манипулация.